Onkruid herkennen kan soms lastig zijn: 4 voorbeelden
Wieden is een pak makkelijker als je de kiemplanten van de groenten die je gezaaid hebt herkent. Over het algemeen is dat niet zo moeilijk. Maar ze zijn altijd uitzonderingen.... In dit rijtje van vier enkele onkruiden die zich meesterlijk kunnen camoufleren tussen je gewassen.
Onze quinoa komt niet uit....
Toen we enkele jaren geleden wat pakjes quinoa zaad uit deelden kregen we maanden later de feedback dat er niets uitkwam. Dat vonden we echt raar aangezien bij ons Quinoa wel uitkwam. Hoe kwam dat toch? Ineens had ik een klein eureka momentje en vroeg of ze soms ook melganzevoet gewied hadden. Ja, dat hadden ze zeker. Vrij vertaald, ze hadden eigenlijk gewoon de quinoa na opkomst uitgetrokken want ja, quinoa en melganzevoet lijken op elkaar als twee druppels water op elkaar in het begin van de teelt. Pas als de quinoa planten groter worden zie je het verschil met melganzevoet. Nu geven we de tip om Quinoa zeker en vast op rijtjes te zaaien en het bedje goed te markeren zodat je zeker niet vergeet wanneer je gaat wieden dat je geen “melganzevoet” mag uit trekken :-)
Niet enkel quinoa lijkt als twee druppels water op melganzevoet. Ook melde en aztekenbroccoli zijn niet te onderscheiden van melganzevoet. Dat zie je op de foto links. De linkse plant is aztekenbroccoli (huazontle). Na verloop van tijd loopt de plant licht rood aan. Melganzevoet (rechts) blijft gewoon groen.
Akkerwinde vlecht zich tussen de zoete aardappelen in
Ook al behoren ze tot dezelfde plantenfamilie toch zijn ze van heel andere streken afkomstig. Zoete aardappel is echt een tropisch gewas. Eentje waar je moeite moet doen om hem te laten groeien en produceren. Akkerwinde groeit vanzelf. Een beetje veel te enthousiast eigenlijk. En als je zoete aardappelen plant waar ook akkerwinde staat dan groeit die met veel plezier tussen de ranken er van door waardoor je amper nog het verschil ziet. Opletten geblazen dus dat je niet de verkeerde uit trekt!
Kamille en wortels
De jonge (kiem)planten van wortel en kamille lijken wel redelijk goed op elkaar. Zeker voor een minder geoefend oog. In onze nieuwe tuin staat er wel wat kamille en dat hoor ik wel eens van mensen die komen helpen. Op den duur, na genoeg worteljes gewied te hebben, zie je het verschil zeker en vast wel.
Waarom staat je nachtschade allemaal op een rijtje?
Een vraag die we recent kregen tijdens een rondleiding in de tuin. Onze nachtschade staat op een rijtje omdat we zelf zwarte nachtschade -achtigen gezaaid hebben. Iets specifieker: we hebben Jaltomato, miltomato en Solanum villosum 'Golden pearls' gezaaid. Planten die nauw verwant zijn aan zwarte nachtschade. Zeker bij jonge planten is het verschil moeilijk te zien. Eens ze groter zijn zie je het vrij makkelijk. Omdat ze op een rijtje staan kunnen we de zwarte nachtschade er makkelijk uithalen. Anders was het wel een pak moeilijker geweest.
Kan jij er de nachtschade uithalen?