11/03/25
Groei in de groenselhof
Dit blogje over de groenselhof is een bedrijf in drie delen. Iedere groep groenten heeft niet alleen zijn eigen plaats in de tuin maar ook zijn eigen snelheid.
In de serre gaat het heel hard. Wat in het najaar geplant werd (of zichzelf uit zaaide) is nu volop aan de oogst. Kervel, kropsla, mosterdblad, winterpostelein eten we zo goed als dagelijks. Opvolging van oogst is verzekerd. Half februari gingen nieuwe zaaisels de grond in. Vooral sla en rucola eigenlijk. Die plantjes staan nu in kiemplantstadium. Wat ook nog in het kiemplantstadium staat zijn de paprika 's, tomaten en andere gewassen die we twee weken geleden zaaiden op de broeibak.
Buiten steken de lentegroenten hun kopjes boven. Daslook en andere vaste (meerjarige) groenten zoals rankspinazie komen tevoorschijn. Dat gaat snel. Veel sneller dan wanneer je groenten zaait. Ik leg het in lessen altijd als volgt uit, een vaste groente heeft een uitgebreid wortelstelsel vol energier, al wat ze hoeven te doen in het voorjaar is nieuwe scheuten maken. Een éénjarig groenteplantje zoals bijvoorbeeld een radijs die je zaait in het voorjaar moet alles tegelijk doen. Ontkiemen, wortels vormen, een stengel en blaadjes aanmaken. Dat gaat een pak trager. Daarom ook onze interesse in vaste groenten. We blijven nieuwigheden testen. Zo brachten we van Reclaim the Seeds Brugge waar we afgelopen weekend te gast waren een soepchrysant plant mee (Chrysanthemum nankingense). We houden jullie op de hoogte van smaak en groei.
In de moestuin regeren nog de wintergroenten. Spruiten, prei, winterkolen, raapsteeltjes en andere wintergewassen zijn oogstbaar. In de moestuin zijn we enkel aan het oogsten. Misschien dat ik volgende week als het terug warmer wordt de eerste voorjaarsgewassen onder vliesdoek ga zaaien en planten in het warmste deel van de tuin, thuis. Als het zover is schrijf ik er wel weer een stukje over.
Foto: Dit wasabi plantje hebben we al enkele jaren in de tuin thuis. Het komt ieder jaar mooi terug maar weelderige groei blijft uit. We blijven hopen. Ondertussen planten we een nieuwe plant bij in het eetbaar park. Misschien groeit wasabi daar beter...
Foto: Rankspinazie, ook wel kaukasische klimspinazie genoemd. Een echte terrasplant ;-) Grapje, de plant zaait zich uit in schaduwrijke delen in onze tuin. Dat vind ik eigenlijk wel een voordeel. Voorlopig hebben we geen loslopende eenden in de tuin dus kunnen we zelf oogsten. Want dat hebben we de afgelopen jaren ook gemerkt dat onze eenden dit gewas wel heel smakelijk vinden.
Foto: In de serre. Kervel, raapsteeltjes en mosterdblad in volle groei. Al deze gewassen zaaien zichzelf uit als we in bloei laten komen tijdens de vroege zomer.
Foto: Van de sla die uitgeplant werd in december kunnen we nu de eerste "tussenoogst" gaan doen. In de rijen tussen de sla is al opnieuw gezaaid twee weken geleden. O.a. radijs en rucola werd tussen gezaaid. Zo kunnen we continu blijven oogsten in onze serre salad bar tot eind mei.
Foto: Op de broeibak gaat het ook vooruit. De paprika 's en tomaten staan boven, de eerste zoete aardappelscheuten komen tevoorschijn (zie blogs vorig jaar voor meer uitleg over zoete aardappel) en vandaag leg ik ook nog wat gember op de bak om te broeden.