logo

4 geurende grassen

Ontwerp zonder titel 7

Alle grassoorten hebben een geur wanneer je de blaadjes maait of kneust. Bij de grassen in dit lijstje is de geur toch wel heel anders dan die van vers gemaaid gras. Dat is toch wel bijzonder voor grassen. De familie van lipbloemigen waartoe Basilicum, Monarda, munt en tal van andere kruiden behoren is echt wel een schoolvoorbeeld van specialisatie. Ze hebben allen verschillende geurtjes om ons te verleiden. Grassen hebben zich daar helemaal niet op toe gelegd. Maar de uitzondering bevestigd altijd de regel. Er zijn enkele leden van de bijzonder grote grassenfamilie die in hun evolutieproces een zijstapje gemaakt hebben. Niet zonder succes trouwens! Wat de Vodka foto te maken heeft met geurende grassen? Lees gerust verder...

 

 

 

 

 

  

 

Veenreukgras (Hierochloe odorata)

bizongras zuborowska

Dit grasje heeft ook nog een hele rist andere namen. Wie al eens aan vodka van het merk Zubrowka nipte heeft dit gras al geproefd. Vandaar de coverfoto van dit artikel. In iedere fles wordt er een grassprietje veenreukgras toegevoegd.

Bij ons wou het plantje niet aarden. Onze tuin is blijkbaar te grasonvriendelijk, zelfs bizongras wil er niet aarden :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 Citroengras (Cymbopogon spp.)

citroengras in serre

Onze favoriet uit dit rijtje. Vooral om te gebruiken in een kopje tuinthee. Pas wel op als je gaat oogsten want de blaadjes hebben vlijmscherpe randen ! De plant doet het goed zowel buiten als in de serre. Maar in de serre floreert en produceert dit tropisch gewas merkelijk beter. 

Je kan de plant vorstvrij overwinteren zodat je niet ieder jaar hoeft te zaaien of stekken. Want ja, dit grasje wortelt makkelijk. Als je in de winkel een stukje vers citroengras koopt en dat enkele dagen in een glas water laat liggen verschijnen er vanzelf wortels. 

Let wel: onder de noemer citroengras worden verschillende grassen van het geslacht Cymbopogon aangeboden. De ene (Cymbopogon flexuosus) groeit al makkelijker dan de andere (Cymbopogon citratus)

 

   

 

 

 

 

Zoethoutgras (Acorus gramineus)

zoethoutgras

 

Het grasje is klein van formaat en wordt makkelijk overwoekerd. Wel winterhard.

We hadden het in de tuin maar het kon niet op boksen tegen zijn buren. Raar toch dat een gras het loodje legt.

Er bestaan verschillende cultivars 'Licorice', 'Dwarf Sweet Flag'.

Welke beter is qua smaak of groeikracht? Dat weten we nog niet. Als jij dat wel weet mag je ons zeker contacteren. Dan voegen we dit toe in dit artikel.

 

 

 

 

 

 

 

  

Toffeegras (Anthoxanthum odoratum)

800px AnthoxanthumOdoratum

Over dit plantje kan ik weinig zeggen. Behalve dat ik het wel eens wil testen in de tuin want met zo 'n naam krijg je er helemaal zin in om het eens te proeven.

Bron foto: Wikimedia.com

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |