banner deze week

Deze week in onze tuin...

14/07/2019

Denken aan kerst

Er is een interessante wetmatigheid die stelt dat hoe meer er in de tuin te zien is hoe minder er verschijnt in deze rubriek. Niet uit gebrek aan inspiratie, wel doordat de tuin zoveel aantrekkelijker is dan aan een bureau zitten om een post te maken. Sorry!!!

Bij deze is het er toch weer van gekomen. Het regenweer van de afgelopen dagen was een geschenk dat uiterst welkom was. Prachtig weer om te verplanten. Komt goed van pas om de eerste wintergewassen te planten. Yep, je kerstmenu plant je in hartje zomer :-)

Naast prei gingen ook zaadjes van daikon, winterbroccoli (purple sprouting) en herfstsla de grond in. De komende weken beginnen we ook stilaan Tatsoi, raap, een tweede teelt sluimerwt en nog meer lekkers voor de herfst en winter te zaaien.

Tijdens de pauzes is het volop genieten van perziken en anders lekkers uit de tuin. Dus denken aan de winter maar toch ook met volle teugen genieten van het hier en nu :-)

preirassen

Onze preiplanten kweken we in bloembakken in de serre. Een gewoonte die we in eerste instantie ontwikkelden uit plaatsgebrek omdat de perceeltjes buiten altijd vol staan.

Bernards prei

Kijk eens wat een beworteling! Deze prei hebben we voor het eerst maar is duidelijk sterker dan andere rassen. Betere beworteling en groeit vlotter. Het gaat hier over een lokaal landras zeg maar. Een enthousiasteling selecteerde over de loop der jaren zijn eigen preiras in de streek van Sint-Katelijne Waver. Heel benieuwd naar de oogst. Merci voor de zaadjes Lieven en Hilde!!!

prei naast rijst

Een beetje vals spelen :-) Deze prei werd al een paar weken geleden geplant. In de serre zetten we vaak een paar rijtjes prei. Goed voor de diversiteit in de serre. Hier staat de prei naast onze rijst (rechts). De rode peulen zijn van lab lab. Een subtropische boonachtige.

perzik

Perzikpauze: Perzik is ook één van die fruitsoorten die je gewoon beter zelf teelt. Dan zijn ze tenminste rijp!

banner waarom klein

 

07/07/19

Nieuw eetbaar paradijs in de maak

Goed nieuws: een nieuw eetbaar paradijs is in de maak! De ruggengraat zijn 11 hoogstamkersen die met fierheid honderden kilo 's dragen en verspreid staan over een halve hectare rijke Haspengouwse grond.

De eerste grazers arriveerden deze week en helpen om het gras te kortwieken. Het komende jaar gaan we hier aan de slag om nog maar eetbaar groen aan te planten. Zo krijgt Haal meer uit je tuin vzw ook wat meer plaats om in de toekomst nog meer tuinplezier te tonen aan geïnteresseerden en meer plaats om cursussen* te organiseren.

*begin september publiceren we op onze agenda het cursusaanbod voor het komende schooljaar
http://haalmeeruitjetuin.be/agenda

Ardense vossekop

De schaapjes zijn nog niet helemaal gewend aan de nieuwe omgeving en nog wat wantrouwig.

hooi vervoer fiets

Voorraadje winterhooi ophalen. 5 balen per keer op de fietskar. Gelukkig moesten we maar 300 meter ver rijden met iedere kar.

kersen eters

Even pauze. Kersen eten à volonté. Op de percelen staan diverse kersenrassen van vroeg tot laat maar welke?? Daar zijn we nog niet aan uit.

samen

Het werk zit er op. De wintervoorraad is binnen. Nu nog enkel een doek er over gooien tegen de regen en we zijn helemaal klaar.

 

banner waarom klein

23/06/19

Pure verwennerij in onze fruitafdeling 

We plukken alweer een dikke week lekkere frambozen. Liefst van al eten we fruit rechtstreeks van de plant. Smaakt altijd het best.

We hoeven niet alleen frambozen te eten. Ook de rest van het kleinfruit produceert volop. Kersen, kruisbessen, (bos)aardbeien, tayberry 's. We zijn oh zo blij met al dat lekker fruit! 

Wie meer wil weten over bramen en braambozen. We publiceerden er net een artikel over.

