logo

Categorie: Doe je voordeel met diversiteit

Een diverse tuin biedt tal van voordelen. Eens wat anders op je bord, minder werk, minder last van ziekten en plagen en een leefomgeving rijk aan divers leven. Al wat je moet doen om die voordelen te benutten is volop gebruik maken van (bio)diversiteit. Over de praktische toepassing van diversiteit in de tuin en hoe er je voordeel mee te doen. Daarover gaan de artikelen in deze categorie.

In de kijker: van Pepino tot Goji, nachtschadigen uit onze tuin.

nachtschadige

De nachtschadigen. De familienaam van deze groep planten heeft een mysterieuze bijklank. Gevaarlijk maar oh zo verleidelijk door de rijke oogst die ze bieden zoals eetbare blinkende vruchten of lekkere ondergrondse knollen. Net omwille van die rijke oogst hebben deze planten zich  een vaste stek in tuinen wereldwijd veroverd. Eens je ze in de tuin hebt wil je de overvloedige oogsten, onder- en bovengronds, niet meer missen. Een kort fotoportret van de beperkte collectie nachtschadigen in onze tuin op 2/09/2016 gewoon zomaar als hommage aan de familie en inspiratie voor collega tuiniers.

Lees meer...

Invasieve soorten leveren voedsel in overvloed als je er mee weet om te gaan


valse acacia

Gebruik maken van biodiversiteit. Dat is één van de thema 's waar ik een lans voor breek op deze site. Dat heb je vast al gemerkt. Verzamelen van een heel gamma aan plantensoorten en met de verzamelde soorten experimenteren horen daarbij. Tuiniers aanzetten tot experimenteren zonder oog te hebben voor mogelijke bijwerkingen zou nogal naïef en onverantwoordelijk zijn. Daarom dit artikel om toch even te wijzen op het gevaar van invasieve soorten en vooral om dat zogenaamde gevaar te kaderen. Zo 'n experiment met een onbekende plant die nogal goed blijkt te groeien kan wel eens uit de hand lopen. Door onzorgvuldig om te gaan met tuinafval waardoor het in de natuur of landbouwomgeving terecht komt kan al snel een nieuw probleem geboren zijn. Problemen creëren dat willen we zeker niet. Maar alvorens te gaan denken in de starre vakjes van problemen en oplossingen lijkt het wel eens de moeite om wat breder naar de achtergrond van het etiket invasieve plant te kijken.

Lees meer...

De diversiteit aan kolen is enorm!

kolenKolen zijn pareltjes van groenten. Perfect aangepast aan ons klimaat voorzien ze ons het hele jaar door van lekkers. Het bijzondere aan kolen is dat ze makkelijk groeien, hoge opbrengsten realiseren en ons zelfs in de moeilijkste periode van het jaar niet in de steek laten. Wanneer de donkere korte dagen arriveren zijn ze een bron van vers groen. Als we het over kolen als wintergroente hebben mag gerust wat ruimer gedacht worden dan witte of rode kool, bloemkool of de spruitjes die ons land internationale faam bezorgen onder de naam 'Brussels-sprouts'. De diversiteit aan kolen is enorm. Veel soorten zijn nog niet zo sterk ingeburgerd in onze tuin en wachten om gebruikt te worden. Waarom niet gaan voor meer afwisseling van gewassen?

Lees meer...

Spinazie: over popeye en monocultuur

spinazie

Popeye en spinazie zijn onafscheidelijk verbonden in het collectieve geheugen. Iedere keer dat de krachtpatser een confrontatie aangaat met één van zijn rivalen grijpt hij naar een blikje spinazie wat hem superkrachten oplevert. Natuurlijk is de reactie van Popeye op het groene goedje wat overdreven. Overdreven superkrachten of niet. De promotie van spinazie door Popeye bleek een hit. De spinazieconsumptie in de jaren dertig van vorige eeuw steeg maar liefst 33% in de Verenigde Staten. De impact van de promotie van spinazie door de (Hollywood) zeeman was voorts niet van korte duur. Tot op heden laat het zijn sporen na op onze omgang met het cultuurgewas spinazie.

Lees meer...

Automatisch getipt worden als er een nieuw artikel verschijnt? Volg de facebookpagina van haal meer uit je tuin