Korianderachtige gewassen
De ene is er verslaafd aan. Voor de andere smaakt koriander naar zeep. Kan je niets aan doen. Dit zou volgens onderzoek genetisch bepaald zijn.
Wat als je verslaafd bent? Wel dan zijn er heel wat manieren om een gerecht te voorzien van een koriandertoets want meer dan één plant heeft een smaak die in de buurt komt van koriander. Handig om te weten als je koriander hartje zomer in zaad staat of voor wie graag experimenteert uiteraard!
1-2-3 van cilantro tot culantro
Van links naar rechts:
- Moerasanemoon (Houttuynia cordata): het leukste aan dit plantje is de geur van sinaasappel als je de bladeren kneust. De smaak, daar zijn we nog niet helemaal gewend aan. Traditionele Vietnamese groente/kruid. Ons plantje kregen we dan ook van een Vietnamese buurvrouw. Maar je kan het makkelijk verkrijgen in zowat ieder tuincentrum. Als je voor de cultivar Chameleon gaat heb je gelijk een bodembedekker met kleur die je kan inzetten op een vochtige plaats (bijv. vijverrand). Vaste plant.
- de klassieke koriander (Coriandrum sativum) als referentie. Eénjarig maar zaait zichzelf uit.
-Vietnamese koriander (Persicaria odorata) , onze absolute favoriet van dit lijstje. Heel lekker om te gebruiken in bijv. pastagerechten. Doorlevende plant. Ondanks het een tropische gewas is overleefd het temperaturen tot -3 °C. Overwinteren in een koude serre of garage is makkelijk. De plant hoeft niet in de zon te staan. Zolang hij maar op een niet al te droge plek staat is hij tevreden. Je kan er ongelooflijk veel van oogsten. Zelfs in de winter! Vaste plant enigzins vorstgevoelig.
-Culantro (Eryngium foetidum) oftewel Mexicaanse koriander of jawel, stinkende koriander kom je vaak tegen in Aziatische winkels. Het is een smaak waar je opnieuw wat aan moet wennen vinden we zelf. In België kweken kan maar dan eerder als eenjarig gewas. Kan in tegenstelling tot de klassieke koriander wel goed tegen zomerwarmte. In ons klimaat éénjarig (binnen te overwinteren? = nog niet geprobeerd)
4. Pipiche
Pipiche of Boliviaanse koriander (Porophyllum tagetoides) is wellicht de sierlijkste uit dit lijstje. Warmteminnend en te kweken als éénjarige. Deze foto is genomen in de serre. Heerlijke geur. De smaak is ondanks de naam niet helemaal korianderachtig maar toch heel avontuurlijk. In de keuken moeten we er nog meer mee aan de slag volgend jaar. Wordt vervolgd.
Eénjarig, warmteminnend en vorstgevoelig