logo

vier

winterbloeiers

4 prachtige winterbloeiers

Ja zeker. Er zijn bloeiende planten voor elk seizoen. Ook voor de winter. Bijna alle planten in onze tuin zijn eetbaar. Bij de winterbloeiers maken we een uitzondering en hebben we er ook een aantal aangeplant die lekker geuren, mooi zijn om naar te kijken, voedsel leveren aan onze bijtjes. Allemaal heel belangrijk. In de winter is de tuin wat kaler maar de aanblik van die winterbloeiers die de kou trotseren en prachtige kleuren en geuren leveren daar wordt je instant vrolijk van.

 

Foto links: In onze voortuin staan onder een mooie grote rode esdoorn Helleborussen (kerstroos in het Nederlands). Die voelen zich daar prima. In de winter volop licht. Vanaf de zon te sterk wordt in april komt de esdoorn in blad en staan ze in de schaduw voor de rest van het jaar. Op winterse zonnige dagen halen de bijen heel wat stuifmeel uit deze prachtige bloemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Clematis armandii 2

Clematis armandii

Deze klimplant staat tegen de gevel van de garage en bloeit in februari en maart. Een beschutte plek is wat deze plant verlangt. Iedere keer als hij tot net boven het garagedak klimt wordt hij afgemaaid door wintervorst. Onze plant is daarom net zo hoog als de garage en dat allemaal zonder te moeten snoeien :-) Ondertussen zijn er heel wat rassen van Clematis armandii op de markt. De plant die je op de foto ziet is "Apple Blossom"

 

 

 

 

 

 

mimosa

Mimosa (Acacia spp.)

Deze moesten we hebben. Zoals je wel weet heeft Elena Russische roots. In Rusland is vrouwendag een heel belangrijke feestdag en traditie wil dat ze dan een boeketje mimosa krijgt. In België was het niet zo makkelijk om mimosa te vinden daarom kweken we het nu gewoon zelf. Op vakantie in Nice konden we een boompje op de kop tikken. Dit is de enige plant uit dit lijstje die we binnen halen in de winter. De boom kan wel wat vorst verdragen maar er zijn grenzen en.... daar de boom in de serre te zetten is het boeketje op tijd klaar. Bloeit in februari en maart.

 

 

 

 

 

 

sarcococca

 

Sarcococca

Kleine bloemetjes maar wat een geweldige geur! Ook dit plantje staat onder onze rode esdoorn in de voortuin. Sarcocca of vleesbes in het Nederlands verdraagt droge schaduw zeer goed. Het plantje is jaarrond groen. Bloeien doet dit gewas van december tot maart.

 

 

 

 

 

  

hamamelis

Hamamelis (toverhazelaar)

Dit gewas raakte onze tuin binnen vanwege de rasnaam: "Jelena". Een selectie van Jelena de Belder, een toverhazelaar tovenares. Heel wat van haar rassen kan je nog steeds gaan bewonderen in het arboretum van Kalmthout waar ze een heuse hamameliscollectie hebben, een hamamelisroute hebben uitgestippeld en er ieder jaar ook hamamelisfeesten zijn. Wij hebben maar één toverhazelaar die al in januari bloeit. Wordt op termijn een kleine heester.

 

 

 

 

 

 

 

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |