banner deze week

Nu in de tuin

28/10/19

Korte dagen, lange avonden

Winteruur of zomeruur. Daar trekken de planten zich allemaal niet zo veel van aan. De dieren dat is een ander paar mouwen. En wij? Verplichte rust? Ho maar, langere avonden = meer tijd voor andere dingen. Zaadjes inpakken, inspirerende boeken lezen en voluit wegdromen over nieuwe tuinplannen en speciale gewassen die we eens moeten testen.

Van speciale gewassen gesproken. Dat doet er mij aan denken dat ik de Nepalese spinazie hier nog niet getoond heb.

nepalese spinazie

"Nepalese" spinazie. Merci Marc om die mee te brengen voor ons uit het verre Nepal! Bij de eerste zaai dit voorjaar schoot de spinazie direct op. De najaarszaai doet het wat beter. Eens benieuwd of deze goed produceert in de winter. Het is alleszins een koolachtige, een soort mosterdblad maar de smaak is vrij mild. Veel info hebben we over dit gewas niet. Weet jij er meer van? Deel het gerust.

herfstframboos

De herfstframbozen doen hun naam eer aan. Volle productie. Met het zonnige weer van de afgelopen dagen valt de smaak al bij al wel mee. Heel zoet zijn ze jammer genoeg niet meer. op de foto zie je ook hoe de Wisteria (blauwe regen) die naast de frambozen staat zijn tentankels uit spreid. Heb uw naaste lief en omarm ze.

ananassalie

Ananassalie staat nu volop te bloeien. De eetbare bloemen zijn net suikerbommetjes. Zo zoet! Een echt snoepje.

banner waarom klein

 

16/10/19

Oogsten en afscheid nemen

Vandaag meer dan 20 kg tomaten weg gegooid. Ja, het is tijd om afscheid te nemen van onze zomerse gewassen. Het is mooi geweest. De tomatenplanten verdwijnen naar de ren van onze krabbende compostvrienden.

Groene tomaten plukken doen we al lang niet meer. Het is geen kunst om tot in januari nog eigen tomaten te eten die je hebt laten narijpen. Maar echt lekker is dat niet. Smaak is de reden waarom we er mee gestopt zijn. Die nagerijpte tomaten hebben geen zon gezien en gelijk in de verste verte niet op de zomerse knapperige smakelijke tomaten. Nu schakelen we over naar herfstgroenten. Pastinaak bijvoorbeeld. Daar oogsten we zoveel van dat buren en familie volop mee kunnen eten.

Ieder bed dat vrijkomt wordt (ook nu nog) direct terug in gebruik genomen. We zaaien en planten nog steeds voort. Deze week gaat de knoflook er in. Ook wintergraan en een aantal kolen zaaien staat nog op de agenda.

afscheid tomaten

 Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Het grootste deel van de tomaten gaat de composthoop op.

sacharnaya malinovaya tomaat

De kracht van een microklimaat. Tegen de voorgevel staan een paar rassen geplant die nog steeds uitstekend afrijpen en goed smaken. Op de foto de overheerlijke tomaat Saharnaya Sliva Malinovaya. Superzoet! A keeper!!

druiven sap en confituur

De laatste druiven plukten we dit weekend. Voor de verandering hebben we er geen wijn van gemaakt maar wel sap en confituur om te laten proeven op de masterclass druiven op 23/11 (volzet). Wil je er volgend jaar bij zijn? Mail ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

pastinaak samen oogsten is fun

Wie eten wil, zal de handen moeten vuil maken. Maar zo erg ziet dat er niet :-) Familie op bezoek die een voorraadje pastinaak komen inslaan.

pastinaak monsters

Ok, de laatste foto van de pastinaken. Echt onze makkelijkste teelt. Ze zaaien zichzelf uit. Het enige wat we hoeven doen is oogsten (en klaar maken natuurlijk)

brahma hanen

Afgelopen weekend konden we mooie Brahma hanen ruilen tegen honing. Deze jongens verhuizen naar het nieuw perceel aan de rand van het dorp waar ze lustig het gras mogen wegkrabben zodat wij in het voorjaar minder werk hebben om daar een nieuwe moestuin aan te leggen.

banner waarom klein

 09/10/19

Onze serre in de herfst

Jaarrond lekkers kweken in de serre. We praten er niet enkel over maar brengen het ook in de praktijk. Een dag of tien geleden filmden we onze "herfstserre". 

In de serre oogsten en zaaien we het hele jaar rond dat het een lieve lust is. Dit is hoe ze er nu, in het najaar van 2019, uit ziet. Volgend jaar zal dat weer helemaal anders zijn, want we kunnen het niet laten om ieder jaar nieuwe gewassen uit te testen. Aard van het beestje :-)

Tip: wil je ook meer uit je serre halen? In het voorjaar plannen we een korte cursus waarin we onze serre ervaringen delen. Stuur ons een mailtje en we laten je binnenkort weten waar en wanneer de cursus doorgaat. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

banner waarom klein

30/09/19

Kleurrijke borders zorgen voor kleurrijke bordjes

Kleurrijke borders = veel kleurtjes op je bord. Dat is twee keer winst, neen drie keer eigenlijk. Mooi in de tuin, mooi op het bord en naar het schijnt zijn gekleurde groenten ook ultragezond door al die kleurstofjes die de planten aanmaken. In het engels heet dat populistisch "eating the rainbow". Zoals je ons al goed kent maken we hier geen gezondheidsclaims dus gekleurde planten eten doe je volledig op eigen risico :-).

Alternanthera Purple treadleaf

Alternanthera sessilis var. 'Purple Treadleaf'. Het mooie rode blad steekt hard af tegen het groene blad van de knolselder die er naast staat (in de serre want het is een plantje uit warmere streken). Gekocht bij de mannen van de ecohoeve den ouden kastanje. Het blad smaakt wat naar veldsla vind ik.

Lila Luzi

Lila Luzi. Echt een heel mooi plantje. Paars blad en de afrijpende pepertjes verkleuren van paars naar wit, oranje en dan rood. Merci voor de zaadjes Guy. ps: bij wat opzoekingswerk blijkt dit ras van bij Bingenheimer te komen. Zij spreken van schärfegrad 7 (schaal van 1-10). Morgen zullen we het weten want dan koken we er mee.

tomaten cadeau

Mooi cadeautje gekregen van een collega tomatenliefhebber. Kleurrijk en sommige rassen ook zeer smaakvol. Er zitten er zeker al enkele bij die we volgend jaar ook gaan zetten. Wordt vervolgd :-)

kleurrijke aardappelen

Niet alleen tomaten bestaan in talrijke kleuren. Aardappelen kunnen net zo kleurrijk zijn. Dit jaar enkele gekleurde rassen getest. De twee beste (op de foto) Blau Hörnchen en Highland Burgundy Red. Vooral Blau Hörnchen is eentje om bij te houden. De Burgundy red ziet er mooi uit maar is nogal flets en bloemig.

banner waarom klein

 

09/09/19

Zoete vijgen en paprikatomaten

Hoe lang je ook tuiniert er blijven uitdagingen. Vijgen zijn een nieuwe passie. Op het spoor gezet door een paar kenners en nu is er geen houden meer aan. Ondertussen hebben we al een ras of 15 staan. Gelukkig groeien vijgen goed in pot want veel plaats hebben we al lang niet meer.

Vijgen zijn natuurlijk niet het enige wat we op dit moment oogsten. In de keuken lijkt het wel een tomatenfabriek. Vandaag zijn we bezig met het verwerken van onze paprikatomaten tot zongedroogde (of correcter, overgedroogde) tomaten. Een jaarlijkse traditie. We drogen de tomaten niet tot ze helemaal droog zijn. Als ongeveer de helft van het vocht er uit verdampt is gaan ze in bokalen met olie en kruiden zoals rozemarijn, tijm en look. Die bokalen vriezen we in. Zo kunnen we tijdens de winter af en toe gedroogde tomaatjes op de boterham eten. Een echte delicatesse. Daarom kweken we zelf tomaten!

texas everbearing vijg

(Texas?) everbearing. Grote vijg. Gelijkt qua smaak op Brown Turkey vinden we allebei.

mediterrane planten in pot

Een deel van onze zuiderse potplanten staan op het terrasje aan de vijver waar ze handig gebruik kunnen maken van het microklimaat van de stapelmuur. De donkere grote vijg is (Texas?) Everbearing.

violette de sollies vijg

"Violette de Sollies": Fantastische smaak. Een echte topvijg. Staat in een 10 liter pot op de kweektafel (tweede verdieping) in de veranda.

paprikatomaat verwerken

De paprikatomaten zijn er weer in overvloed. Het is makkelijk om uit de holle paprikatomaten het zaad te halen. Het zaad gaat in de bokaal om te vergisten. De paprikatomaten snijden we in reepjes van gelijke grootte om te drogen in de oven.

 

 

banner waarom klein

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 10 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Advies: ieder lid kan inschrijven op een adviessessie waar we je verder helpen 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit (vanaf najaar 2021) 
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap

Lid worden kan door 19 € over te schrijven op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw BE 67 9731 7244 2287 met vermelding lidmaatschap + je naam en e-mailadres

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Ontvang twee keer per jaar onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst