logo

De truc met het gootje: planten vervroegen zonder je te bukken

blauweschokker

 Een aantal jaren geleden raakte ik in de zaad- en plantgoedafdeling van een tuincentrum aan de praat met een andere tuinier. De man had rugproblemen. Tuinieren had hij helemaal niet opgegeven door tegenslag met zijn gezondheid. Neen, hij paste zijn zaai- en plantmethode aan zodat hij ondanks zijn beperking gewoon verder van zijn tuin kon genieten. In het voorjaar zaaide hij in zijn veranda tal van gewassen voor in regengoten. Hij hoefde zich niet meer te bukken en als kers op de taart kon hij ieder jaar vroeg oogsten. Hoe gaat dat nu in zijn werk?

Door voor te zaaien in regengoten kan hij netjes op werkhoogte zaaien. Niet alleen het zaaien maar ook het dunnen van de plantjes na opkomst en onkruid wieden is mogelijk zonder je te bukken. Zeker voor trage kiemers als worteltjes vond hij dat een groot voordeel. Inderdaad, in de goten zaaide hij allerlei gewassen voor. Worteltjes, erwten, sla,.. . Ook het vroeger oogsten valt makkelijk uit te leggen. De in de gootjes gezaaide gewassen kunnen vroeger gezaaid worden dan buiten in de veranda en behalen zo een paar weken voorsprong.

 

erwten goot

Foto's: Links: regengoot met erwten bevestigd aan het kopeinde van de serre; rechts: snelkoppeling waarmee de goot vasthangt. Het metalen plaatje haakt vast achter een aluminium serreprofiel. Gewoon een kwartslag draaien en de goot is los.

 

In de gootjes worden de planten maar enkele weken voorgeteeld. Dan verhuizen ze naar hun standplaats, buiten in de tuin of geplant in de serre, waar ze de rest van het groeiseizoen doorbrengen. Hoe kon hij de in de goten voorgeteelde gewassen nu uitplanten zonder zich te bukken?

Eens de planten klaar waren om naar buiten te verhuizen maakte hij in zijn tuin gewoon een geul met een brede hak. Zette de regengoot met één kant in de geul, hield ze scheef terwijl hij de goot achteruit trok en de planten schoven als vanzelf in de geul. Lichtjes aanaarden en hij was klaar. Het enige wat ik hem vergeten vragen ben is: hoe kon hij nu die worteltjes oogsten zonder zicht te bukken? Wedden dat hij ook daar een oplossing voor had...

Ik liet me door de man inspireren. Zelf gebruik ik de truc met het gootje ook. Voor mijn vroege erwten bijvoorbeeld. Die zaai ik begin februari in de serre. Tegen begin april kunnen de erwten naar buiten en kan ik de goten inzaaien met een andere teelt. Op die manier kan ik zowel mijn erwten een stuk vervroegen maar ook beschermen tegen duivenvraat. Want vroeg op het seizoen zijn duiven altijd op zoek naar groen voer. Kiemende erwten daar zijn ze dol op. Alleen is het niet zo leuk voor de tuinier om door de duiven kaalgeplukte erwtenplanten terug te vinden.

 

erwten verplanten

Foto 's: links: het uitgebreide wortelgestel van de erwtenplantjes uit de goot; rechts: de uitgeplante erwten.

 

Na de erwten kan je de goten gebruiken voor een andere teelt. De goten nemen trouwens geen plaats in mijn serre in. Ze hangen bovenaan tegen de nok en zijn bevestigd met een snelkoppeling waardoor ze op één, twee, drie aan te brengen of te verwijderen zijn.

Heb je nog een paar oude goten liggen. Gooi ze niet weg. Gebruik ze bijvoorbeeld als zaaibakje en vervroeg je oogst.

 

 

Automatisch getipt worden als er een nieuw artikel verschijnt? Volg de facebookpagina van haal meer uit je tuin