banner deze week

26/07/20

Tomaten scoren

Het moeilijkste werk van het jaar is weer daar. Tomaten proeven en beoordelen. We hebben dit jaar (onverwachts) 105 rassen staan. We hadden zelf 63 rassen gezaaid en op het moment van planten kwam tomatenkameraad Luc nog eens af met een slordige 42 rassen. Aangezien niet alle rassen thuis staan recycleren we nu allerlei zakjes om ze soort per soort te plukken en naar huis te transporteren. Enkel van de beste en soortechte tomaten winnen we dan zaden...

tomaten selectie

Vorige week vijf dagen rond Vlaanderen gaan fietsen. Vrijdagmiddag thuis gekomen en meteen een rondje geoogst in de tuin. Dit is maar een kleine selectie van de oogst. We moesten eerst naar huis nieuwe zakjes gaan zoeken :-) 

grandpa cock s

Een nieuwe aanwinst die we zeker nog gaan zaaien. De naam die is ook speciaal Grandpa Cock 's Plume. Een heel grote hartvormige vrucht. Lekker en een super productieve plant! Het plantje is maar een 60 cm hoog. (Een foto van de tomaat zelf komt nog. We hadden er eentje genomen maar de kwaliteit van het beeld was niet echt super)

humbert expo kruising

Tjah, dit jaar hadden we met meer mensen zaden geruild dan gewoonlijk. Maar.... sommige rassen kruisen! Hier een voorbeeld van een ras dat Humbert Expo zou moeten zijn. We zetten steeds min. 4 planten per ras als we de intentie hebben om er zaden van te bewaren en tussen ieder ras wordt plaats gelaten om ongewenste bestuiving te voorkomen. Die maatregelen nemen we niet voor niets; Als je zaad krijgt weet je niet altijd hoe het geteeld is... Nu heb ik twee planten die middelgrote tomaten dragen en twee planten van hetzelfde ras die kleine ietwat gepunte tomaten dragen. Dus deze gaan we gewoon op eten zonder zaad te winnen.

plantarchitectuur chocolate drop

Ah ja, waarom deze foto? Wel we letten niet alleen op smaak en uitzicht van de tomaat. ook op de manier waarop ze groeien. Dit ras valt op door zijn open plantarchitectuur. Weinig blad, superstevige trossen. (Chocolate drop). Nu nog wachten op de eerste rijpe vruchten...

gebakken pompoenscheutjes met warme tomaten

Om de oversteek van tomaten naar pompoenen te maken. Voorgerechtje met gebakken pompoentoppen. Heerlijk, heerlijk, en het is nu de moment!

pompoen groeikracht

De pompoenen moeten we nu wel gaan toppen want ze beginnen stilaan de paprika 's te overwoekeren en dat willen we zeker niet!  (De gebakken topjes hierboven dus)

pompoenveldje

Ons pompoenveldje. 2,5 m tussen de paprika rijen en dat is nog niet genoeg voor deze vlijtige groeiers. Daarom af en toe wat begeleiden om alle groentjes in harmonie te laten samenleven :-)

 

banner waarom klein

 

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Ontvang twee keer per jaar onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst