logo

vier

 

Ontwerp zonder titel 9

 

Multi functie Mierikswortel

Mierikswortel is zo 'n plant waar veel tuiniers een haat-liefde relatie mee hebben. Vooral omdat hij nogal enthousiast is. Zelf vinden we het een geweldige meerjarige groente perfect aangepast aan ons klimaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mierikswortel verwerken

 Wasabi van bij ons

De wortels van de mierikswortel gebruiken is wellicht de meest voor de hand liggende oogst van dit gewas. Onze methode prefere is om er chren van te maken. Een sausje dat pit toevoegt aan bijv. een boterham met kaas, een aardappelsalade, een visgerecht,... Wees wel voorzichtig met dosering. Een lepeltje teveel en je krijgt het heel, heel warm :-) Vandaar de titel, wasabi van bij ons. Elena gebruikt gezichtsbescherming bij het verwerken van mierikswortel want eens je de wortel gaat snijden (of in de keukenrobot stopt) gaan je ogen anders spontaan tranen.

(ter info, op de foto hiernaast is Elena bezig met een ander recept dan dat beschreven hier onder. Kwestie van nieuwe gerechten te blijven uitproberen. Als het een succes wordt laten we jullie het weten)

Hierbij het recept: 

Ingrediënten

 • Mierikswortel - 200 g
 • Knoflook - 5-7 teentjes
 • Zout - 0,5 tl
 • Suiker - 1 tl
 • Water - 0,5 kopjes (ongeveer)

Werkwijze

 • Was de wortels en snij ze in stukjes.
 • Doe de stukjes mierikswortel in een blender en voeg wat water toe, ongeveer 50ml en mix
 • Voeg de teentjes knoflook en nog eens 50ml water toe. 
 • De consistentie is nu dunner en zachter. Voeg zout en suiker toe, eventueel meer water.
 • Draai de mierikswortel met knoflook nog 1-2 minuten.
 • Doe deze heerlijke saus in potten en bewaar op een koele plaats.

 

 

blekerij mierikswortel

 

Bleekgroente

Plaats in het voorjaar (maart) een zwarte kuip of emmer boven je mierikswortel. De scheuten die uitlopen blijven mooi bleek en hebben een veel zachtere smaak. Ideaal om te gebruiken in bijv. een slaatje of heel kort te roerbakken. In Wallonië is dit al een ingeburgerde groente in biowinkels (enkel in het voorjaar). 

Uiteraard kan je de wortels zelf ook uitgraven en inpotten. Dat is wat je ziet op de foto links. De potten worden dan in een donkere ruimte in huis geplaatst waar het in het voorjaar warmer is dan buiten waardoor de scheuten sneller zullen uitlopen en je dus sneller kan gaan oogsten. 

 

 

 

 

 

 

  

 

sla

Blaadjes

Ook het blad kan je de hele zomer lang in slaatjes gebruiken. Gebruik wel enkel de kleine hartblaadjes. Ze geven een licht pittige smaak aan je slamix. De oudere bladeren vinden we te pittig en vezelrijk om in sla te verwerken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mierikswortel

Multifunctionele tuinplant

Mierikswortel kan zijn mannetje staan. Met zijn breed blad kan hij zich handhaven tussen andere taaie planten zoals gras. Je kan mierikswortel daarom gerust gebruiken om een rand aan te leggen aan bijvoorbeeld het einde van je tuin om zo gras van een aangrenzend perceel of je gazon tegen te houden. Want je weet wel, gras kruipt anders altijd maar voort. 

De plant is lid van de kolenfamilie. Vandaar dat mierikswortel (samen met Oost-indische kers) dienst kan doen als vanggewas voor rupsen van het koolwitje. Op de foto zie je zo 'n blad aangetast door het koolwitje.

 

 

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

 • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
 • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
 • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |