

Onze favoriete rode bieten recepten
Rode bieten mogen niet ontbreken in je tuin. Ze groeien makkelijk, bewaren goed en hebben amper last van ziekten of plagen. Maar wat vang je er mee aan in de keuken? Wel, we hebben al heel veel mensen met deze groente laten kennis maken en... met groot succes. Daar zitten Elena haar familierecepten zeker wel voor iets tussen. We delen ze graag met je!
Borsjtsj
Waarschijnlijk het bekendste gerecht uit de Russische keuken. Daar is ook een goede reden voor. Dit is niet zomaar een soep. Oh nee, dit smaakt hemels!

Wat heb je nodig? (recept voor circa 4 l soep):
|
Hoe maak je het klaar?:
- Snij het vlees en kook er een bouillon van of gebruik een andere bouillon in de pot waar je de soep in gaat maken
- Snij de uien, bieten en wortelen in dunne reepjes en laat ze even glazig worden in het olie.
- Voeg olie in een pan en bak de uien, wortelen en bieten tot ze glazig zijn, blus met tomatenpuree
- ondertussen schil je de aardappelen en snij je ze in kleine stukjes
- Eens je bouillon klaar is breng je die opnieuw aan de kook en voeg je de aardappelen toe aan de bouillon
Wacht 15 minuten en voeg nu de gestoofde groenten toe aan de bouillon en kook de soep 5 nog minuten.
- Breng op smaak met zout en peper en voeg de laurierbladeren toe.
- Snij de kool in lange repen en voeg toe aan de bouillon. Breng weer aan de kook en laat 5 min koken.
- Vlak voor het opdienen de knoflook persen
- Bij serveren kan je zure room toevoegen en het bord bestrooien met verse peterselie en dille.
|
Vinegret
Een winterse stevige salade, niet te verwarren met vinaigrette. Makkelijk en snel te bereiden.

Wat heb je nodig?:
|
Hoe maak je het klaar?
(Tip: Maak dit minstens 1 uur klaar vooraleer je wil serveren, zo kan de smaak zich goed vermengen)
- Kook de aardappelen, bieten en de wortelen beetgaar in de schil.
- Als alles afgekoeld is kan je de schil van de aardappelen, wortelen en bieten verwijderen
- Snij de bieten, aardappelen, wortelen, ui en de augurken in kleine blokjes
- Voeg de erwten, zuurkool, olie en zout en peper volgens smaak toe en meng alles
|
Seledka pod shuboi (Haring salade)
Voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht. Is er in Rusland een feestje dan komt alles tegelijk op tafel. De tafels worden op voorhand klaar gezet en zijn het pronkstuk van de gastvrouw en -heer. Zo kan iedere gast kiezen wanneer die wat eet en hoeft er niemand tijdens het feestje nog in de keuken te staan. Deze rode biet taart is een pareltje dat je op bijna ieder feest aan treft.

Wat heb je nodig?:
- 1 rode biet (1 grote of 2 kleintjes)
- 4 aardappelen (vastkokende)
|
Hoe maak je het?:
-
Kook de bieten, aardappelen en de wortelen beetgaar in de schil. Laat ondertussen ook de eieren koken
-
Eens afgekoeld kan je de groenten schillen en de schaal van de eieren verwijderen
- Snij de maatjes in kleine stukjes
- De gekookte groenten en eieren raspen met een grove rasp
- Nu kan je de salade opbouwen in lagen: eerst de vis, ui, de aardappel, de wortelen, de eieren en dan een laag met de biet. Tussen elke laag een snuifje zout en wat mayonaise smeren. Als afwerking kan je de "taart" bestrooien met eigeel
- 2-3 uur in de koelkast laten staan zodat de smaak van de afzonderlijke ingrediënten tot 1 geheel kan versmelten
|
Svekla s tjernoslivom
Naast rode bieten spelen okkernoten een hoofdrol in deze heerlijke salade.

Het hele recept van deze salade publiceerden we al eerder in deze kleine receptenbundel met notengerechten