logo

rabarber dubbelgangers

4 rabarber dubbelgangers

 

3+1

Drie planten die botanisch niet verwant zijn met rabarber maar wel het uitzicht van de plant hebben. Groot blad en forse stelen. 

+ 1? Omdat één familielid van rabarber dit lijstje van vier afsluit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

indianen rabarber

 

Indianenrabarber (Darmera peltata)

Eerst bloemen, dan blaadjes. Zo werkt het bij deze plant. De mooie bloemen verschijnen in april (de bloemen zie je op de introfoto boven). Op dat moment is de plantomvang heel bescheiden. Tegen juni neem de plant een stuk meer ruimte in met zijn groot blad. De plant houdt van vochtige koele grond.

Net zoals bij rabarber zijn het de stelen die je gebruikt. De stelen voelen wat ruw aan bij het plukken. Daarom worden ze geschild vooraleer ze in de keuken gebruikt worden. We zijn nog op zoek naar een goed recept voor indianenrabarber. De smaak is uiterst flauw. (Stuur gerust een mailtje als je een interessant recept kent)

Plantgoed van deze plant is makkelijk verkrijgbaar. Meestal wordt hij in de handel aangeboden onder de naam schildblad. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gunnera

 

Reuzenrabarber (Gunnera spp.)

Ook Gunnera staat graag met zijn voetjes in vochtige grond. In de vijverrand bijvoorbeeld. Niet zo onlogisch eigenlijk dat planten met grote bladeren graag vochtig staan. Ze verdampen ook heel wat water.

Dat de plant eetbaar is ontdekte ik in het geweldige boek van Stephen Barstow: "Around the world in 80 plants". Hij wijd maar liefst drie bladzijden aan dit gewas dat hij leert kennen op een reis naar Chili, het land van herkomst van Gunnera. Inheemse volkeren (Mapuche indianen) gebruiken de jonge stelen in salades. Gewoon rauw dus. Zelfs iets ouders stengels worden ook gegeten. Maar wel steeds geschild want ook deze plant heeft stekelige stengels. De smaak zou helemaal niet zuur zijn maar eerder wat limoenachtig. 

Planten zijn vlot verkrijgbaar in de handel. Gunnera tinctoria is een "iets" kleinere versie. Gunnera manicata neemt reusachtige proporties aan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petatsites japonica

 

Fuki (Petasites japonicus)

Deze plant staat nog op mijn wenslijstje. Een tuinier moet toch altijd nog kunnen dromen van nieuwe planten :-) Waarom ik deze graag in de tuin zou hebben? Omdat Japanners er wild van zijn. Dat is een goed voorteken als het over eetbare planten gaat hebben we al gemerkt want vaak hebben planten die populair zijn in het land van de rijzende zon heel verfijnde smaken.

De wetenschap waarschuwt wel voor overmatig gebruik. Maar dat is wel bij meerdere planten het geval. "Te" is nooit goed, toch? 

In het vroege voorjaar worden de bloemknoppen gegeten. Later in de zomer kan je ook de lange stelen consumeren.

De plant kan trouwens ook dienst doen als parasol. De stelen zijn manshoog. Uiteraard staat ook Fuki liefst met zijn voetjes in het water.

Heb jij plantmateriaal? Geef maar een seintje als je ruilen wil tegen een ander eetbaar "plantje".

 

Russische rabarber

 

 

 

 

 

Russische rabarber (Rheum palmatum) 

Uiteraard moesten we deze in de tuin hebben. Niet alleen omdat Elena uit Rusland komt. Ook omdat het blad gewoon fantastisch mooi is. Dit is de enige plant in het rijtje die trouwens verwant is aan rabarber. Dus je eet hem helemaal hetzelfde als rabarber. In hoeverre de smaak verschilt van de klassieke rabarber, daar moeten we nog achter komen.

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |