logo

vier

speciale knollen

 

 

4 speciale knollen die meer aandacht verdienen

 

Met eindejaar leggen mensen graag eens iets speciaal op hun bord. Wij doen dat ook. Traditioneel verwerken we in het hoofdgerecht enkele speciale knollen. Daarom het idee om net voor we aan de feestdis schuiven* enkele knollen in de kijker te zetten. Dan heb je al meteen een paar ideetjes wat je kan gaan kweken volgend jaar.

ik schrijf dit op 31/12/21

 

 

 

 

  

 

 

 

  

 

 

indianen aardappel

1. Indianenaardappel (Apios americana)

De smaak van een stevig lekker gebakken patatje. Als je ze bakt in de pan uiteraard :-) Het gaat hier over een meerjarige klimplant uit de bonenfamilie die het perfect doet in ons klimaat. Geen lelijke plant trouwens. Het blad lijkt wat op dat van een staakboon en in het midden van de zomer verschijnen er prachtige bloemen. De knolletjes worden gevormd in slierten. Een beetje zoals parels aan een ketting. Het enige nadeel? De smaak mag dan gelijken op die van aardappelen. De productie ligt een heel stuk lager. Maar uiteraard is er heel weinig veredelingswerk gebeurt in tegenstelling tot aardappelen waar veredelaars en boeren al enkele eeuwen aan selecteren. Zelf vind ik het gewoon een fijn knolletje om in de tuin te hebben. Ook al eten we er maar 1 of 2 keer per winter van. Meerjarige knollen zijn een hele interessant back up.   

 

  

 

 

crosne

2. Crosne (Stachys affinis)

Over dit knolletje schreven we enkele jaren geleden al een uitgebreid artikel op deze website (Crosne: spontaan, lekker en duur). Onze liefde voor dit gewas is er niet minder op geworden. We gebruiken crosne vooral als bodembedekker onder bijvoorbeeld fruitbomen. Het plantje groeit perfect in de halfschaduw. Sommige tuiniers klagen over het woekerend karakter van dit knolletje. Zelf vinden we dat niet zo 'n drama. Maar zoals net gezegd, we houden crosne vooral in de halfschaduw. De zonnige plaatsen in de tuin zijn gereserveerd voor 1 jarige groenten die heel wat meer eisen stellen.

Als je dit knolletje zelf teelt is het betaalbaar. In de groothandel gaat dit knolletje van de hand voor exuburante prijzen. Dat moet ook want het vergt uiteraard wat werk om die kleine knolletjes te oogsten en wassen. 

Naast afwisseling op je bord is het grote voordeel van dit knolletje dat het alweer meerjarig is. zeer sterk en helemaal winterhard. Buiten oogsten heb je er dus geen werk aan. Ook bereiden gaat snel. Een tiental minuutjes in de pan met wat olie en je kan genieten van de fijne nootachtige smaak. 

   

kurkuma

3. Kurkuma (Curcuma longa)

Dit knolletje wordt tegenwoordig de hemel ingeprezen als superfood. De verse kurkuma uit de supermarkt wordt meestal ingevlogen uit Zuid-Amerika. Een paar jaar geleden ontdekten we dat je het knolletje hier ook kan telen. Weliswaar niet zomaar buiten. Het is de enige knol uit dit rijtje dat wat meer aandacht nodig heeft. 

Een paar jaar geleden gingen we van start met een paar bio knolletjes uit de Foodhub. De knolletjes werden opgepot en in de woonkamer geplaatst. Het duurde even voor de planten tevoorschijn kwamen. In het late voorjaar werden de jonge planten uitgeplant in de serre. Sindsdien verhuisd de kurkuma ieder najaar opnieuw naar de living waar hij de winter doorbrengt als eetbare kamerplant zeg maar. Oogsten doen we zo laat mogelijk, liefst eind oktober. Meestal dekken we de planten bij de eerste zware vorst behoorlijk goed af zodat ze zo lang mogelijk kunnen doorgroeien. Hoe langer ze kunnen groeien, hoe hoger de oogst. Bij het oogsten plukken we wat kn 

 

 

   

duckpotatoes

4. Duck potato (Sagittaria spp.)

Yes, eindelijk kunnen we duck potato proeven. Voor dit knolletje was het weer perfect in 2021. Ik moest geen enkele keer gieten. We kweekten dit gewas gewoon in een emmer, dus niet in de vijver. Makkelijk als je moet oogsten. Dan kieperen we de hele emmer uit en gaan op zoek naar de kleine knolletjes.

De knol op de foto is Sagittaria trifolia, een broertje van de duck potato (Sagittaria latifolia). Lekker, maar klein. Ook hier gaat het opnieuw over een meerjarig gewas waar nog heel weinig aan gesleuteld is door veredeling. Het valt je waarschijnlijk op als je dit rijtje leest dat we niet enkel inzetten op cultuurgewassen maar ook steeds nieuwe meerjarige gewassen uit proberen. Wie weet komen we ooit tot een tuin met alleen meerjarige gewassen. Tegen dat we een jaar of 70 zijn of zo ?

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |