banner deze week

Nu in de tuin

05/08/20

Enkele nieuwkomers in de tuin

Ieder jaar planten we wel wat nieuwe planten. Kwestie van te blijven testen en interessante smaken te ontdekken. Voila, hierbij portretfoto 's van enkele nieuwkomers in de tuin. Ik kan nog geen tips geven . Misschien jullie well :-) Heb je ze al eens in de tuin gehad? Wat heb je er meer gedaan/gemaakt?

Al de nieuwkomers staan in de serre, in de quarantainezone ;-)

 

Boliviaanse koriander pipiche

Boliviaanse koriander/ Pipiche. Alleen al voor de mooie bloemetjes zou je deze plant zetten. Echt sierlijk. Nu er eens werk van maken om hem in de keuken uit te testen.

Turkse drakenkop

Turkse drakenkop (Dracocephalum moldavica). Interessante geur. Lekker in de thee!

 

Ashwaganda

Ashwaganda (Withania somnifera). Wereldberoemd in de alternatieve geneeskunde deze plant. Best mooi ook. Als je leest over de eigenschappen van dit supergewas voel je je instant superfit.

methi fenegriek

Ah, deze hebben we al een tijdje. Methi (je weet wel, uit de Indische keuken). Wij kennen de plant ook wel als fenegriek. Ik had die hier eerder ingezaaid als eetbare groenbemester en hij steekt opnieuw zijn kop op tussen het dik gewas van Ashwaganda. tip: zaai gewoon wat fenegriek zaad uit het kruidenschap.

 

banner waarom klein

 

 

 

26/07/20

Tomaten scoren

Het moeilijkste werk van het jaar is weer daar. Tomaten proeven en beoordelen. We hebben dit jaar (onverwachts) 105 rassen staan. We hadden zelf 63 rassen gezaaid en op het moment van planten kwam tomatenkameraad Luc nog eens af met een slordige 42 rassen. Aangezien niet alle rassen thuis staan recycleren we nu allerlei zakjes om ze soort per soort te plukken en naar huis te transporteren. Enkel van de beste en soortechte tomaten winnen we dan zaden...

tomaten selectie

Vorige week vijf dagen rond Vlaanderen gaan fietsen. Vrijdagmiddag thuis gekomen en meteen een rondje geoogst in de tuin. Dit is maar een kleine selectie van de oogst. We moesten eerst naar huis nieuwe zakjes gaan zoeken :-) 

grandpa cock s

Een nieuwe aanwinst die we zeker nog gaan zaaien. De naam die is ook speciaal Grandpa Cock 's Plume. Een heel grote hartvormige vrucht. Lekker en een super productieve plant! Het plantje is maar een 60 cm hoog. (Een foto van de tomaat zelf komt nog. We hadden er eentje genomen maar de kwaliteit van het beeld was niet echt super)

humbert expo kruising

Tjah, dit jaar hadden we met meer mensen zaden geruild dan gewoonlijk. Maar.... sommige rassen kruisen! Hier een voorbeeld van een ras dat Humbert Expo zou moeten zijn. We zetten steeds min. 4 planten per ras als we de intentie hebben om er zaden van te bewaren en tussen ieder ras wordt plaats gelaten om ongewenste bestuiving te voorkomen. Die maatregelen nemen we niet voor niets; Als je zaad krijgt weet je niet altijd hoe het geteeld is... Nu heb ik twee planten die middelgrote tomaten dragen en twee planten van hetzelfde ras die kleine ietwat gepunte tomaten dragen. Dus deze gaan we gewoon op eten zonder zaad te winnen.

plantarchitectuur chocolate drop

Ah ja, waarom deze foto? Wel we letten niet alleen op smaak en uitzicht van de tomaat. ook op de manier waarop ze groeien. Dit ras valt op door zijn open plantarchitectuur. Weinig blad, superstevige trossen. (Chocolate drop). Nu nog wachten op de eerste rijpe vruchten...

gebakken pompoenscheutjes met warme tomaten

Om de oversteek van tomaten naar pompoenen te maken. Voorgerechtje met gebakken pompoentoppen. Heerlijk, heerlijk, en het is nu de moment!

pompoen groeikracht

De pompoenen moeten we nu wel gaan toppen want ze beginnen stilaan de paprika 's te overwoekeren en dat willen we zeker niet!  (De gebakken topjes hierboven dus)

pompoenveldje

Ons pompoenveldje. 2,5 m tussen de paprika rijen en dat is nog niet genoeg voor deze vlijtige groeiers. Daarom af en toe wat begeleiden om alle groentjes in harmonie te laten samenleven :-)

 

banner waarom klein

 

20/07/20

Groot keukenaanrecht = veel werk

Net gedaan met verwerken voor vandaag en de keuken is nog niet leeg. Tip: als je een keuken zet. Maak het aanrecht niet te groot want anders wordt dat constant vol gestapeld met groenten uit de tuin :-) Iedere keer je in de tuin komt zie je wel een komkommer, courgette, tomaat die je best wel oogst en voila die verdwijnt in de wachtrij in de keuken.

pesto times

yes, yes, yes het is pestotijd. Het grootste deel zetten we al weg voor de winter. Echt verslavend die pesto. Een traditie die nu toch al zo 'n twintig jaar duurt.

 

komkommertijd in de tuin

Iedere tuinier heeft nu wel komkommers of courgettes te geef. Nu het wat warmer wordt piekt de productie enorm. Zoek je nog een receptje om die overvloed te verwerken? Wel voila !

marjolein gekte

Neen, deze gaan we niet oogsten. De marjolein laten we nog een tijdje staan voor de bijen en hommels. Die zijn er echt verzot op.

 

banner waarom klein

17/07/20

De nieuwe tuin drie maanden later

Soms kan je planten zien groeien. Deze film gaat net iets te snel om dat te zien :-)

Ondanks we al zoveel tuinen aangelegd hebben is het altijd zo plezant om te zien hoe snel je een stukje grond kan omtoveren tot een groentenparadijs. Drie maanden, veel goesting en enkele pakjes zaad is voldoende om je voorraadkast te vullen. 

 

 

banner waarom klein

08/07/20

Eindelijk regen

Here comes the rain.... Ons regendansje heeft geholpen :-) Eindelijk, eindelijk, eindelijk, een hele dag regen. Echt een zegen. Koele kiemers zoals radijsjes, dille, sla, Radicchio ingezaaid, geoogst en vooral genoten. 

 

bessen plukken in de regen

Vader aan de slag. Emmer per emmer. Merci voor het plukken!

 

barbaries eten slakken

Die eendjes hebben ook een leuke dag gehad want met zo 'n weer komen de slakken goed tevoorschijn.

 

boeket boerenkool

Echt kolenweer. Boeketje boerenkool. (Foto genomen net voor de regen)

appel santana naast druif monarch

Fruithoekje. Appel Santana staat broederlijk naast druif Monarch. We spreken hier duidelijk niet van concurrentie, wel van samenwerking.

 

banner waarom klein

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Ontvang twee keer per jaar onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst