logo

Winterovervloed in de tuin (op 24 12 15)

Weinig keuze in zelf geteelde groenten in de winter? Ik denk het niet. Alvorens plaats te nemen aan de feestdis maakte ik snel een rondje door de kelder en de tuin, gewoon uit curieusiteit. Het aanbod moet niet onderdoen voor een winkel met een ruim assortiment. We kunnen kiezen uit meer dan 35 verschillende soorten groenten. Deze lijst publiceren we niet om op te scheppen of te 'stoeffen'. Wel om te laten zien wat mogelijk is. Om te tonen welke overvloed aan voedsel een tuin biedt, ook in de winter. Alle dagen kolen eten in de winter zoals wel eens beweerd wordt dat hoeft helemaal niet. Er is variatie genoeg.

De weergegeven lijst is geen volledige lijst van alle mogelijke groenten uit eigen teelt die je in de winter vers kan eten. Ze put de maximale oogstmogelijkheden in de verste verte niet helemaal uit. Als we zouden willen kunnen we gerust het assortiment nog wat verder opdrijven met soorten zoals spruiten, schorseneren, raapjes, rammenas, kiemgroenten, nog meer Aziatische koolsoorten, enz...Alle soorten hebben daar gaat het ons niet om. Voor ons volstaat het om zelf goed en divers te eten maar ook op regelmatige basis wat weg te geven aan anderen. Daar doen we het voor. Seizoen in, seizoen uit. Ook in de winter!

(enkel op dit moment oogstbare gewassen zijn opgenomen in de lijst. Teelten in opkweek bijv. nog niet oogstbare bloemkolen zijn niet weergegeven)

Buiten:

radijs

palmkool

boerenkool

witte kool

rode kool

savooi kool

spitskool

snijbiet

zwartmoeskervel

eeuwig moes

zuring

toppen van tuinboon

bronzen venkel

crosne

Tatsoi

Knolselder

Radicchio

Winterpostelein

Mosterdblad

Eetbare chrysant

wortel

koolrabi

rode biet

prei

 

en verder nog tal van andere kruiden zoals bloedzuring, tijm, rozemarijn, salie, koriander, citroenbergamot, ananassalie, bieslook, enz... die links en rechts van pas komen in thee, salade, soep en allerhande keukenbereidingen.

In de serre:

radijs

kropsla

pluksla

winterpostelein

peterselie

rucola

snijbiet

vleugelboon

prei

radicchio

mosterdblad

mizuna

japanse peterselie

tsoi tsim

tatsoi

In voorraad in de kelder en garage:

pompoen

pastinaak

appelwortel

rode biet

koolrabi

aardpeer

aardappel

witloof

tomaat (de laatste stuks)

Nog een opmerking bij de voorraad: doordat de winter tot hier toe zo zacht geweest is hebben we lang nog niet alle groenten gerooid. Daarom is de voorraad zo beperkt.

 

 

 

 

 

Automatisch getipt worden als er een nieuw artikel verschijnt? Volg de facebookpagina van haal meer uit je tuin