banner deze week

Nu in de tuin

07/04/2020

Heerlijke lange dagen

We raken niet binnen voor het donker is. Heel de dag bezig en s' avonds als we binnenkomen na een half uurtje als een blok in slaap vallen :-)  Maar het licht geeft energie. Veel energie om projecten aan te pakken waar we in de winter eigenlijk weinig zin in hebben. Gek toch hoe de seizoenen je leven vorm geven. Iedere dag telt evenveel uren, minuten en seconden en toch verzet je in de lente bergen, letterlijk soms! Momenteel zijn we vooral bezig met het aanleggen van het nieuwe perceel, voorzaaien van warme gewassen in serre en het uitplanten en zaaien van gewassen die wel tegen wat koude kunnen zoals sla, de tweede ronde erwten, bloemkoolplanten, spitskool,... Een beetje met van alles tegelijk dus.

Ondertussen staat ook het fruit al in bloei. Kersen, peren, rode bessen, zelfs de eerste appelbloemen staan al open. Hopelijk geen nachtvorst meer de komende maand! Maar niet te veel vooruit denken en piekeren. Nu vooral genieten van het prachtige weer! 

oesterblad in pot

In de serre kweken we altijd het één en ander in pot. Het plantje met het grijze blad onderaan is oesterblad. Echt een aparte zilte smaak. Pluksla in de emmer achteraan en aardbeien die nooit in onze serre ontbreken om de eerste vruchten te kunnen snoepen eind april.

9 star

De nine star (de grote kolenplanten) zijn bijna oogstklaar. Omdat de kolen door het gewicht over het pad hangen is er nu plaats vrij in het bed om al iets anders te zaaien. Radicchio en sla in dit geval.

erwten 40 dagen (sans parchemin)

De eerste planting erwten (ras: 40 jours sans parchemin) staat nog steeds onder een dekentje. Ernaast sla Babel. Ze hebben wat afgezien bij de laatste vorst vorige week maar ze komen er heus wel door. Sterk ras!

kolenbed

Als je dit blog al een tijdje volgt heb je al vast al enkele keren zien passeren dat we in het voorjaar al onze verse plantingen moeten afschermen tegen duiven. Bij kolen bijvoorbeeld vreten ze zo de hartjes weg.

druiven stekken

Onze druivenvermeerdering. We vinden het altijd prachtig om te bekijken hoe de verschillende rassen er toch anders uit zien. Een aantal rassen bijvoorbeeld heeft bij het uitlopen echt roze knoppen. (bijv. Mars seedless, Jupiter,...)

 

banner waarom klein

 

 

 

29/03/20

Tuiniers vervelen zich nooit, ook niet in quarantainetijden

Neen, we vervelen ons nog altijd niet :-) Er is zoveel te zien in de tuin en te oogsten natuurlijk! Wat een weer. Ik heb mijn zomerkleurtje al helemaal terug. Geen grap maar mijn oren zijn al verbrand....in maart!

 

oogst 28 maart 2020

De oogst van gisteren 28 maart. De eerste munt en radijsjes uit de serre en een heleboel lekker groen voor een crunchy salade met asperges.

bloeiende hondsdraf goed voor bijen

Hondsdraf is een spontane bodembedekker in de tuin. Daar maken we dankbaar gebruik van in de moestuin en onder meerjarige planten. De bijen ook. Nu de hondsdraf in bloei staat vliegen ze er massaal op.

gebleekte zeekool jacobs

Gebleekte zeekool. Wat een mooie kleurschakeringen!

vliesdoek 30 g

Met de koude nachten van afgelopen week hebben een paar vroeg geplante gewassen (erwt, eerste kolen) een warm dekentje gekregen. Zo zijn ze meteen ook veilig voor duiven die maar al te graag aan al dat fris groen knabbelen.

 

banner waarom klein

 

 

20/03/20

De asperges zijn supervroeg dit jaar

Joepie de eerste ASPERGES zijn er weer! Coronacrisis of niet. De tuin is gul en...zen. Ik zie gelukkig veel mensen hun tuin herontdekken nu ze wat meer tijd hebben. Tip: plant asperges, één keer planten, 15 jaar oogsten en dat 3 maanden per jaar!

Wil jij ook een eetbare tuin aanleggen in 2020? Kom naar de cursus jaarrond oogsten. De eerste les gaat door vanaf het weer mag. Daar zijn we flexibel in, en de tuin ook hoor :-)

 

asperge met winterpostelein

Asperges op een tapijtje van winterpostelein. Zowel in de tuin als op het bord

mandje vroege asperges

Niet slecht voor een eerste oogst = van 1 verhoogde bak!

asperge met koolscheutjes

Koolscheutjes, een lente delicatesse die perfect samengaat met asperges.

banner waarom klein

17/03/20

Lammetjes!

We zijn super blij en trots tegelijkertijd. Het eerste lammeke 🐑 is geboren! 

update: exact 24 u later hadden we er nog twee extra :-)

lammetje ardense vossekop

Onze schaapjes houden het gras onder controle op het nieuwe perceel.

 

banner waarom klein

12/03/20

De oogst van vandaag

Ongelooflijk toch dat er zoveel te oogsten valt. Zelfs na jaren tuinieren sta ik er iedere keer opnieuw weer stom van. Het lijkt raar maar nat weer en koud. Dat is voor sommige groenten net het ideale weer. We koesteren die koukleumen en vullen de oogst aan met bleekgroenten en serregroen. Oogsten is een feest dat nooit stopt! 365 dagen per jaar levert de tuin eten. Net daarom kunnen we er niet over zwijgen, want wie wil dat nu niet. Lekker eten en niet verder hoeven lopen dan je achtertuin.

Gebruik maken van diversiteit is uiterst boeiend, of zal ik zeggen een beetje verslavend. Ieder jaar testen we nieuwe gewassen uit in de tuin. Natuurlijk doet niet ieder gewas het goed in de winter maar jaar na jaar vinden we nieuwe interessante winterteelten. Soms halen we de mosterd in oude tuinboeken, soms komt die aanwaaien uit het buitenland. Maar vaak worden nieuwe projecten geboren door goed rond te kijken in de tuin. Allez, we moeten eerlijk zijn. Dagdromen levert ook heel wat nieuwe gewassen en creatieve oogsttechnieken op :) Na een tijdje heb je dan een tuin die vol staat met eetbaar lekkers. Dan dient het volgende probleem zich aan. Een mens kan maar drie keer eten per dag. Keuzestress is een zwaar woord. Maar zelfs in hartje winter heb je voor je het weet weer een hele mand vol lekkers geoogst en heb je meer oogst dan honger.

De foto is het resultaat van zo 'n mandje vol.

Het liefst van al zien we nog meer mensen oogsten in hun tuin. Daarom delen we ons enthousiasme en .... de trucjes ook natuurlijk:

*voordracht wintertuinieren ism Velt in Maasmechelen (jammer genoeg geannuleerd) en Haacht (18/05). Check onze agenda voor data

*wil je niet alleen in de winter tuinieren maar heel het jaar rond oogsten: dan is de opleiding jaarrond oogsten iets voor jou.

 jaarrondoogsten maart

 

banner waarom klein

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Ontvang twee keer per jaar onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opleiding in de kijker

Jaarrond oogsten

Jaarrond oogsten

We nemen je een heel jaar mee op ontdekkingstocht door onze tuin
en leren je hoe je 365 dagen per jaar uit eigen tuin kan oogsten.