logo

vier

uien mimicry

 

 

4 uien "look" a likes

Uien mimicry en "look" a likes. Planten die niets te maken hebben met de uienfamilie maar er wel naar smaken. Fascinerend en lekker!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peltaria alliacea

 

Knoflookmosterd (Peltaria alliacea)

Laag bodembedekkertje. Heerlijke looksmaak in de winter, (te) pikant in de zomer. Gekregen van een bevlogen tuinier die waarschuwde dat het plantje wel eens durft woekeren. Valt wel mee vinden we hier. De Nederlandse naam zegt het mooi, de smaak is een kruising van look (de boventoon) met een lichte hint van mosterd. Die laatste smaak verraadt zijn afkomst, het gewas is lid van de kolenfamilie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

kaapse look

 

Kaapse Look (Tulbaghia violacea)

Niet alleen lekker, bloeit ook de hele zomer door. Wordt wel eens gezelschapslook genoemd omdat je na het eten er van nog onder de mensen kan komen zonder tekenen van lookgeur te vertonen. Sierlijk gewas dat lichte vorst verdraagt. Staat graag op een zonnige licht vochtige standplaats maar er zit wel wat tolerantie op die eisen. Met andere woorden, het is geen moeilijk gewas om te kweken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

look zonder look

 

Look zonder look (Alliaria petiolata)

Wellicht de bekendste plant uit dit rijtje. Een gewas dat je niet alleen in tuinen aantreft maar ook in de natuur. Lid van de kolenfamilie. Groeit graag in de halfschaduw. Look zonder look is de enige plant in dit lijstje die niet meerjarig is. Maar wees gerust, eens je hem gehad hebt in de tuin houdt hij zich wel in stand. Het tweejarig gewas zaait zich, niet hinderlijk, uit.
(Foto genomen op 11/04/17)

 

  

 

 

 

 

 

 

uiensoepboom

 

Uiensoepboom (Toona sinensis)

Toona is een scheutgroente. Met andere woorden, je oogst in het voorjaar de jonge malse scheuten voor gebruik in de keuken. Het blad heeft ook duidelijk een uiensmaakje maar naarmate het voorjaar vordert wordt het taaier. Je kan er dan nog altijd bouillon mee maken. De uiensoepboom wordt een grote reus maar door beheer is hij ook wel korter te houden. Deze hebben we nog niet zo lang in de tuin. dus ik laat hier even iemand aan het woord die er al veel meer ervaring mee heeft.

Op de foto een andere voedselbostuinier die er al ervaring mee heeft, Bart van Parijs van foodforest.be 

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |