4 handige uitvindingen
Als er iets is waar ik door de jaren steeds meer overtuigd van ben is dat tuiniers nogal creatief zijn en die creativiteit graag inzetten om het leven makkelijker te maken. Vier vernuftige oplossingen rond het thema zaaien en voorkweken.
Heb jij ook zo 'n interessante uitvinding? Laat maar weten, dan breiden we deze post uit met een deel 2.
1. Zaaien in de frigo of diepvries
Koelkasten (en vrieskisten) zijn geïsoleerd. Als je er een elektrisch zaaimatje in legt wordt de warmte mooi vast gehouden. Sommige zaaiers werken met een oude gloeilamp of ....het verwarmingselement van een oude (haar)krultang.
Ik zag ooit ook nog een verbeterde versie van dit idee. Een tuinier had in zijn serre een oude diepvrieskist staan in het voorjaar. Daar zat ook een (bodem) verwarmingskabel in verwerkt zodat de zaden in de geïsoleerde kist vlot uitkwamen. Eens de zaden gekiemd hoefde hij gewoon de deur te openen overdag en de planten stonden in het licht. S 'avonds sloot hij de deur zodat de planten het lekker warm hadden (en er geen vorstschade op trad!). Gedaan met sleuren met planten. Wel komt er 1 keer per seizoen sleuren met een diepvrieskist voor in de plaats :-)
Zelf houden we het bij het gebruik van een broeihoop om onze tomaten te zaaien. Zo hoeven we ook geen elektriciteit te gebruiken. Maar als je niet met een broeihoop kan werken is dit misschien wel een handig alternatief voor jou.
2. Zadensorteersysteem: zo vergeet je niets te zaaien!
In maart sorteren we onze zaden altijd voor op zaaiperiode. Dit wordt al snel onoverzichtelijk als je die vervolgens terug in een doos moet stoppen, zeker als je een grote zaailijst hebt. Tegenwoordig zijn er ook "smartphonehouders" op de markt die je voor dit doel kan gebruiken. Nog niet in gebruik, maar we denken er wel aan zo te gaan sorteren. Eigenlijk zag ik dit idee jaren geleden al op instagram. De betreffende tuinier maakte een bord met wasknijpers die de zaadzakjes vast knijpten per zaaimaand.
3. Zachtjes op de klompen
Wist je dat er twee generaties geleden nog volop op de klompen werd getuinierd? Oude klompen waarvan de zool versleten was kregen vaak een tweede leven als zaaiklompen = klompen vastgenageld op een plankje. Die zaaiklompen dienden vooral voor het aandrukken van de grond na het zaaien.
Zeker en vast ook interessant voor mensen die (nog) niet op bedden kweken! Doordat je gewicht beter verdeelt is compacteer je de grond heel wat minder.
4. Bescherm je dierbaren
Zaden zijn energiebommetjes. Het kan nodig zijn zaaikisten en jong plantgoed te beschermen tegen knagers zoals muizen en ratten. Deze gaaskooien gebruiken we op de broeihoop. Let wel: gebruik gaas dat fijn en stevig is.
Ps: Ook broeiknollen van zoete aardappel zijn een magneet voor de knagende tuinbewoners. De broedknollen zetten we uiteraard ook in zo 'n kooi.