Glen Coe

Glen Coe (thornless). Een paarse framboos. Smaak is niet slecht. Wel klein van stuk.

glen coe vs herfstframboos

Op deze foto kan je de grootte wat beter inschatten. Ok we hebben wel hele grote frambozen gebruikt ter vergelijking :-)

grote tayberry

Nog groter, de tayberry! 

tayberry fruithaag

Gewoon om even een idee te geven hoeveel bessen zo 'n Tayberry plant produceert. Fenomenaal toch!?

rode bes junifer

Rode bes Junifer. Een vroeg Frans ras en een beetje de vreemde eend in de bijt tussen dit rijtje frambozenfotos.

 

banner waarom klein

 

 

16/06/19

Planten uit Praag

Ditmaal geen foto 's uit onze tuin. Vorige week waren we er even tussenuit. We namen ons al 10 jaar voor om Praag te bezoeken. Dat is eindelijk gelukt! Natuurlijk gingen we ook in Praag op zoek naar groene ruimtes en onbekende plantjes. 

kleinfruit Tsjechie

We gaan ontzettend graag naar markten als we op vakantie zijn want de markt is altijd een plek vol inspiratie. Wat een presentatie! Geeft ideetjes om je eigen oogst te presenteren.

bij botanische tuin

Praag telt twee botanische tuinen. Eentje gerund door de universiteit (botanická-zahrada-přírodovědecké-fakulty-praha) en een vrij nieuwe (Botanicka zahrada Praha Troja). Mooie tuinen maar niet zo uitgebreid als vele andere Europese botanische tuinen die we al bezochten. Eén van de zones in de tuin was geheel gewijd aan "honingplanten".  Het lichaam van de bij op de foto is niet vervaardigt van betonklinkers, wel van houten blokken.

plectranthus amboinicus

Op een andere markt vonden we best wel veel onbekende eetbare planten. Op de foto Plectranthus amboinicus (Cuban oregano, vijf- in - een kruid) Uiteraard staat er nu eentje in onze tuin :-)

paddenstoelen kits markt Praag

Nog op de markt: heel wat paddenstoelenkits. Je kon je zelfs een inktzwammenkit aanschaffen.

oesterzwam pakje

In het rek met zaden hingen zelfs pakjes met plugs van oesterzwammen!

vakantie plantjes

Wie plantjes koopt....moet ze dragen :-) De hele buit:

  • Tagetes filifolia: een afrikaantje dat naar anijs zou smaken (voor in de theepot) en goed zou samen groeien met tomaat. 
  • Satureja douglasii: Indian Mint, voor in een hangpot
  • Plecthranthus amboinicus (zie eerdere foto)
  • Verschillende soorten zaden (oa Physalis angulata, een interessante rode biet,...)

banner waarom klein

 

 

12/06/19

Het is al juni!

We kunnen eigenlijk niet geloven dat het al juni is. De dagen zijn op zijn langst. De hele tuin staat vol en het zomert op ons bord :-)

pompoentopjes

We gooien al onze pompoenzaden een hele winter bij de kippen. Al we daarna die compost gebruiken komen er overal pompoenplanten tevoorschijn. Die jonge plantjes wokken we. Fantastische smaak (doet wat denken aan noten).

honing oogst

Overal, echt overal in de tuin vinden we rijpe aardbeien. De hele kom is van één stukje border van 3 m lang en een halve meter diep (om je een idee te geven). De rest hebben we gewoon nog niet geplukt. De voorjaarshoning is geslingerd. Daar snoepen we af en toe een lepeltje van.

volunteer potatoes

In het engels heet dit volunteer potatoes; Ik vind dat eigenlijk wel mooi klinken. Dit zijn allemaal vrijwilligers die al een paar jaar spontaan op dezelfde plek blijven uitkomen. Het is altijd uitkijken naar die vroege patatjes en verse look.

erwten en bonen begin juni

Ondertussen in de bonenafdeling... van links naar rechts; sugar Magnolia Tendril, Bijou (de monstergrote peulen), erwt "O" Rourke jong geplukt om te eten als peultjes en onderaan tuinboontoppen om te wokken.

ei uit eigen tuin

We hebben voor het eerst in jaren een tijdje geen kippen gehad deze winter. Dat was echt moeilijk. We zijn zo gewend aan die gezellige diertjes en verslaafd aan lekkere gezonde eitjes ook natuurlijk :-)

banner waarom klein