logo

vier

appel vondelingen

Appelzaailingen, gevonden en wel bevonden

In iedere appel zit een toekomst opgesloten. Een kans op een ras dat nog beter aangepast is aan ons klimaat, weerstand bied tegen ziekten en plagen, beter bewaarbaar is, nog betere smaak, etc... Als je de pitjes in de grond stopt komt je te weten wat die kans is. Appels worden niet altijd beredeneerd gezaaid. Heel wat vondelingen zijn afkomstig van rond geslingerde klokhuizen. Altijd heel spannend om zo 'n gevonden appel te proeven. In dit lijstje 4 vondelingen die we lekker vinden en in de collectie geplant hebben.

 

Introfoto genomen op feest in de boomgaard (Wevelgem 22/09/19). In elke streek vind je zaailingen van appels. De fruitwerkgroep van Wevelgem bracht de vondelingen uit hun streek in kaart en stelde de vruchten tentoon.

 

Expressweg

Expressweg: winterappel

De appel heet gemakkelijkheidshalve Expressweg omdat hij, je raad het al, gevonden is naast de expressweg N 80. Een typische plaats voor zaailing appels. Je weet wel, een automobilist eet een appel, raampje open en klokhuis er uit. Soms komt daar dan een bijzondere appel uit zoals Expressweg. Lekker en ziektevrij en... het betreft een winterappel. Dat maakt hem dubbel zo kostbaar. De appels zijn bewaarbaar tot maart. Zelfs aan de boom blijven ze goed hangen tot februari (vogels!)

 

  

jonazee

 

Jonazee: Ook aan de kust groeien er appelen

Deze kregen we toe via Ivan Maertens. Zeer lekkere appel. Dat vinden wij niet alleen. Op onze proeverij op de opendeur in september werd deze door proevers enthousiast onthaalt. Heel veel weten we nog niet van deze appel.  

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Ina

Ina: Een Santana kruising uit Gingelom

Dit ras is een buitenbeentje in dit rijtje want het is de enige appel die "beredeneert" gezaaid werd. Al de andere appelen werden gevonden. Genoemd naar de kleindochter van de zaaier, dorpsgenoot en collega fruitfanaat Jos. Ook al is Jos ondertussen 85 lentes jong, hij blijft kijken naar de toekomst en haalt iedere winter pitjes uit appels en peren om ze op te zaaien. Hij heeft dat enthousiasme op ons overgedragen want nu zaaien we ook iedere winter appels en peren en nog veel meer fruit. Ina is een lekkere, grote appel met een goede zoet-zuur verhouding (minder zoet dan Santana) en bewaart vlot tot half december. 

 

 

zaailing Grimbergen

 

Zaailing Grimbergen

Gevonden op een industrieterrein in Grimbergen op een onwaarschijnlijke plaats. Tussen puin en een omheining. In de smaak herken je duidelijk Golden. Maar de boom is gelukkig een heel stuk gezonder dan een "Golden Delicious"! Hoe lang hij precies bewaart? Dat weten we nog niet. We weten wel dat het een winterappel is omdat ik de appel vond in de winter (foto 17/01/20) . Tijdens het voorbij rijden zag ik een boom zonder blad, maar beladen met appels. Meteen enten gesneden en thuis opgeënt. Want je weet maar nooit hoe lang zo 'n zaailing blijft staan! (ik doel op de opruimdrift van mensen met kettingzagen).

Dit jaar (2022) konden we voor het eerst plukken. Winterappels interesseren ons enorm om zo lang mogelijk vers fruit uit eigen tuin te kunnen eten. Wordt vervolgd.

 

 

 

 

 

 

  

Ook iets interessant gevonden? Monty ook!

Na dit rijtje van vier ga je vast ook op zoek in je buurt naar vondelingen :-) Het was stiekem ook de bedoeling om je aan te zetten die in kaart te brengen. Weet je een lekkere vondeling staan? Contacteer een lokale fruitwerkgroep of laat ons gewoon iets weten via mail. Misschien vind jij wel de volgende superappel. 

Ja, dat kan. Een appel die in 2000 gevonden werd door wandelaars uit Nieuw-Zeeland deed veel stof opwaaien. Deze appel lijkt het allemaal te hebben: lekker, goed formaat en...ongelooflijk voedzaam. Lees hier het verhaal van Monty 's Surprise.

Ps: heb je er enten van Monty 's Surprise dan mag je ons zeker contacteren want het zou heel leuk zijn om deze eens uit te testen!

 

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |