Bijzondere broeihopen
Het is weer de tijd van het jaar dat we onze broeihoop aanleggen in de serre zodat we begin maart tomaten kunnen zaaien. Lang, lang geleden toen fossiele brandstoffen niet wijdverspreid waren en onze mobiliteit letterlijk afhing van paardenkracht ontwikkelden vernuftige tuiniers allerlei soorten broeihopen om tal van zuiderse gewassen te kunnen kweken.
1. Hot beds zijn te vergelijken met broeivoren. Onder je bed stop je een dikke laag broeiende paardenmest. Daardoor is de bodemtemperatuur van het bed hoger. Zo kan je warmteminnende gewassen zoals meloenen goed laten ontwikkelen in de vroege zomer wanneer nachttemperaturen nog laag zijn.
Foto: Een "hot bed" buiten. In deze verhoogde bak zit een mengeling van paardenmest en houtsnippers. De Ricinus groeide in één seizoen uit tot een forse boom.
2. Ananashuisjes: Een bijzonder staaltje van vakmanschap zijn de ananashuisjes die in de negentiende eeuw her en der opdoken in kasteeltuinen zoals die van Alden Biesen. In the lost gardens of Heligan werd een paar jaar geleden zo 'n ananasshuisje gerestaureerd en telen ze er effectief terug ananas in. Het enige wat je nodig hebt is ongeveer 30 ton paardenmest per stookseizoen! En veel tijd natuurlijk :-) De directie schat de prijs voor het telen van één ananas op ongeveer 1000 pond aan werkuren en materialen....
Meer info over de ananassen van the lost gardens in Heligan:
Foto: een ananasserre die niet meer in gebruik is in West Dean gardens. Onder de houten vlonders zat oorspronkelijk paardenmest.
3. Bark stoves zijn broeihopen van houtsnippers en/of houtschors. Op kastelen werden dergelijke hopen met schors aangelegd, een hakselaar hadden ze immers niet. Bark stoves hadden als voordeel dat ze minder hevig warmte gaven maar wel veel langer. De hele winter tot zelfs een jaar lang. Op zo 'n bark stoves werden tropische planten in serres overwinterd in het Victoriaanse tijdperk. Je kan er meer over lezen in “The encyclopedia of gardening” uit 1827. (Vrij te downloaden want het auteursrecht is verlopen)
Foto: dit boek barst van inventieve teelttruucjes. Vrij te downloaden op biodiversity library.
4. Woningverwarming en warm water: De Franse boswachter Jean Pain verwarmde zijn huis met gigantische broeihopen van maar liefst 50 ton en meer! Deze grote hopen leverden maanden lang warm water voor sanitair gebruik of het opwarmen van zijn woning. Hij verwarmde niet alleen zijn woning met broeihopen maar verrijkte er ook de arme bodem in zijn tuin mee. Je kan er alles over lezen in het zeer interessante boekje: “another kind of garden” dat je zo kan downloaden (Engelstalig).
Foto: Hout verbrand je niet maar composteer je! Deze hoop is klein bier in vergelijking met de hopen die Jean Pain gebruikte.