• Ideeën en inspiratie
    • 4 op een rij
    • Video 's
    • Leesvoer
  • Achter de schermen
    • Wie zijn wij?
    • Waarom haal meer uit je tuin bestaat
    • Partners
    • Onze tuinen
    • Wat brengt een tuin op
  • Planten en zaden
    • zadenactie
  • Cursussen
    • Cursussen en workshops
    • Haal meer uit je voedselbos
  • Agenda
  • Ledenzone

lekkere kruisbessen

Kroezels en knoezels: lekkere kruisbessen kweken

Kroesels, knoezels, stekelbees, kruisbessen,... een bes met veel namen maar weinig populair. Jammer genoeg is dit stilaan een vergeten fruitsoort. Ongelooflijk hoeveel jonge mensen we ontmoeten die dit fruit nog nooit geproefd hebben! Kruisbessen moeten hun oubollig imago dringend op poetsen. We helpen een handje en ontkrachten enkele hardnekkige misverstanden: stekelbessen hoeven zeker niet zuur te zijn als je ze rijp laat worden, ze hebben ook niet altijd stekels en.... ze zijn niet altijd groen.

Lees meer...

regeneratief bemesten

Kan het allemaal wel blijven duren? 


Doen we het juiste? Een vraag die de laatste jaren meer dan ooit door mijn hoofd spookt.
Begrijp me niet verkeerd. Ik ben er vast van overtuigd dat zelf voedsel kweken in je tuin de beste optie is voor je gezondheid en die van de planeet. Maar waar we steeds minder van overtuigd zijn is de manier waarop we dat doen. Als je pas een tuin begint dan oogst je zoveel dat je het niet op krijgt. Na een paar jaar telen kan die situatie wel eens keren en de oogst sterk afnemen. Niet om je bang te maken of te gaan doemdenken. Wel om je wakker te schudden en mee te gaan helpen om koolstof (de C in co2) in de grond te gaan stoppen. Want die oplossing wordt heel belangrijk om het klimaat te gaan redden en zelf te kunnen blijven eten en oogsten! 

Lees meer...

Perziken zonder krulziekte

introfoto

 

Perziken uit eigen tuin zijn hemels. Zo ’n sappig en zoet fruit kan je in de winkel niet kopen. Zelf kweken is de boodschap. Maar… er is een grote maar. De boosdoener krulziekte gooit heel vaak roet in het eten. Hoe kan je die ziekte nu omzeilen en elk jaar lekkere perziken uit eigen tuin eten? We delen wat we weten zodat jij binnenkort ook perziken uit eigen tuin kan eten.

 

Lees meer...

Start to garden: Eén jaar later (deel 5)

Misschien herinner je je de reeks start to garden nog? Wel, dan hebben we goed nieuws voor jou. Eén jaar na het verschijnen van de eerste video hebben we opnieuw beelden gemaakt. Vandaag laten we je zien wat er te oogsten valt in de nieuwe tuin, hoe we de randen beheren en nog veel meer. 

 

 

intro tuin van de toekomst 3

De toekomst is al hier (deel 3)

Het nieuwe decennium was de aanleiding voor deze reeks over de tuin van de toekomst. Drie nummers lang in de verf zetten hoe je je tuin op een ecologische manier toekomstproof kan maken is de kern van het betoog. De voorbije twee artikelen gingen over voedsel produceren in je tuin. Ofwel heel actief door je tuin in te richten als microfarm ofwel eerder ontspannend door je tuin te gaan inrichten als een voedselbos. Dit derde deel gaat over alle diensten die een ecotuin kan leveren naast voedselproductie. Die diensten worden onmisbaar in de toekomst.

Lees meer...

  • Start
  • Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Volgende
  • Einde