Appel-match: welke appel past bij jou? 

appel keuzewijzer

 

Een eetbaar paradijs zonder appelboom dat kan toch niet! De appel kleurt onze geschiedenis van de hof van Eden over Newton tot en met Johnny Appleseed en sneeuwwitje :-)

Welke appel past bij jou en je tuin? Dat is een belangrijke vraag waar wij je graag mee helpen. 

Als je gaat planten kom je immers al gauw voor een hele boel keuzes te staan. 

Plant je:

  • Pers, eet- of dubbeldoelappels?
  • zomerappels voor verse consumptie of bewaarfruit
  • Vrijstaande bomen of leifruit?
  • Is de onderstam van de boom die je gaat planten geschikt voor jouw grondsoort?

 

 

Koop niet gewoon een boom bij een tuincentrum waarvan je de achtergrond niet kent. De kans is groot dat je eindigt met een ras dat niet in een tuin kan groeien zonder bespuitingen tegen schurft, vruchtrot of meeldauw. Koop een boom die robuust is en past bij jou en je tuin. 

We vermeerderen maar liefst 45 verschillende types appelbomen. Wij matchen jou met je appelbomen zodat je een paar tientallen jaren genot en vooral veel fruit van je boom hebt.

 

Enkele rassen uit ons aanbod (waar we meer dan drie bomen per combinatie ras- onderstam van hebben)

Vroege appels

July red: De naam zegt het helemaal. Eén van de vroegst rijpende appels. Sappig en zoet van smaak. Beschikbaar op volgende onderstammen: M9, MM 106

James Grieve: Een klassieker die niet kon ontbreken in ons aanbod. James Grieve is oogstbaar rond half augustus en levert appels met een frisse zoetzure smaak. Tot een paar decennia geleden was dit ras ook van waarde voor commerciële fruittelers. Nu vind je dit nog amper in de handel. De bomen zijn goed te leiden als bijvoorbeeld kolomboom. Beschikbaar op volgende onderstammen: M9, MM 106

Discovery: Een niet al te grote, lekkere en mooi gekleurde appel. Oogstbaar in de eerste helft van augustus. Zwakke groeier. Kan als leifruit maar de oogst is dan niet al te hoog. Beschikbaar op volgende onderstammen: MM106, MM 111 (uitverkocht) 

Middentijds:

Alkmene: eén van de makkelijkste appelrassen voor de liefhebber. Is bruikbaar voor zowel spil- als leibomen. Lekkere appels, niet te groot van formaat. Zowel geschikt om zo te eten als om te verwerken. Beschikbaar op volgende onderstammen: M27, M9, MM 106, MM 111

La Paix: Mooie rode appel met een conische vorm in de stijl van Gala appels. Verassend zoete smaak. Dit is één van de RGF rassen (Ressources génétiques et résistance aux maladies des arbres fruitiers). Beschikbaar op volgende onderstammen: M9, MM 111 

Peas good Non such: Er is geen enkele zoals die van mrs. Peasgood. Dit negentiende eeuws ras is een grote showappel. Bruikbaar voor zowel verse consumptie als verwerking. Eén van de appelrassen die goed tegen een muur te leiden zijn. Beschikbaar op volgende onderstammen: M27, M9, MM 106

Lombarts Calville: Een Nederlands appelras begin vorige eeuw door P. Lombarts te Zundert. Eén van de weinige appelrassen die graag beschut groeit, bijvoorbeeld als leiboom tegen een muur. Geelgroene appel. Kan een korte periode bewaard worden.
Beschikbaar op volgende onderstammen: MM 106, M 27

Laat:

Keuleman: Keuleman is zo wat het symbool voor de haspengouwse hoogstamboomgaarden. Dit ras was heel belangrijk voor de Haspengouwse fruitexport vorige eeuw. Wat de appel zo bijzonder maakt is dat bij beschadiging de vrucht niet gaat rotten maar wel in droogt. Daarom kon de "Keuleman" ingekuild worden in de grond. Energie-arme bewaring voor het koelceltijdperk zijn intrede deed. De boom is een goede groeier geschikt voor elke grond. Goede en productieve verwerkingsappel. Beschikbaar op volgende onderstammen: MM 111, M25

Mutsu: Deze appel is een uitzondering in deze collectie. Mutsu kan besmet raken door schurft als de bomen niet kunnen opdrogen. Denk hier aan als je de bomen plant! Waarom ik de bomen toch vermeerder? Eens je deze appel geproefd hebt weet je wel waarom. Mutsu is een kruising van Golden Delicious afkomstig uit Japan. De appel heeft de zoetheid van deze variëteit gekregen maar niet de meligheid. Zeer grote appels, zoet met een friszure toets. Beschikbaar op volgende onderstammen: M9, MM 111, M25 (voor de durvers)

Melrose: Een Amerikaans ras afkomstig uit Ohio. Lichtzoete smaak. De appels kunnen vrij lang bewaard worden. Melrose is een redelijk sterke groeier. Beschikbaar op volgende onderstammen: M27, MM 106

Superman: Een appel midden vorige eeuw gewonnen door Michel Brulez. Een kleermaker uit Ardooie. Sterke groeier. De boom produceert overvloedig. Groengele sappige appels. Zolang de boom voldoende luchtig gesnoeid wordt is dit een gezonde boom. Kan een paar maand bewaard worden. Beschikbaar op volgende onderstammen: M9, MM 106

 

Welke onderstammen gebruiken we?:

M 27: onderstam die zorgt voor een zwakke groei. Geschikt voor sterkgroeiende rassen op goede gronden of appelbomen in pot. Bomen op M 27 hebben steeds een goede steun nodig!

M9: de klassieker die zorgt voor een matige groeikracht op de wat zwaardere gronden. Deze onderstam wordt op grote schaal gebruikt in de professionele teelt. Zorg steeds voor voldoende ondersteuning! Voor lichte gronden is M 9 vaak te zwak (zeker in combinatie met een zwak groeiend ras)

M25: Een zeer sterke groeier. Geschikt voor hoogstam. Met deze onderstam doen we momenteel ervaring op. Zelf hebben we een aantal rassen op deze onderstam geënt voor aanplant in onze eigen tuin. 

MM106: de ideale onderstam voor leifruit. De onderstam zorgt voor een hoge weerbaarheid tegen bloedluis. Op zwaardere gronden kan MM 106 ook gebruikt worden voor halfstam.

MM111: de beste onderstam voor lichte gronden. Op zwaardere gronden geeft dit een sterke groeikracht.

Volgend jaar gaan we ook een aantal rassen enten op B9. Een Russische onderstam met een matige groeikracht die beter bestand is tegen droogte dan M9. Ben je geïnteresseerd in een boom op B9? Laat het ons weten!

 

Bomen bestellen:

De bomen zijn verkrijgbaar als éénjarig snoer in het plantseizoen 2017.

De inkomsten spijzen de verenigingskas van vzw Haal meer uit je tuin zodat we nog meer biodiversiteit kunnen helpen veilig stellen.

Liefst worden de bomen bij ons opgehaald. Wij komen frequent in Ieper, Gent, Leuven en Brussel. Ophalen in één van deze steden is eventueel mogelijk.

Geïnteresseerd? Contacteer ons via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.