banner deze week

Nu in de tuin

18/02/24

Perziken bloei en snoei

Gisteren buiten de perziken gesnoeid. Door het warme weer gaan de ontwikkelingen snel. Nu de sapstroom op gang gekomen is kan je heel goed de bloembotten herkennen wat het snoeien een stuk makkelijker maakt. De bomen op de foto zijn zaailingen die hun 5 de seizoen in gaan. Tot hier toe zijn de bomen nooit gesnoeid geweest maar nu was dat hoognodig als we de bomen nog compact willen houden en verkaling willen tegen gaan. Perziken dragen vrucht op éénjarig hout, het komt er dus op neer om ervoor te zorgen dat er ieder jaar nieuwe jonge takjes gevormd worden. Daar zorgen we voor door ongeveer de helft van de éénjarige scheuten in te knippen tot op een stompje (onderaan de scheuten staan kleine bladoogjes waaruit nieuwe twijgen kunnen groeien). Aangezien we éénjarige scheuten in knippen staan daar bloemetjes op. Scheutjes met bloemen wegknippen gaat misschien in tegen het gevoel maar als je ieder jaar perziken wil eten moet je wel. Niet getreurd. Een deel van de scheuten hebben we in de living in een vaas gezet. Dan kunnen we volgende week profiteren van bloemetjes.

In de serre stond vandaag de eerste perzik in bloei. Heel, heel vroeg...

 

perzikzaailing 5 jaar oud

Foto: De zaailingen zijn van verschillende herkomsten. De boom die ik hier vast heb is een bloedperzik. De stenen raapten we in de moezelstreek onder een gezonde boom. Deze boom is (tot nu toe) vrij van krulziekte. De andere zaailingen verder in de rij worden wel ziek.

perzik snoeien

Foto: Naast het uitdunnen van vruchttwijgen neem ik ook concurrenten en te sterke zijtakken weg om de bomen compact en slank te houden. Natuurlijk kost zo 'n intensieve snoei wel wat tijd.

eerste perzik in bloei

Foto: Ook dit is een zaailing. Van de perziken die we in de serre in pot staan hebben staan de herkomsten niet genoteerd. Dat maakt het spannend. Iedere pit had een andere herkomst. Dit boompje komt duidelijk veel vroeger in bloei dan de rest. Niet echt een goede eigenschap aangezien we eerder willen selecteren op later bloeiende boompjes. Benieuwd hoe het fruit smaakt deze zomer. Als dat niet overtuigd verwijderen we deze om weer ruimte te maken voor een nieuwe zaailing.

grootvruchtige cornus in bloei

Foto: gewoon een sfeerbeeld van de kornoelje die op dit moment ook in bloei staat in de tuin. Een prachtige winterbloeier waar bijen dol op zijn. Over kornoelje schrijf ik nog wel een andere keer.

 

banner waarom klein

 

11/02/24

Meer plannen dan winter

Amai, de warmte blijft maar komen. Ook volgende week wordt er 14 °C voorspeld. Alles wordt wakker. De bijen, de bomen en ook de druiven. Gisteren hadden we hier vrij mooi weer en zijn we er dan maar ingevlogen om de druiven te snoeien want het zal niet lang meer duren vooraleer ze gaan bloeden. Een paar druppels sap die uit een snoeiwond komt is geen ramp maar we willen natuurlijk vooral dat ze hun sap kunnen investeren in groei, bloei en fruit. Appels, peren, pruimen, kersen snoeien we pas in maart. Dat is veel beter voor de gezondheid van de bomen.

Er staat verder ook nog redelijk wat plantwerk op de planning. Normaal planten we al het één en ander in het najaar. Omdat het zo nat was is dat er amper van gekomen.Iedere keer het even wat droger is planten we lustig verder. Maar ik vrees dat er meer plannen zijn dan winter....

 

Hoogstam appel verplanten

Foto: Ook verplanten is aan de orde op dit moment. Deze hoogstam ging gisteren de grond in. Best een zwaar boompje. Na planten werd er nog stevig gesnoeid om de boom wat meer in balans te brengen (wortel-bovengronds gedeelte).

peasgood non such verplanten

Foto: Verplanten doen we natuurlijk zo weinig mogelijk maar we hebben besloten om hier en daar toch een exemplaar te verzetten. Deze appel, Peasgood Non Such (MM106), hebben we jaren geleden in onze fruithaag geplant op 0,5 m. Dat was wat te dicht voor deze boom. Dit was de enige boom waar we nooit vrucht op kregen dus deze wordt verplanten naar een plaats waar hij meer ruimte krijgt. Nu krijgen de buurboompjes en druif ook wat meer bewegingsruimte. 

bijen na winterslaap

Foto: De bijen vlogen gisteren al rond voor de tweede keer dit jaar.

judasoor oud stammetje

Foto: Woensdag en donderdag heeft het hier nagenoeg constant geregend. Dat is exact het weer waar judasoor van houdt. Dit stammetje hebben we al jaren en het blijft maar produceren... Meer uitleg over deze eetbare zwam hier.

 

banner waarom klein

 

04/02/24

Een beetje kleur doet wonderen in de winter.

Zeker op grijze dagen zoals vandaag. Ok, in eerste instantie kweken we voedsel. Maar schoonheid dat is ook een oogst hé en minstens zo belangrijk! Deze plantjes hebben mij opgevrolijkt vandaag.

 

Bergamotte Heibrick samen met prei Akelei

Foto: Mooi plaatje toch! We bewaren ons winterfruit in de veranda aan de achterdeur. Handig om het altijd binnen handbereik te hebben. De appels zijn van een onbekend ras. Goede bewaarderappelen. De vruchten in de bak onderaan zijn peren van het ras Bergamotte Hertrich. De prei is de selectie van Akelei. We zetten straks een you tube film online over winterfruit.

Ribes Laurifolium

Foto: deze week kwam ook Ribes laurifolium in bloei. Prachtige winterbloeier. Ik zou er eens stekken van moeten maken om te zien of hij winterhard is. Deze plant staat in de winter in de veranda. Bessen hebben we er nog nooit op gehad.

 red russian mooie rode kleur

Foto: Red Russian is één van onze favoriete types boerenkool. Groeit supersnel, oersterk en gewoon prachtig. Door de winterkoude van vorige maand zijn de kleuren nog intenser geworden. Deze blaadjes zijn ondertussen omgetoverd tot boerenkoolsalada. Lekker, lekker. 

tuinkers gekiemd op een week

Foto: Yes, de eerste zaailingen staan al boven in de serre. Vorige week gezaaid, nu al gekiemd. Tuinkers is altijd supersnel. Daarom ook een favoriete wintergroente.

 

banner waarom klein

 

 

27/01/24

Serrekriebels

De beste remedie om serrekriebels aan te pakken is er gewoon in vliegen. s'Ochtends lapte Elena de ramen, s'middags werden de zaadjes boven gehaald.

In de serre doen we drie teelten per jaar. Daarmee wil ik zeggen dat we iedere vierkante meter dus drie keer beplanten of zaaien. Gisteren ging de eerste ronde de grond in. Dat gebeurt jaarlijks ergens tussen half januari en half februari als we zacht weer krijgen. Temperaturen boven de 10 graden overdag en boven het vriespunt s'nachts zijn ideaal. Weer zoals nu dus. 

 

Ok, Lets get to the point here, wat hebben we nu gezaaid:

 • Pluksla "Babel": een klassieker
 • Mosterspinazie "Red Giant": groeit geweldig goed bij lage temperaturen
 • Mibuna mix
 • Raapsteel "Namenia": nog zo "n gewas uit de koolfamilie dat ongelooflijk snel groeit bij koel weer.
 • Tuinkers: ja, alweer een gewas uit de koolfamilie dat lekker snel groeit
 • Radijs "French Breakfast"
 • Radijs "Malaga" (paarse radijs)
 • Pluksla "Really Red Deer Tongue"
 • Rucola "Ruca"
 • Tatsoi: een broertje van Paksoi
 • Taisai: nog zo 'n broertje van Paksoi. Deze testen we voor het eerst. We moeten toch altijd iets nieuw blijven proberen :-)

 

 Last but not least, het is altijd zalig om terug een nieuw seizoen te beginnen!

Babel zaaien

Foto: Pluksla Babel. Lekker crunchy blad, heel productief en groeit goed bij lage temperaturen.

serre wassen

Foto: Je hoeft altijd heel goed zien welke rassen gewassen zijn en welke nog moeten gedaan worden. Bestaat geen twijfel over :-)

 

banner waarom klein 

24/01/24

Winterspitskool

Winterbloemkool dat is nog wel bekend bij heel wat tuiniers. Winterspitskool kent zoveel faam niet. Nochtans is spitskool een geweldige wintergroente. Lekker en ze kunnen ongelooflijk goed tegen diepe wintervorst.

Een favoriet ras winterspitskool hebben we nog niet. Heel traagjes testen we het één en ander uit. Voorlopig vind ik de teeltduur nog wat lang. De kolen op de foto hier onder zijn gezaaid op 16/02 en uitgeplant op 18/05 als potplant. Tegen dat we ze op eten zijn ze meer dan een jaar oud! Wellicht kan het allemaal wat sneller maar het toeval wil dat ik Charles Dowding in een you tube video daar een gelijkaardige opmerking over hoorde maken. Volgens hem zijn de oude zaadvaste rassen niet zo goed in stand gehouden. Er zou niet goed genoeg geselecteerd zijn tijdens de zaadvermeerdering waardoor de goede eigenschappen zoals een korte teeltduur verwateren. Daar zit zeker wat in. Stof tot nadenken. Voorlopig testen we nog wat andere rassen uit om te zien of er grote verschillen boven komen drijven. Heb jij wel al een geweldige favoriete winterspitskool? Laat het ons weten. Dan kunnen we ze ook eens testen, in de tuin en op ons bord :-)

 

Durham Early

Foto: "Durham Early". Licht gevulde kool. Hier en daar wat vorstsleet aan de buitenkant maar aan de krop van de kool scheelt niets.

Wheeler s imperial

Foto: "Wheeler 's Imperial" De eerste tekenen van de krop verschijnen pas.

Spitse Nine star kruising

Foto: Ergens moet er twee jaar geleden een kruising gebeurt zijn bij een zaadteelt Nine Star. Af en toe vinden we zo 'n plant. Ziet er uit als een spitskool en groeit enorm fors in de winter. Tegen het voorjaar opent de krop zich en komt er een mini bloemkool tevoorschijn. Net als we vorig jaar zagen is deze kool in de winter favoriet bij duiven (let op de "happen" uit de bladrand).

 

 banner waarom klein

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

 • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
 • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
 • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |