banner deze week

Nu in de tuin

20/04/24

Bijna klaar met verspenen (en enten)

In maart zaaien we heel wat warme gewassen op dus is april de maand waarin we verspenen, ongeveer 3 à 4 weken na het zaaien. Door het wat mindere weer (ik druk me zachtjes uit) hadden we ruim tijd om te verspenen samen met de ecohoveniers. Zoals beloofd post ik nu de hele lijst met tomaten die we dit jaar zaaiden.

De tomaten gaan na het verspenen van de broeibak. Die ruimte wordt uiteraard meteen opnieuw gevuld. Het zou toch zonde zijn om iets leeg te laten liggen! :-) Afgelopen week zaaiden we pinda 's, meloenen en courgettes voor. Die komen stilaan uit. Dan volgt een tweede ronde meloenen. Russische rassen om precies te zijn. 

Met het enten gaat het minder vlot. Ik ben sterk gestart eind maart maar dan toch even stilgevallen. Volgende week wil ik het af hebben. Ik probeer altijd voor mei klaar te zijn zodat er tijd vrij komt voor andere dingen zoals in mijn luie stoel zitten. Enfin, dat is toch het plan :-)

 

Tomatenlijst 2024:

 

Altaiskiy Orandzeviy

  Annie ’s Singapore

     Amurskiy Tigr

        Arancia (Nieuw)

           Besser

             Bloody Butcher

                Blush

                  Brad ’s Atomic Grape

                     Brutus

                        Chibis

                            Chornoe Cerce

                                Clear Pink Early

                                   Charnue de Huy (Nieuw)

                                       Colgar: test bewaartomaat

                                            Gargamel

                                                German Oxheart (Nieuw)

                                                    Giraf (Nieuw)

                                                        Gloire de Versailles (Nieuw)

                                                             Grandpa Cox

                                                                 Green Doctors

                                                                      Gregory Altai

                                                                            Jagodka: microtomaat

                                                                       Kaki

                                                                    Kazanskiy

                                                                 Klusha

                                                             Krainiy Sever

                                                       Lena

                                                  Longkeeper

                                             Luc Fichoise

                                          Lucky Tiger

                                   Maurice (Nieuw)

                              Medovaya Kapla

                         Medoviy Spas (Nieuw)

                     New Yorker

                Novinka Altai

            O-33

           Oma Geert

           Orange Accordion (Nieuw)

           Orange Slicer

                 Penyar (tomate de): test bewaartomaat

                    Potager de Vilvorde

                      Primabella

                         Raf tomaat: test bewaartomaat

                            Reine des Hatives

                              Resibella

                                 Saharniy Gigant

                                    Sandul Moldovan

                                       Shioshiosan

                                           Spokusa

                                              Tomate de Commodores

                                                  Triomphe de Liege

                                                     Verte de Huy

                                                         Wil (tomaatje van)

                                                           Wonder van de Markt (Nieuw)

                                                              Yellow Beef Russian (Nieuw)

                                                                Yellow Fire

                                                                    Totaal: 56 rassen

 

 tomaten opkweken haal meer uit je tuin

Foto: Dit zijn ze dan. De verspeende tomaten. Op de foto zie je planten die bijna 2 weken geleden verspeend werden. Deze platte bak bouwen we op in een tunnelserre. Dus een serre in een serre. Overdag staat de klep van de platte bak open, s 'avonds gaat ze dicht zodat de nachttemperaturen voldoende hoog blijven.

paprikas

Foto: De paprika 's en aubergines staan nog op de broeibak. Overdag gaat de vliesdoek er af. S' avonds doen we die weer toe. Deze planten hebben een hogere temperatuur nodig om gestaag verder te groeien. Nog een maandje voorkweken en dan kunnen ze de grond in.

pinda zaailing

Foto: Pinda 's, bijna 10 dagen na zaaien. Hier en daar staat er ook een watermeloen plantje tussen.

 

ent

Foto: Geënte boompjes, drie weken na enten, worden stilaan wakker. Deze blijven in de veranda tot de ijsheiligen gepasseerd zijn.

 

banner waarom klein

 

15/04/24

Spannende tijden

Wat een voorjaar. De voorjaarsbloeiers volgen elkaar in sneltempo op. De bloei van de fruitbomen is bijna voorbij, (we zijn nog maar half april!!!), de seringen bloeien volop en de eerste bloemen van de blauwe regen staan open. Door de hoge dag- en vooral ook nachttemperaturen gaat alles ongelooflijk snel. De tuin is prachtig, echt waar gewoon ongelooflijk prachtig. Maar...het wordt wel spannend, want de ijsheiligen die zijn pas binnen een maand. Eind van de week worden lage nachttemperaturen voorspeld net boven of onder het vriespunt. Hopelijk blijft het toch boven dat vriespunt! 

Ondertussen geven ook de meerjarige groenten het beste van zichzelf. Op dit moment eten we 3 à 4 keer per week asperges. Dat is altijd zo de eerste weken van het aspergeseizoen. Na een week of drie beginnen we wat meer weg te geven omdat dan de grootste "goesting" al voorbij is. 

 

 asperges op zijn Vlaams

Foto: Asperges "op Vlaamse wijze" ;-) Eigenlijk eten we dat nooit meer volgens die bereiding. Asperges zijn het lekkerst gebakken. Eén van de favoriete gerechten van dit moment zijn asperges samen bakken met jonge scheuten van Lavas. Heerlijk! Probeer het zelf maar eens. Serveer daar nog wat pasta bij met een klontje boter en het geheel is af. 

witte asperges groen oogsten

Foto: Onze asperges staan in verhoogde bakken. We laten onze asperges gerust een heel stuk bovenkomen voor we ze af snijden. Zo hebben we meer oogst. Dat ze groen kleuren doet helemaal niets af aan de smaak. Nog een pluspunt, de oogst gaat een stuk sneller dan dat je iedere keer moet graven om ze te kunnen steken. Wil je nog meer weten over asperges? Een paar jaar geleden schreven we dit uitgebreid artikel (inclusief video)

Nine star doorlevende bloemkool

Foto: Ook de nine star kolen zijn volop aan de oogst. Dit "exemplaartje" snoepten we afgelopen donderdag samen met de ecohoveniers. Fantastisch gewas. Oersterk, betrouwbaar en lekker.

Nectarine Gerard vruchtzetting

Foto: Nectarine "Gerard" in de tunnelserre. Fantastische vruchtzetting. Als de vruchtjes binnenkort niet ruien zullen we nog wat moeten dunnen want zoveel vruchtdracht kan dit boompje niet aan. De takken plooien nu al..

 Fondante des Bois peer goede vruchtzetting

Foto: De meeste appel- en perenrassen laten ook een goede vruchtzetting zien. Hier de peer "Fondante des Bois". Een overheerlijke herfstpeer. Vandaag zijn er her en der wat hagelbuitjes in de streek geweest. Een nachtmerrie voor fruittelers. Gelukkig bleven we gespaard.

 

banner waarom klein

 

03/04/24

Bloesempracht

De fruitbomen geven op dit eigenste moment het beste van zichzelf. Een explosie van bloemen in allerlei kleuren en geuren. Je ogen weten niet waar eerst kijken. Door de warme lente staat zowat alles tegelijkertijd in bloei. Kersen, appelen, peren en pruimen wedijveren voor de aandacht van bijen om bestoven te raken. Dan zwijgen we nog over het kleinfruit. Wij mogen aan de zijlijn meegenieten en filosoferen... Want het is eigenlijk interessant dat er ook zo 'n grote verschillen zijn tussen fruitsoorten in afrijping. De appelen en peren die nu in bloei staan zullen ettelijke maanden later afrijpen dan de kersen. De vroegste kersenrassen zoals Burlat geven al 7 weken na bloei rijp fruit. Toch bloeien ze nagenoeg op hetzelfde moment.

 

Red love Sirena

Foto: Roodvlezige appel "Red Love Sirena" Deze laagstam valt al op van meer dan 100 m afstand. Prachtige grote bloemen. Ook de vruchten mogen er wezen wat uitzicht betreft. Prachtig rood aan binnen en buitenkant. De smaak vind ik zelf wat minder maar heel wat mensen die hem proefden op onze opendeur vonden hem toch lekker. Smaken verschillen :-)

Struikkers Carmine Jewel

Foto: Struikkers "Carmine Jewel" Dit zou een boompje mogen worden van een meter of drie hoog. Eigenlijk kan je het beter kriek dan kers noemen. Wel lekker! Waar wij nu vooral interesse in hebben is of de bloemen vrij blijven van de schimmel Monillia. In 2023 werd hij niet aangetast. Hopelijk blijft dat ook in de toekomst zo. Dan zou dit echt een meerwaarde zijn. Een "kriekenboompje" dat klein blijft, goed opbrengt en ziektevrij. We duimen ervoor en houden jullie uiteraard op de hoogte.

 Talgarskaya kracavica

Foto: Deze peer kwam mee uit Rusland. "Talgarskaya Krasavica", de boom bloeit fenomenaal. Hopelijk kunnen we dit jaar voor het eerst peren proeven. De boom werd geënt in 2020 en geplant in 2021.

Ribes odoratum

Foto: Ook de bessen bloeien dat het een lieve lust is. Bij rode, zwarte, witte en kruisbes valt de bloei amper op. Niet zo bij Ribes odoratum. De bloemen zijn mooi en mogen er wezen. 

Siberische vlier

Foto: Nu ook in bloei, hier binnen gekomen als "Siberische vlier" (nog op zoek naar de correcte wetenschappelijke naam). Deze bloeit voor het tweede jaar in onze haag, zo 'n 5 weken voor de gewone vlier bloeit. Vorig jaar konden we geen bessen proeven. Hopelijk dit jaar wel.

 

banner waarom klein

20/03/24

Rat attack op de broeibak

Het was even schrikken afgelopen weekend. Toen we s 'ochtends naar onze plantjes op de broeibak gingen kijken was het een waar slachtveld. Een rat had een broeiende zoete aardappel over de tomaten zaailingen heen gesleurd en verorberd. Gelukkig, gelukkig (!!!) bleven de paprika 's en aubergines gevrijwaard. Elena zaaide maandag de rassen die we verloren opnieuw. Een beetje extra zaaiwerk dus. Ik ben natuurlijk nogal een liefhebber van preventieve maatregelen. Om dit nooit meer opnieuw te laten gebeuren heb ik dan ook meteen twee kooien gebouwd met gaas en recuperatiehout dat we nog liggen hadden. Daar raken de ratten zeker niet meer in. Laura heeft ondertussen ook afgerekend met de rat in kwestie :-)

Nog even iets anders. Morgen gaan we van start met een nieuwe lichting ecohoveniers. Ik loop al even vooruit op wat we morgen gaan zaaien. 

  • Prei "Bernard" (op de broeibak in een bloembak, foto 's volgen)
  • Eerste erwten in de vollegrond (ras "Winterkefe")
  • Eerste sla (ras "Babel")

De grond is nog niet helemaal perfect droog maar vandaag hebben we de bedden gewoeld met de spitvork en morgenvroeg harken we. Oh ja, morgen zaaien we ook nog de vliesloze zomergerst Lawina. Foto 's volgen in een volgende post.

 

 kooi om zaailingen te beschermen tegen ratten en muizen

Foto: De kooi is voorzien van fijn volieregaas rondom (ook de bodem is van gaas voorzien). Mij gaan ze niet meer liggen hebben (hoop ik toch ;-) )

zoete aardappel Beauregard vraatschade ratten

Foto: "Beauregard" is duidelijk ook favoriet bij de ratten. Goede smaak hebben die dieren! :-) Dit ras is trouwens ook vrij moeilijk om te "broeien" = scheuten laten te voorschijn komen uit de knol. Op de achtergrond (in de tweede bak) zie je wel al scheuten verschijnen bij de broeiknollen van "Erato Pleno". Bijna tijd om te stekken.

zaailingen

Foto: Gelukkig bleven de aubergine en paprika zaailingen gevrijwaard. Ze groeien een stuk trager dan tomaat dus deze vruchten opnieuw zaaien zou minder leuk zijn. Op de achtergrond zie je ook al scheuten verschijnen op de zoete aardappel "Witte van de Ecohoeve"

 

banner waarom klein

 

13/03/24

Alles gaat zijn gangetje

Het is alweer woensdag. Ik ga me er niet te veel op vast pinnen om op een vaste dag te schrijven, zolang het maar 1 keer per week is :-) Afgelopen zondag waren we afgepeigerd na een uiterst interessante "Reclaim the seeds" in Oedelem dus de blogpost werd weer wat uitgesteld en het werd een (halve) rustdag. S'middags besloten we dat we lang genoeg stilgezeten hadden en gingen wat appelboompjes planten. Ieder jaar enten we nieuwe rassen dus ieder jaar voegen we ook weer wat nieuwe boompjes toe aan de collectie. Voor maandag hadden we grote plannen. We wilden een begin maken met het uitplanten van de zaadteelten. Maar ...het begon te regenen, en het stopje niet.  In de tuin thuis kunnen we na een regenbui altijd terug snel beginnen. In het eetbaar park zal het nog even duren. Zeker nu er maar liefst meer dan 40 l/m² viel op 48 u tijd.

Verder gaat alles zijn gangetje. Afgelopen week hebben de januarizaaisels in de serre een sprint gemaakt. Ook op de broeibak gaat het snel. Al na 3 dagen stonden de eerste tomaten boven. Waarschijnlijk gaan we morgen al de eerste tomaten van de broeibak halen omdat ze te hard groeien en vooral te hard strekken. Ik heb liever compacte planten dus we gaan ze wat koeler zetten (gewoon in de serre zonder extra afdekking)/ Koel is natuurlijk relatief want het is zelfs buiten gewoon warm, ook s 'nachts met temperaturen om en beide de 10 °C.

Ook de meerjarigen gaan bijzonder hard. We hebben in de tuin zelfs al een perelaar die in volle bloei staat! Ik ben heel benieuwd of we het er zonder kleerscheuren vanaf brengen tot de ijsheiligen want de bloei valt vroeg, heel vroeg...

 

sla gezaaid in januari

Foto: Dit is de sla die in de serre gezaaid werd in januari. In het begin gaat het altijd traagjes maar eens ze deze grote hebben verdubbelen de planten zowat elke 10 dagen in omvang. Binnen 2 weken beginnen we al dunnend te oogsten. We zaaien de sla in de serre altijd dik en dan knippen we er kleine plantjes tussen uit tot ze op eindafstand (circa 30 cm) komen te staan. Zo hebben we al snel oogst.

serre salad bar

Foto: Dit is de serre salad bar die gezaaid werd in het najaar. Hier oogsten we al de hele winter volop. Je herkent rode mosterspinazie, kervel, raapsteeltjes en pluksla Babel op de foto.

de zaadjes komen vlot uit op de broeibak

Foto: Al na drie dagen kwamen de eerste tomatenplanten uit op de broeibak. Deze foto is genomen op zaterdag, 1 week na het zaaien. Ieder jaar opnieuw staan we versteld van de ongelooflijke broeikracht van paardemest.

honingbij Ribes sanguineum

Foto: Ook de meerjarigen vieren feest. Lentefeest :-). Zelf ben ik verzot op Ribes "Rode bes achtigen". Een beetje een beroepsmisvorming als onderzoeker kleinfruit. Prachtig om zien hoe ook de honingbijen hun weg vinden naar deze Ribes sanguineum. De plant levert voor ons wel geen bessen op maar we zijn al meer dan tevreden om te genieten van de bloemen en de bijtjes die er naar toe zoemen.

garage asperges

Foto: We zijn niet alleen in de serre aan het oogsten. In de winter hebben we ook altijd wat "bleekprojectjes" in de garage staan. Asperges oogsten we ondertussen al enkele weken. Het zijn niet de grote hoeveelheden. Toch tof om een slaatje mee af te werken. 

 

banner waarom klein

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

  

 

 

duurzame toekomst zonder texttekst duurzame toekomst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |