logo

vier

 

winterselder

 

 

 

 

4 winterselders

We zetten al jaren geen bladselder meer. Er zijn zoveel andere, vaak meerjarige, planten die blaadjes met een vergelijkbaar aroma leveren. Ook in de winter is er keuze genoeg. In plaats van een heel jaar af te hangen van slechts 1 plant om onze selderbehoefte te dekken plukken we nu blaadjes van verschillende gewassen. Minder werk, veel oogst en een hogere veerkracht. Wat wil een mens nog meer. 

 

 

 

 

 

   

 

pijptorkruid

 

1. Pijptorkruid / Japanse peterselie (Oenanthe javanica "Flamingo")

Gewasje dat graag vochtige voeten heeft. Zet hem in een wadi of de overloop van een vijver of een andere plek waar de zon niet te fel schijnt. Eetbaar heel de winter lang. Als je voor het ras “Flamingo” gaat krijg je er een mooie roze kleur bovenop. Spectaculair voor gebruik in salades.In Azië is dit een gewaardeerde groente.
Waar kan je deze plant vinden? In het tuincentrum bij de vijverplanten :-) Echt waar! 

 

 

 

 

 

 

lavas

 

2. Lavas (Levisticum officinale)

Lavas is één van onze favoriete meerjarige groenten. Eens je hemt leert gebruiken ontdek je dat dit een heel veelzijdige plant is.

De normale oogst van Lavas in vollegrond komt pas op gang in het voorjaar. Door een emmer over de plant te plaatsen of de plant uit te steken en in je woonkamer te forceren kan je in hartje winter lavas oogsten. De jonge scheuten zijn een delicatesse. Uiterst zacht van smaak. Een hemels en uiterst simpel gerechtje is tagliatelli, een klontje boter en een snufje zout en daar een heleboel gesnipperde lavas over. Heerlijk!

(foto: allebei de planten hebben in de woonkamer gestaan. De plant rechts werd afgedekt, gebleekt)

 

  

 

 

Dystaenia takesimana

 

3. Koreaanse selder (Dystaenia takesimana)

Dank je Eric Toensmeier voor de zaadjes! Opnieuw een seldervervanger bruikbaar in de winter. Deze plant hebben we nog niet zo lang in de tuin dus we moeten er nog wat ervaring op doen. De smaak van zowel het blad als de stelen is zeker niet mis. De oogst is op dit moment nog te laag om er een heel menu mee te bereiden maar we leven op hoop dat de plant tegen volgende winter een stuk groter zal zijn. Duimen maar.

  

 

 

 

 

 

 

knolselder

 

4. Knolselder

Dit is de enige niet meerjarige in het rijtje. Ieder jaar planten we knolselder in de serre. Een dubbeldoelgewas dat we vooral telen voor de grote aromatische knollen. Enkele van die knollen (meestal de kleinste) laten we staan om blad te oogsten in de winter. Tegen het eind van de winter kan je alsnog de knollen oogsten en gebruiken. 

 

 

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |