logo

Categorie: Over zaadjes en plantgoed

Zelf zaden en plantgoed kweken is helemaal niet moeilijk en best leuk. Het geeft je het gevoel dat je in harmonie met je tuin "je plan kan trekken". Dat je voor een stuk zelfvoorzienend bent. Teel zelf zaden en plantgoed en een overvloed aan oogst en plezier zal jouw beloning zijn. 

Biotuinieren zonder zorgen: kies het juiste ras

moestuin gaasbeekStel: je wil prei kweken of een appelboom planten. Dan heb je de keuze uit een overweldigend aantal rassen. Waar moet je dan op letten om de juiste keuze te maken? Voor wie tuiniert is ras geen beladen term. Het ene ras groente of fruit is het andere niet, daar komt het ongeveer op neer. De keuze van het ras waar je mee aan de slag gaat, is van enorm belang. Een belang dat dikwijls onderschat wordt. Om succesvol te tuinieren zouden we beter over rassen spreken in plaats van gewassen. Want het ras, dat is de alpha en de omega tegelijkertijd.

Lees meer...

Oude rassen bewaren is broodnodig /nieuwe rassen ontwikkelen ook

diversiteit bonenWelke rassen gebruik je best in de tuin? Oude of nieuwe? Nuance is op zijn plaats vooraleer we zomaar in vakjes van oud of nieuw gaan denken. Beide zijn nodig. Waarom? Oud is niet altijd aangepast aan onze smaak en keukenverwachtingen. Nieuwe rassen zijn niet altijd aangepast om door tuiniers in een tuin verbouwd te worden zonder overdreven in de watten gelegd te worden... Kortom, het is geen zwart-wit verhaal.

 

 

 

 

Lees meer...

Zakjes voor je zelfgeteelde zaden maken 

zelfgemaakte zakjes

 Je hebt zelf geteelde zaden in overvloed en wil ze uitdelen, ruilen of verkopen maar je hebt geen zakjes om de zaden in te stoppen? Geen probleem. Zakjes kan je snel zelf maken van simpele materialen die je thuis wellicht liggen hebt.

 

 

 

 

 

 

Lees meer...

Waarom zelf zaden telen? 

zaden bulk

Wij kweken ieder jaar een groot deel van onze zaden zelf. Zelf zaden telen geeft een nieuwe extra dimensie aan moestuinieren. Het is niet alleen uiterst belangrijk voor het instandhouden van de biodiversiteit maar ook gewoon superleuk. Het opent je ogen voor de aard van de plant en je hebt altijd iets om weg te geven of om te ruilen voor andere zaden die je graag zou hebben. Prachtig toch, dat je dat gewoon allemaal kan in je moestuin.

  

 

Lees meer...

Doorzoek de site

 

Nieuw!: Masterclass druiven

masterclass druiven

 

Je droomt van lekkere druiven uit eigen tuin? Droom niet langer. Volg de cursus en leer:

  • succesvol aanplanten (planttechniek)
  • druiven leiden en snoeien in allerlei vormen
  • welke rassen plant je best aan in ons klimaat
  • hoe houd je je druiven gezond

Tijdens de masterclass komt niet enkel theorie aan bod maar ook de praktijk.

Meer info en inschrijven

Automatisch getipt worden als er een nieuw artikel verschijnt? Volg de facebookpagina van haal meer uit je tuin