banner deze week

Nu in de tuin

  

21/04/19

Chocolade(rank) planten op Pasen

Nu het weerbericht voor de komende tijd geen vorst meer aangeeft zijn we begonnen met het afharden en planten van onze vorstgevoelige overwinterde planten in pot en het planten van nieuwkomers. Want... als we naar een plantenmarkt gaan kunnen we het natuurlijk ook niet laten om altijd nieuwe dingen mee te nemen. Verslaafd aan nieuwe smaken weet je wel.... :-)

Met dit prachtige weer is ook de eerste aardbei al aan het afrijpen in de serre. Dat was nog nooit eerder zo vroeg!

Wat hebben we geplant?:

Planten die we al hadden:

Physalis: zaaien we al enkele jaren niet meer. Het is immers een meerjarige die je makkelijk kan overhouden voor het volgende seizoen. We overwinteren de planten in onze koude muurserre (pas op voor vorst!). Zo pluk je veel vroeger. De oogst begint in juli en eindigt meestal rond nieuwjaar. Dan knippen we de plant terug. Het volgend voorjaar maakt die gewoon nieuwe scheuten.

Ananas- en mandarijnsalie: worden overwinterd in de koude serre. We laten ook altijd een paar planten onder een laag mulch in de grond zitten. 

Appelwortel: De wortels potten we in direct na de oogst in het najaar. De potten zetten we daarna gewoon in de kelder. In het voorjaar laten we de planten op kleur komen in de schaduw waarna ze direct de grond in gaan.

Eetbare canna: wordt ook overwintert in de kelder.In het voorjaar planten we de knollen uit.

Vietnamese koriander: overwinteren we ook koud. Kan wel een paar graden vorst hebben. Aan de vijver overleefde enkele planten de winter zonder extra af te dekken.

Kaapse look (Tulbaghia violacea): Vorige winter liet onze kaapse look het leven. Nu hadden we uit zekerheid de plant maar binnen gehaald.

Myoga gember: kan eigenlijk in de grond blijven zitten. Maar...twee jaar geleden hadden we een plantje gekocht en ergens gezet. Maar echt gelukkig was de gember daar niet. In de herfst daarom de plant uitgehaald en in twee gesplitst. Inmiddels hebben ze in de serre (waar ze overwinterd werden) een fikse scheut ontwikkeld en verhuizen ze nu naar een nieuwe standplaats. Hopelijk doet de plant het daar beter.

 

Nieuwkomers

Chayote: Chayote is niet echt een nieuwkomer maar we hebben wel planten gekocht dit jaar bij gebrek aan eigen vruchten.

Fuchsia regia: volgens James Wong zou dit één van de lekkerste fuchsias zijn. We houden jullie op de hoogte.

En ook: chocoladerank (Akebia quinata), Aardbeiboom (Arbutus unedo), een paar nieuwe soorten Goumi (Elaeagnus pointilla "Amoroso" en "Fortunella)

 

Wat als het toch gaat vriezen?: we hebben heel wat emmers paraat staan. De planten zijn nog klein. Er past net een emmer over.

Waarom planten we zo vroeg? Omdat water geven veel werk is. Nu is de bodem nog voldoende vochtig om met minimale zorg de planten aan de groei te krijgen.

aardbei doordrager hangmand

Best wel grappig. Ieder jaar vertonen we hetzelfde gedrag. Als de eerste aardbei afrijpt gaan zowel ik als Elena meerdere malen per dag kijken of ze toch nog niet rijp is :-)  

chocoladerank

Toch nog even checken of er geen chocolade paaseitjes te vinden zijn rond de chocoladerank. Jammer, niets te zien. Misschien omdat we hem pas geplant hadden vandaag? Volgend jaar met pasen hopelijk meer geluk ;-)

afharden planten

Vooraleer de potplanten de grond in gaan zijn ze enkele dagen "afgehard" zoals dat heet. We zetten ze op een plaats waar ze enkel s' ochtends een paar uur zon krijgen. Zo kunnen ze zich langzaam aan aanpassen aan het leven buiten de serre.

appelwortel kelder

Zo zien de appelwortels er uit die de hele winter in de kelder bewaard werden. 

chayote planten

Chayote: Dit kleine plantje wordt straks een woeste klimmer. In het najaar eten we minstens één keer per week chayote topjes. Even roerbakken en je hebt een heerlijk gerecht. En zo hou je tegelijk door te oogsten de woeste klimmer een beetje in toom.

judaspenning voedselbos

Nog een sfeerbeeldje van het achterste stuk van onze tuin. Judaspenning in volle glorie.

 

banner waarom klein

 

 

16/04/19

Ons eetbaar paradijs "bloesemt" dat het een lieve lust is

Een groot voordeel van fruitbomen. Je plant ze één keer. Maar één keer werk en je hebt jaar na jaar mooie bloemen in het voorjaar en lekker fruit vanaf de zomer tot de winter. Dus je hoeft niet te zitten denken zoals bij éénjarige groenten van: "ai, zal het nu wel snel gaan regenen want ik heb pas verplant" of "oei vergeten zaaien dus geen oogst". Ideaal voor verstrooide of luie tuiniers zoals wij zelf :-) 

Ga wel voor bloei en oogst. Wat me opvalt is dat er zoveel sierfruit geplant wordt. Sierkers, sierperen, sierappels,... Waarom niet gewoon een echte appelboom?! Je kan nu genieten van de bloemen en binnenkort van lekker fruit. Foodscaping zoals dat heet. Tuinen en landschappen inrichten met eetbare planten.

Daarvoor hoef je nog geen hele boomgaard aan te leggen. Hier onder twee ideetjes van hoe je zo 'n fruitboom zou kunnen integreren in je tuin.

En dan nu heel even een klein blokje reclame :-)

Wil je ook zo 'n stukje fruitpracht in je tuin halen? We hebben nog bomen beschikbaar. Nu 2 kopen, derde gratis (dwz 3 bomen voor 24 €!)
Stuur ons een mailtje voor vragen of het aanbod. Wij doen dit volledig vrijwillig. Inkomsten gaan integraal naar vzw Haal meer uit je tuin. 

ps: Voor de snelle beslissers. Wil je nog een mini-wijngaard aanleggen dan hebben we vast nog een paar interessante druivelaars voor jou.

bloesemterras

 Appel "Belgica". Een appel veredelt door Jean Moors, een teler uit Bilzen. Rijpt begin september. Hier aangeplant langs ons terras aan de vijver.

santana houtstapel

Je ziet het wellicht niet meteen maar als je goed oplet zie je dat deze appel in gezelschap verkeert. Een druivelaar slingert zijn weg achter te appel heen. Aan de voet van de appel zie je (voor de narcissen) zwarte bessen staan. Op een klein oppervlakte kan je zo heel wat fruit telen. De appel in kwestie is Santana. Een schurftresistente allergie-arme appel.

banner waarom klein

 

 

14/04/19

Wat eten we in april?

We nemen je even mee in onze tuin. Waarom? Zo maar, omdat we er zin in hadden :-) Geeft meteen ook een goed beeld hoe we "haal meer uit je tuin" in de praktijk brengen in onze eigen tuin. Heel simpel, vergeet de meeste tuinregeltjes, hou geen winterschoonmaak in de tuin en plant genoeg meerjarigen en tuinieren wordt ineens een heel stuk eenvoudiger.

 

banner waarom klein

 

10/04/19

Bemesten met  hout

Bemesten is niet echt de juiste term. Zeg maar beter: de grond verbeteren. Hout is ongeëvenaard als bodemverbeteringsmiddel. 

Geloof je het niet? Deze week een prei geoogst die helemaal door een oude plank gegroeid was die we een paar jaar geleden verwerkt hadden in een border.

prei hout

Prei Akelei, één van onze favoriete rassen. Een zaadvaste telersselectie van het biobedrijf Akelei. Deze prei is duidelijk een pak robuuster dan zijn doorveredelde soortgenoten. Zaad bestellen kan via de zadenactie van Velt.

banner waarom klein

 

 

07/04/19

Deze week op het menu: "Alweer" vers uit de tuin

Eten volgens het seizoen vinden we echt leuk! Het gaat nooit vervelen want ieder seizoen is er weer ander lekkers te oogsten en elke keer vinden we weer nieuwe dingen die we willen uittesten in de tuin en op ons bord.

kozakkenaspergekozakkenasperge; de jonge scheuten van lisdodde, een uiterst veelzijdige eetbare plant. Best lekker als hapje. Om er veel van te leggen zullen we veel meer lisdodde moeten planten want enkele het binnenste kan je eten. Dat smaakt enigszins naar artisjok. De buitenkant is te taai. Geleerd uit het boek around the world in 80 plants van Stephen Barstow. 

wa wa ga choi

Wa wa ga choi. Een Chinese groente die we voor de eerste keer staan hebben. De stengel heeft enigzins de smaak en textuur van koolrabi. De bloeitopjes zijn "spicy". Voor herhaling vatbaar maar wel niet makkelijk te telen. Deze komt uit de serre. De plant buiten telen zoals vroege bloemkool*  is niet gelukt. *(zaaien in oktober, in potjes verspenen en vroeg uitplanten buiten)

winter salade

Een nieuw stukje salad bar: Om je een idee te geven. Dit perceeltje werd gezaaid op 14/02 (zie eerdere post). Dat was trouwens de dag dat we tien jaar getrouwd waren. Maar ik voelde gewoon dat het die dag tijd was om te beginnen zaaien in de serre. Het weer was te goed om het uit te stellen. Dus voor we naar de Ardennen vertrokken om onze huwelijksverjaardag te vieren toch snel gezaaid.

Je ziet hoe snel het groeit. Alles was oogstklaar na 7 weken.

winterbroccoli

Winterbroccoli purple sprouting. Kleurrijk en lekker en gewoon oogst van buiten.Wel een heel lange teelt. Je zaait in de periode half april-juli. Pas op het eind van de winter kan je oogsten. Wel bijzonder lekker rauw!

banner waarom klein

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 10 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Advies: ieder lid kan inschrijven op een adviessessie waar we je verder helpen 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit (vanaf najaar 2021) 
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap

Lid worden kan door 19 € over te schrijven op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw BE 67 9731 7244 2287 met vermelding lidmaatschap + je naam en e-mailadres

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Ontvang twee keer per jaar onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst