banner deze week

Nu in de tuin

18/02/20

De lente kan niet meer wachten

Spannend...de paprika 's en aubergines zijn gezaaid. Nu geduldig wachten tot ze uitkomen. Tijdens dat "wachten" zijn we alvast begonnen met enten. Want de lente, die kan niet meer wachten.... De eerste perzikbloemen in de serre staan open.

paprika zaaien

Voor Paprika en aubergine maken we een uitzondering. Het zijn de enige gewassen die we binnenshuis voorzaaien. Maar we konden het niet laten om toch nog wat basilicum mee te zaaien... De rest van de warme gewassen zaaien we binnen twee weken op de broeihoop in de serre.

bloem perzik

Foto van zondag (de fotograaf was niet thuis vandaag ) Ik was er wel bij toen de eerste bloem vanmiddag open ging. Gisteren ging buiten de eerste bloem van de Nanking Cherry al open.

perzik enten

Ook het entseizoen is officieel geopend. Later deze week enten we pruimen want die worden ook al flink actief door de hoge temperaturen.

 

banner waarom klein

 

06/02/20

Gone fishing.... in onze vijver

Deze twee krijgen een nieuwe thuis. De goudvissen voelen zich iets te goed in de vijver en zijn aan het kweken gegaan. Maar dat is niet zo tof voor onze eetbare vijverplanten....

vissen in vijver zonder pomp

Als er iemand nog een goudvis wil? We hebben er nog wel wat in voorraad... (Deze visjes houden de muggenpopulatie rond de vijver onder controle)

de goudvissen leven van muggenlarven en kweken vlot

Mooi toch?

moestuinbedden zonder rand

Ja sorry, lang zitten staren naar het water met een visnet in de aanslag is niks voor mij. We hebben ons de rest van de tijd wat uitgeleefd met het aanleggen van nieuwe bedden. Houtsnipperpaadjes aangelegd en de bedden bedekt met een nieuw laagje mulch van houtcompost. Deze bedden zijn al meteen klaar voor de eerste teelt.

banner waarom klein

29/01/20

Het weerbericht klopt niet

Als je naar het weerbericht luistert lijkt het nooit goed weer. Hagel, wind, bewolkt,... Klopt niet helemaal. Het is al ferm goed weer. Dat zie je ook aan de gewassen.

Winter is het trouwens nog niet geweest. Sommige vorstgevoelige planten zijn tot hiertoe zelfs nog niet doodgevroren!

 

asperge erwt januari

Dit hebben we nog niet meegemaakt. Asperge erwt die lustig staat te bloeien in Januari. Ondanks het al enkele keren licht gevroren heeft deze winter blijft de plant trots standhouden.

 hertshoornweegbree

Ah, toch gelukt :-) Deze hertshoornweegbree heeft er een jaar over gedaan. In het vroege voorjaar (2019) gezaaid. De planten hebben het hele voorjaar amper gegroeid. Afgelopen zomer onder de bonentipi 's geplant en voila. Nu voelen ze zich in hun nopjes. 

puntarelle

 Puntarelle. Prachtige groente en oogstbaar in de winter. Wel niet altijd even makkelijk om te telen. Als we de teelt helemaal in de vingers hebben schrijven we er wel eens een stukje over .

really red deer tongue januari

Een close up van sla (Really Red Deer Tongue) in de serre. Eén van onze favoriete winterslarassen.

 

banner waarom klein

23/01/20

Tuinplezier in januari

Verwondering, dat is één van mijn grote tuinpleziertjes. Zo gewoon de tuin rond wandelen en hier en daar eens iets in detail bekijken of proeven. Hier enkele beelden van planten waar ik me deze week over verwonder.

 

Eénjarige gezaaide aspergeplant

Dit is een aspergeplant = vorig seizoen gezaaid. Niet mis he? Het geheim: zaaien op een grote berg compost. Momenteel ben ik bezig met de laatste hand te leggen aan een artikel over hoe wij asperges telen. Echt één van onze favoriete meerjarige groenten!

knol madeira vine

Een "knolletje" van Madeira vine (uit de serre). De pot is gewoon stuk geduwd door de kracht van de groeiende wortel! Het is ons niet zo zeer om de knol te doen. Wel om de lekkere blaadjes en .... het is een prachtige klimplant ook natuurlijk!

mierikswortel topjes winter

Wat?? Mierikswortel komt al tevoorschijn. Hier moet ik dringend nog een emmer over zetten om binnenkort lekker gebleekte blaadjes en scheuten te eten.

 

banner waarom klein

15/01/20

Wie oplet krijgt snoep

Ik val in herhaling maar ik zal het nog eens zeggen: "het is weeral te warm voor de tijd van het jaar." Dat zorgt ervoor dat heel wat vaste planten, meerjarige groenten zeg maar, al wakker zijn. De eerste snoepjes kan je nu al plukken! Als je niet te snel door de tuin wandelt en oplet tenminste, want de snoepjes zijn nog klein :-)

 

asperge in pot

Dit is gewoon in de koude serre! Vorige maand (zie eerdere post 25/12/19) hadden we enkele potjes geforceerd binnen in de woonkamer en daarna in de serre gezet. Als we dat hadden geweten hadden we de moeite niet moeten doen. De potasperges zijn deze winter eigenlijk amper stilgevallen. Binnenkort komt er meer informatie over al deze asperge experimenten in een uitgebreid artikel dat verschijnt op deze website.

allium senescens

Als je ons blog al een tijdje volgt heb  je allicht al gemerkt dat we zot zijn van meerjarige (botanische) uien. Hier Allium Senescens. Een hele dankbare plant die je bijna jaarrond kan oogsten.

olifantenlook

Nog zo 'n favoriet. Olifantenlook. Planten die je vergeten oogsten bent hergroeien steeds sneller dan tenen die je in oktober plant. 

koriander

Zelfs de koriander is al bezig met hergroei! Ja, koriander kan je in de serre makkelijk door de winter houden.  (Dit is de enige foto genomen in de serre, de andere foto 's zijn gewoon buiten genomen) 

banner waarom klein

 

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Ontvang twee keer per jaar onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst