logo

vier

 

 Extra oogsten van je druivelaar

Druivenhaag

 

 

Wie druiven zegt denkt meteen aan knapperige zoete bessen. Je kan meer oogsten van een druivelaar dan fruit... Stapel de functies en oogst meer!

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Eet de blaadjes als groente

dolma maken met druivenblad

Druiven zijn stevige groeiers. In het begin van de zomer kunnen ze best wat blad missen dat je dan meer kan gebruiken als groente.

Om bijvoorbeeld dolma 's, gevulde druivenbladeren zeg maar, te maken. Receptjes zijn er in overvloed te vinden als je even googelt.

Je kan blad oogsten van iedere druivelaar maar er zijn best wat verschillen tussen de rassen. Rassen met Amerikaans bloed, bijv. Glenora leveren grotere niet al te diep ingesneden bladeren. 

(op de foto diep ingesneden blad) 

 

 

  

 

 

 

2. Oogdruppels

druivelaar na snoei

Als je je druiven laat op het seizoen snoeit kan de sapstroom al op gang gekomen zijn. Dan wordt er gesproken van "bloedende of tranende druivelaars". De tranen kan je opvangen om er oogdruppels van te maken. In het zuiden heet dit Lacrima della vite. Maar nu moet je niet denken dat de kennis over het gebruik van die druiventranen alleen in het zuiden zit. In de glazen druivenstreek van België wisten serristen ook af van dit gebruik. 

 

Ik vermeld hier graag wat Hubert Didden er over schrijft op zijn webstek (heel interessante website over zijn avonturen met het kweken en kruisen van tafeldruiven!): "Na het snoeien van de druivelaars beginnen die te ‘tranen’. Al een jaar sukkel ik van een huid-oogziekte. Mijn ogen zijn nooit ‘proper’ niettegenstaande oogdruppels die mij niet helpen. Bij de inname van een geneesmiddel bestond de kans op netvliesbeschadiging. Daarom moest ik weer naar KULGasthuisberg ter kontrole. Ik vertelde dat mijn ogen al 2 weken terug zuiver zijn door het inbrengen van sap van druivelaars (niet druivensap) op mijn ogen. De hoofddokter: oe, oe…! stop daar maar rap mee dat zit vol bakteriën ! Ik merkte voorzichtig op dat er ook goede bakteriën zijn (ja, en fruitteler S.C. uit Montenaken beweert dat dit opkomend sap er steriel uitkomt). Feit is dat dit sap heilzaam is en ik dat heb ondervonden !
Ook mijn moeder en andere oude druiventeeltarbeiders deden dit."

(op de foto bloedt de druivelaar niet, we proberen er aan te denken om binnenkort een foto van een bloedende druif te nemen)

   

3. Barbecuehout uit eigen tuin

druif hout barbecue

Druivenhout brand niet maar smeult. Daarom is het gegeerd om mee te barbecuen. Bovendien zou het zorgen voor een extra smaaktoets. Om te barbecuen heb je geen massa 's hout nodig. Met snoeihout van een volwassen druivelaar of tien kan je al eens een smulfestijn organiseren :-) Niet dat we hier het opstoken van snoeihout willen promoten. Dat zeker niet. Maar af en toe eens wat voedsel grillen kan toch zo lekker zijn. En als je het dan nog het vuur kan voeden met zelfgekweekt hout is het gerecht helemaal af.  

 

 

 

 

 

 

 

4. "boom"hooi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ok, het gaat hier terug om het oogsten van de blaadjes. Maar desalniettemin toch het vermelden waard. Een gebruik dat ik maar op één plaats tegen kwam. Het gaat er over dat ze de jonge scheuten die ze afnijpen tijdens de zomersnoei in bussels bonden en boven de druiventrossen hingen om die te beschermen. Tegelijkertijd werden de scheuten gedroogd om te gebruiken in de winter als veevoeder. Vernuftig!

De originele tekst:

"The trimmings resulting from the second dressing ( esourselage), are collected in little bundles, and were now stuck about the tops of the vines and props. In this way they afford some degree of shelter to the bunches of fruit below , with out excluding the sun : they are thus at the same time dried or win ; for the cuttings both of the first and second dressing are, very economically , preserved for winter-fod der to cattle." Journey of a horticultural tour through some parts of Flanders, Holland, and the North of France, in The autumn of 1817, P.358

Wat is boomhooi?:

Boomhooi werd ook in onze streken vroeger frequent gebruikt. Onder hooi verstaan we de gedroogd gras maar ook gesnoeide takken van bomen en struiken kan je drogen om later te gebruiken als veevoeder. Wervel (werkgroep voor rechtvaardige landbouw) wil dit opnieuw onder de aandacht brengen. Ik verwijs dan ook graag door naar het filmpje boomhooi, vergeten veevoer op hun You tube kanaal.

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |