logo

vier

eco tuinen Floriade 1

De 4 mooiste ecotuinen op de Floriade

De Floriade, niet te verwarren met de Gentse Floraliën, is een wereldtuinbouwtentoonstelling die om de 10 jaar in een andere Nederlandse stad plaats vindt. Dit maal Almere. 

Het thema van deze editie is green cities. Moesten we door de Floriade gelopen hebben zonder dit te weten hadden we dat nooit kunnen raden. Voor mij is het al mijn derde Floriade. Dit was meteen ook de zwakste editie. Te weinig focus op het thema, tuintjes die veel te laat aangelegd werden waardoor borders heel ijl begroeid zijn, te veel beton,….

Toch hebben we zeker ook een aantal mooie dingen gezien. In deze 4 op een rij vatten we de mooiste eco ideeën samen die er te vinden waren.

Deze trip werd ons aangeboden door Velt provincie Limburg. Bedankt daarvoor!

 

 

stroop japanse duizendknoop

De tuin van de gemeentes Amsterdam en Almere

Een eenvoudige tuin waar heel veel eetbaars staat. Niet enkel voor mensen, ook vooral voor insecten en vogels. Mooi volle borders. Ludieke teksten in de tuin en hier en daar een splash water. Geen fancy planten maar vooral doordeweekse inheemse planten. Prachtig en vol leven. De tuin toont dat je met simpele ingrepen op een verlaten stuk grond een prachtige oase kan toveren zonder dat het veel hoeft te kosten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Schermopname 220

 

20220702 124342 1

Agroforestry op utopia eiland

Niet echt een tuintje maar wel een hele zone. Op utopia eiland kwamen nieuwe landbouwsystemen aan bod. Er is een zone voorzien voor stadslandbouw, een voedselbos en agroforestry. Vooral het agroforestry deel was rijk aan oogst en inspiratie! De bomen zaten duidelijk al enkele seizoenen in de grond wat meteen een heel realistisch beeld gaf. Stroken met bomen zoals notelaars, fruitbomen, uiensoepbomen worden in dit agroforestry systeem afgewisseld met éénjarige teelten zoals graan, uien, wortelen, aardappelen,... In de bomenrijen staan struiken en kruiden tussen geplant. 

 

 

 

 

 

 

 

 

agroforestry utopia eiland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Mooie gelaagdheid, van éénjarigen tot volwassen bomen.

 

agroforestry floriade

 Foto: Enkele jaren na aanleg. De ene boomsoort groeit sneller dan de andere. Sommige tussenstroken zijn al redelijk beschaduwd. In andere groeien de eenjarigen nog weelderig. 

eten uit het landbouwbos

 Foto: walnoot met daar tussen zwarte bes geplant in de rij, in de "landbouwstrook" zie je worteltjes

 

belgische regeneratieve tuin

The Belgian regenerative garden

Ja dat hebt je goed gelezen. Ons land trok naar de wereldtuinbouwtentoonstelling met een regeneratieve tuin. Als dat geen goed nieuws is! Op een driehoekig perceel van 500 m² wordt er gewerkt met heel wat duurzame materialen zoals een vloer van gestampte leem, muren van niet gebakken baksteen,... De beplanting is grotendeels eetbaar. Van Spaanse zuring over citroenverbena tot en met champignonkruid. Goed bezig! 

Meer info over deze tuin

 

 

 

 

 

 

tuinvijver recyclagemateriaal

De wilde Weelde

Deze vakgroep voor eco tuinaanleggers volg ik al een tijdje. Hele creatieve mensen die geweldige tuinen realiseren. Dat bewijzen ze hier opnieuw. Een tuin helemaal uit recyclagematerialen. Prachtig! En de hele tuin nodigt uit om er in te wandelen en plukken. Neem bijvoorbeeld de spiraal in de vijver gemaakt met gerecycleerde betonnen terrastegels. Je wordt de spiraal ingezogen en wil gewoon in de vijver stappen. Niet alleen wij, ook deze jongens hadden dit gevoel :-)

 

 

 

 

 

 

wilde weelde eco tuin

 

oude tegels verwerken in de tuin

Foto: de cirkel is een stuk rioolbuis, opgevuld met vloertegels.

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |