banner deze week

Blog

10/11/19

Noten kiezen

Gisteren waren we te gast (voor de eerste keer ooit) op een notenevent. Je kon er noten proeven en met ervaringsdeskundigen praten over hun favoriete notelaars. Want een ras kan wel lekker zijn maar dan weet je nog niet of het om robuuste bomen gaat en hoeveel ze produceren. Echt interessant om een bezoekje te brengen aan zo 'n event wanneer je van plant bent om zelf in de toekomst een notelaar te planten. Best weet je dan op voorhand wat je kan verwachten van het notenras dat je aanplant want noten die plant je niet voor heel even, wel voor het leven!

walnoot Rode donau

Rode Donau, de kleur is het belangrijkste aspect. De smaak was gewoontjes en nogal moeilijk te kraken. Let eens op de wanddikte van de noten. (noten mag ik hier eigenlijk niet zeggen want een walnoot is eigenlijk een steenvrucht botanisch gezien)

notenweekend groendekor

Talrijke rassen konden geproefd worden. De deelnemers kregen een beoordelingsblad zodat later in kaart kan gebracht worden hoe de lekker de "gemiddelde" notenliefhebber een ras vond.

noten eric van de plas

Er zijn nog geduldige mensen op deze wereld. Eric zaait en selecteert noten. Eén van zijn rassen is komeet. Een nogal puntige noot met best een goede smaak.

noot Marcella

Een andere topnoot is Marcella. Een ras van zaaier Frank. Nog zo 'n man met een bijzonder groot hart voor walnoten. Hij kan wel 20 jaar wachten tot een zaailing vrucht draagt!

vorstschade noten vermijden

Ook notenbomen worden geraakt door lentenachtvorst. Dat ligt nog vers in het geheugen door de diepen nachtvorst eind april 2018. Een aantal mensen zijn bezig met in kaart brengen welke noten laat bloeien. Laatbloeiende rassen vermijden de nachtvorst. Sommige noten bloeien pas in juni(zelfs juli is al geregistreerd!) Zeer interessant project!

gevonden noten

Je hebt vast al gehoord van fruithunters. Wist je dat er ook notenjagers actief zijn in Vlaanderen? Dit zijn de vondsten van Wim, een gepassioneerde hunter. 

schade noten groene halsbandparkiet

Ook noten worden getroffen door nieuwe plagen. Deze noten van deze kweker werden belaagd door de groene halsbandparkiet.

hazelnoten rassen

Een andere noot waar we zelf enorm veel interesse voor hebben zijn hazelnoten. Die blijven een stuk kleiner en zijn met weinig tevreden. Een overzicht van de rassen die voorgesteld werden.

banner waarom klein

 

04/11/19

De laatste keer zaaien dit jaar?

Om een praatje voor te bereiden wandel ik altijd even de tuin in. Dan heb ik gelijk een goede intro en heel wat educatief materiaal! Gelijk heb je een goed overzicht van wat we deze keer weer uitgespookt hebben in de tuin.

koolrabi giant

Dinsdag geef ik een praatje "alles over kolen" voor Velt Kortenberg. Dan slachten we deze jongen: een koolrabi van het ras Gigant. In de rasbeschrijving staat deze gigantische knollen zacht van smaak zijn. Dat klopt helemaal! Ik kan dit ras alleen maar aanraden. Wat een formidabele smaak. De koolrabi op de foto weegt maar liefst 6.4 kg.

koriander proeverij

Korianderproeverij. Op instagram hadden we deze week een reeks over onze serre experimenten van dit jaar. Mexicaanse koriander kweekten we voor de eerste keer dit jaar in de serre. Na het posten op instagram ontstond het idee dat we eigenlijk al onze "korianders" eens tesamen zouden moeten proeven. voila, bij deze: onze favorieten: de gewone koriander samen met vietnamese koriander op de eerste plaats. Tweede plaats Mexicaanse koriander. Derde plaats, Japanse koriander (uiterst links, Houttuynia cordata).

olifantenlook oogsten

Vandaag hebben we onze zaadjes opgeruimd en het plantschopje "aan de wilgen gehangen". We gaan voor de rest van de maand "waarschijnlijk" niets meer zaaien. Wat ging er dit weekend nog in: look, wintergraan en een paar andere meerjarige groenten,.....

banner waarom klein

28/10/19

Korte dagen, lange avonden

Winteruur of zomeruur. Daar trekken de planten zich allemaal niet zo veel van aan. De dieren dat is een ander paar mouwen. En wij? Verplichte rust? Ho maar, langere avonden = meer tijd voor andere dingen. Zaadjes inpakken, inspirerende boeken lezen en voluit wegdromen over nieuwe tuinplannen en speciale gewassen die we eens moeten testen.

Van speciale gewassen gesproken. Dat doet er mij aan denken dat ik de Nepalese spinazie hier nog niet getoond heb.

nepalese spinazie

"Nepalese" spinazie. Merci Marc om die mee te brengen voor ons uit het verre Nepal! Bij de eerste zaai dit voorjaar schoot de spinazie direct op. De najaarszaai doet het wat beter. Eens benieuwd of deze goed produceert in de winter. Het is alleszins een koolachtige, een soort mosterdblad maar de smaak is vrij mild. Veel info hebben we over dit gewas niet. Weet jij er meer van? Deel het gerust.

herfstframboos

De herfstframbozen doen hun naam eer aan. Volle productie. Met het zonnige weer van de afgelopen dagen valt de smaak al bij al wel mee. Heel zoet zijn ze jammer genoeg niet meer. op de foto zie je ook hoe de Wisteria (blauwe regen) die naast de frambozen staat zijn tentankels uit spreid. Heb uw naaste lief en omarm ze.

ananassalie

Ananassalie staat nu volop te bloeien. De eetbare bloemen zijn net suikerbommetjes. Zo zoet! Een echt snoepje.

banner waarom klein

 

16/10/19

Oogsten en afscheid nemen

Vandaag meer dan 20 kg tomaten weg gegooid. Ja, het is tijd om afscheid te nemen van onze zomerse gewassen. Het is mooi geweest. De tomatenplanten verdwijnen naar de ren van onze krabbende compostvrienden.

Groene tomaten plukken doen we al lang niet meer. Het is geen kunst om tot in januari nog eigen tomaten te eten die je hebt laten narijpen. Maar echt lekker is dat niet. Smaak is de reden waarom we er mee gestopt zijn. Die nagerijpte tomaten hebben geen zon gezien en gelijk in de verste verte niet op de zomerse knapperige smakelijke tomaten. Nu schakelen we over naar herfstgroenten. Pastinaak bijvoorbeeld. Daar oogsten we zoveel van dat buren en familie volop mee kunnen eten.

Ieder bed dat vrijkomt wordt (ook nu nog) direct terug in gebruik genomen. We zaaien en planten nog steeds voort. Deze week gaat de knoflook er in. Ook wintergraan en een aantal kolen zaaien staat nog op de agenda.

afscheid tomaten

 Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Het grootste deel van de tomaten gaat de composthoop op.

sacharnaya malinovaya tomaat

De kracht van een microklimaat. Tegen de voorgevel staan een paar rassen geplant die nog steeds uitstekend afrijpen en goed smaken. Op de foto de overheerlijke tomaat Saharnaya Sliva Malinovaya. Superzoet! A keeper!!

druiven sap en confituur

De laatste druiven plukten we dit weekend. Voor de verandering hebben we er geen wijn van gemaakt maar wel sap en confituur om te laten proeven op de masterclass druiven op 23/11. Wil je er bij zijn? Er zijn nog drie plaatsen over. Mail ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

pastinaak samen oogsten is fun

Wie eten wil, zal de handen moeten vuil maken. Maar zo erg ziet dat er niet :-) Familie op bezoek die een voorraadje pastinaak komen inslaan.

pastinaak monsters

Ok, de laatste foto van de pastinaken. Echt onze makkelijkste teelt. Ze zaaien zichzelf uit. Het enige wat we hoeven doen is oogsten (en klaar maken natuurlijk)

brahma hanen

Afgelopen weekend konden we mooie Brahma hanen ruilen tegen honing. Deze jongens verhuizen naar het nieuw perceel aan de rand van het dorp waar ze lustig het gras mogen wegkrabben zodat wij in het voorjaar minder werk hebben om daar een nieuwe moestuin aan te leggen.

banner waarom klein

 09/10/19

Onze serre in de herfst

Jaarrond lekkers kweken in de serre. We praten er niet enkel over maar brengen het ook in de praktijk. Een dag of tien geleden filmden we onze "herfstserre". 

In de serre oogsten en zaaien we het hele jaar rond dat het een lieve lust is. Dit is hoe ze er nu, in het najaar van 2019, uit ziet. Volgend jaar zal dat weer helemaal anders zijn, want we kunnen het niet laten om ieder jaar nieuwe gewassen uit te testen. Aard van het beestje :-)

Tip: wil je ook meer uit je serre halen? In het voorjaar plannen we een korte cursus waarin we onze serre ervaringen delen. Stuur ons een mailtje en we laten je binnenkort weten waar en wanneer de cursus doorgaat. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

banner waarom klein