banner deze week

Nu in de tuin

18/09/20

Bloeiende pinda 's

En wat zie ik daar.. Ja! Onze eerste bloeiende pinda. Joepie :-) Altijd leuk om nieuwe gewassen te testen! De subtropische gewassen voelen zich trouwens in hun nopjes nu het terug behoorlijk warm is. ... En de eendjes, die trekken zich niet veel van de temperatuur aan, zolang ze maar in de vijver kunnen spelen.

 

pinda in bloei

Close up van pinda 's gezaaid uit een pakje vogelvoer. Geen ras dus. Gewoon eens zien hoe de plant het doet bij ons; Maar ik kan al verklappen dat we volgend jaar rassen gaan zaaien.

Luffa

Luffa is ook nog volop aan het produceren.

kleine chayote vrucht

Overal verschijnen nu de kleine vruchten van Chayote. Ze hebben nog een maandje tijd om uit te groeien.

rijpheid vijg testen

Zo eet ik mijn vijgen het liefst, net opengebarsten. Dan ben je zeker dat ze rijp zijn :-) De vijgen zijn superzoet op dit moment. Het loont trouwens niet alleen voor de smaak om ze zelf te telen. Daarnet zag ik er liggen in de supermarkt, 99 cent per vijg!. Een boompje is dan snel terug betaald.

jonge barbarie eendjes

De kleine gangsters. Altijd mooi om ze bezig te zien in het water maar ze hebben de oeverbeplanting al stevig aangepakt. Alle hosta 's, eeuwig moes, etc... zijn gemillimeterd.

banner waarom klein

06/09/20

Lekker fruit ontdekken, gewoon in eigen tuin

Oh zo veel lekker fruit rijp op dit moment! Iedere keer we in de tuin komen zijn er wel andere vruchten te proeven. Een klein foto overzichtje van wat rijp is en wat nog moet komen.

Voor wie fruit wil gaan planten: Het najaar is de ideale periode. Omdat velen van jullie ons vroegen om plantgoed organiseren we voor het eerst een samenaankoop voor bijzondere fruitbomen en -struiken. Je verneemt er alles over in onze nieuwsbrief die volgende week zondag verschijnt (update: ondertussen verschenen, bestellen kan nog tot 19/10 via deze lijst). Abonneren op de nieuwsbrief kan nog via het inschrijvingsvakje aan de rechterkant.

 

satsuma okitsu

"Okitsu", een satsuma. Eerste jaar dat we dit boompje hebben maar al mooie vruchten. Ik denk dat we nog meer citrussen gaan aanschaffen. Zo 'n mooie bomen. Hopelijk is het fruit zo lekker als het er uit ziet. Maar dat weten we pas binnen enkele maanden natuurlijk. We houden jullie op de hoogte.

kweepeer Aromatnaya

Kweepeer "Aromatnaya" . Wat is er speciaal aan? Wel 2 dingen. "Aromatnaya" is een kweepeer die je uit het vuistje zou moeten kunnen eten. Eerste jaar dat we er vrucht op hebben (voor de duidelijkheid = ze zijn nog niet rijp). Reden 2: deze boom is gestekt en staat op eigen wortel (dus niet geënt).

olijf Alberquina

Een buitenbeentje. Olijf "Alberquina". Deze gaan we wel niet uit het vuistje snoepen :-) (heb ik ooit eens gedaan in het zuiden uit onwetendheid maar ik kan me nog steeds de smaak herinneren....).

violette de Sollies

Vijg "Violette de Solies". Bijna rijp. Op dit moment eten we vooral vijgen van "Gris de Saint Jean", "Everbearing" en "Ronde de Bordeaux"
Op het blad zie je nog wat schade van de vijgenskeleteermot. Daar hebben we vooral last van bij bomen die in de serre staan. Buiten valt dat wel mee.

appel topaz samen met roos piro 3

Appel "Topaz", door snoei houden we de boom mooi compact. Links in beeld de bottelroos "Piro 3". Deze roos is dus speciaal veredeld voor de productie van rozenbottels en meer specifiek fruit met een zeer hoog vitamine C gehalte.

 

banner waarom klein

.

30/08/20

Winterse superfoods uit eigen tuin

Wat kan je nu nog zaaien? Veel, heel veel. Vooral "dure" dingen eigenlijk. Voorbeeldjes van enkele makkelijke delicatessen die nu nog de grond in kunnen.

 baby leaf sla

De winter is het seizoen van de bladgewassen. Deze slaplantjes zijn twee weken oud maar wees gerust je kan nu zeker nog zaaien. Waarom zo dik gezaaid? Omdat we dit gaan gebruiken als snijsla. Snijsla kan je gerust nog een maand zaaien gewoon buiten. En weet je wat, kleine slaplanten overwinteren vaak vrij vlot waardoor je er in het voorjaar nog een mooie vroege oogst van hebt.
In de winkel wordt dit verkocht als babyleaf of Mesclun. Prijzen varieren in de grootte orde tussen de 12 en 20 €/kg. Mooi verdiend in eigen tuin!

babyleaf oogstklaar

Het bed links is zo 'n snijsla teelt een week of 7 na zaaien. Let op de kleine afstand tussen de rijen, zo 'n 15 cm (Rassen Babel en Really Red Deer Tongue)

koriander en fenegriek zaailingen

Ook koriander kan je heel lang zaaien. Deze plantjes staan net boven (rechts met het getand bladje = koriander, links = fenegriek) Koriander overleeft vlot de winter waardoor je de hele winter lang verse blaadjes kan plukken.

prei en koriander

Zomerteelt koriander (foto vandaag genomen in de tuin) = in de zomer schiet koriander makkelijk op. In de winter niet, dan vormt de plant lekker veel blad. Dus daarom is het handig om net nu nog te gaan zaaien!

eetbare groenbemester

Nog een strategie. Eetbare groenbemesters. Ieder bed dat vrijkomt zaai je terug vol. Eén van de gewassen die je daarvoor kan gebruiken zijn bijv. raapsteeltjes. Ik schreef er eerder al eens een stukje voor op onze website voor wie meer uitleg wil. Een andere mogelijkheid is tarwe zaaien en in de winter tarwegrassmoothies maken! Duur in de winkel, goedkoop te kweken.

 banner waarom klein

23/08/20

Patatten en tomatten

"Patatten en tomatten". Dagelijkse kost. Allez, in de zomer dan toch. Want we zijn al volop bezig met onze wintertuin aan te leggen. Daar staan natuurlijk geen patatten en tomatten in. Ik weet het. Beroepsziekte van de tuinier. Bezig zijn met het weer en de volgende teelt :-) Wil je meer weten over wintertuinieren? Wel, volgende keer post ik er iets over.

sharpei rot

Wat een variatie toch in die tomaten. De grote en de kleine. Groot = Sharpei Rot; Klein = >Blush (de oude getrouwe). ps: ik hou de grote tomaat op zijn kant want gisteren tijdens onze tomatenproeverij voor de deelnemers van de cursus jaarrond oogsten werd er al een beetje van gesnoept.

aardappel diversiteit

Solist= de gele aardappel linksboven, rechtsboven Sarpo Mira, Linksonder Burgundy Red en Rechtsonder Blau Bamberger Hörnchen.= die geeft echt zeer hoge producties, moet absoluut niet onder doen voor Sarpo Mira.

 

tomatenproeverij

De tomatenproeverij gisteren, deel 1

tomaten smaak test

En deel 2. Concept even geleend van onze leermeester Eddy Ceyssens de tomatenkoning :-) Ook grote dank aan Luc Laporte om mee plantjes op te kweken voor deze proeverij!

banner waarom klein

 

18/08/20

Stralende groenten

Gezonde planten, die stralen gewoon. Eigenlijk kan ik dat niet uitleggen, maar de foto 's spreken gelukkig voor zich! Trouwens, dat stralen is niet alleen mooi. Het zorgt er ook voor dat plagen en ziekten amper vat op onze planten hebben. Behalve woelmuizen dan toch..die zijn we in een hoekje uit het oog verloren. Binnenkort toch een functioneringsgesprek met Laura moeten voeren denk ik :-)

 

suikermais Mezdi

Joepie, de zoete maïs is er weer. Dit jaar voor het eerst het ras Mezdi (Bingenheimer) gezet. Valt heel goed mee!

corno rosso paprika buiten gekweekt

Zoete puntpaprika Corno Rosso. Stilletjes aan begint er hier en daar één rood te kleuren.

gezonde en gelukkige kolen

Dit gaan DIkkkkkke kolen worden! Nu al op maat.

woelrat in moestuinbak

Tjah, het "woelmuizen hoekje". De patisson op de voorgrond hebben ze helemaal leeggegeten. In de bakken stonden mooie worteltjes maar op één dag was alles netjes afgegeten tot op de wortelhals. Profiteurs!

zuiderse polycultuur met venkel

Zuiderse polycultuur met venkel in de hoofdrol. Venkel combineert makkelijk en mooi door zijn ranke verschijning.

banner waarom klein

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 10 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Advies: ieder lid kan inschrijven op een adviessessie waar we je verder helpen 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit (vanaf najaar 2021) 
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap

Lid worden kan door 19 € over te schrijven op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw BE 67 9731 7244 2287 met vermelding lidmaatschap + je naam en e-mailadres

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Ontvang twee keer per jaar onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst