logo

Keldersla

koolrabi rode biet

In het hartje van de winter verse groenten uit eigen kelder.... zonder werk. Klinkt interessant, niet? Ieder jaar, ergens rond de jaarwisseling, kan je genieten van een mesclun van keldersla. Knapperige rauwkost met een aparte smaak en een hoog noviteitengehalte. Nieuwsgierig wat het is?

 

 

 

 

 

 

 

Simpel, gewoon het gebleekte loof van je in de kelder opgeslagen groenten. Als de temperatuur hoog genoeg is beginnen de opgeslagen groenten uit te lopen en scheuten te produceren. De scheuten zijn zacht als boter en hebben een bleke kleur omdat ze in het donker groeien.

Knolselder, koolrabi, rode biet, pastinaak, wortel. Allemaal produceren ze eetbare scheuten (Aardappelscheuten zijn uiteraard uit den boze wegens de giftigheid er van). De meeste van de vermelde groenten kan je twee keer oogsten. Meer is niet aan te bevelen. Wil je nog iets hebben aan je opgeslagen groenten dan moet je niet overdrijven met het induceren van scheutvorming. Immers hoe meer scheuten je groenten produceren hoe meer reserves ze verbruiken en hoe meer ze zullen verschrompelen.

 

Keldersla is een leuk nevenproduct van je bewaaractiviteiten dat zeker met de feestdagen een bord leuk kan opvrolijken. Kan je niet genoeg krijgen van de keldersla, heb je geen groenten in de opslag of wil je wat meer diversiteit op je bord dan kan je ook op een andere manier gebleekte sla op je bord toveren in hartje winter. Ga op zoek naar wortelende wilde planten zoals paardenbloemen of zuring, graaf ze uit, snij net boven het groeipunt het loof af en plant ze in een kistje met wat grond in de kelder. Na een paar weken heb je een lekker slaatje. Een leuk projectje trouwens om uit te voeren met kinderen. Het gaat snel en ze zullen de rest van hun dagen niet vergeten hoe makkelijk je een eigen slaatje kan kweken in de winter. Keldersla hoeft natuurlijk niet uitsluitend in kelders geproduceerd te worden of enkel in de winter. Elke donkere ruimte biedt mogelijkheden zoals een kast, garage of een afgedekte doos in de living, allemaal mogelijk. Kwestie creatief te zijn en te experimenteren in de gegeven omstandigheden.

 

Even een vaderlandslievend moment

We mogen gerust stellen dat groenten produceren in donkere ruimten een vast onderdeel van ons cultuurhistorisch erfgoed. Want ja ook witloof is keldersla en een Belgische vondst nota bene. Witloof vraagt natuurlijk alleen wel wat meer werk dan wanneer je andere groenten laat ontspruiten. Je moet
immers de wortel vooraf opkweken. Asperges of hoppescheuten forceren in de kelder of andere donkere groeiplaatsen zijn andere teelten voor de donkere maanden waar een aantal tuinders in bedreven zijn maar dat wijkt toch wel wat veel af waar keldersla voor staat want vrij van werk zijn die teelten absoluut niet.

witloof

 Foto: Witloof geforceerd in onze living gedurende de winter is van uitstekende kwaliteit.

Tenslotte wat de naam keldersla betreft. Chef 's zijn steeds op zoek naar noviteiten om gerechten op te vrolijken. Keldersla maakt kans om zo 'nieuwe introductie op de menukaart te worden. Ik kan je geruststellen. Voorlopig kan je de naam nog vrij hanteren want er is geen herkomstbenaming of geregistreerd handelsmerk gedeponeerd.

 

Automatisch getipt worden als er een nieuw artikel verschijnt? Volg de facebookpagina van haal meer uit je tuin