logo

Leuke notenrecepten: krokante nootjes, okkernotenmarsepein, Rohlicky,...

notenkrakerNoten lijken vaak meer een decoratie element om wat seizoensfeer te creëren dan een spannend ingrediënt om mee aan de slag te gaan in een gerecht. Noten hoef je vast en zeker niet altijd rauw te eten. Zin in een lekker aperitiefhapje, voorgerecht of dessert? Noten kan je verwerken in tal van recepten. Vooral in desserts komt de volle smaak helemaal tot zijn recht vindt ik zelf. Onze favoriete notenrecepten delen we graag.

 

 

 

 

Recept krokante nootjes

Krokante okkernootjes zijn overheerlijk als snack of borrelhapje! Een aanrader voor wie niet houdt van de smaak van rauwe okkernoten (door het drogen verandert de smaak). Bereiden van deze nootjes doe je in een handomdraai.

Bereiding:

  • Al wat je hoef te te doen is gepelde okkernoten uitspreiden op een ovenplaat en ze even laten drogen in de oven. Wij zetten ze zelf 30 minuten in de oven bij een temperatuur van 100 graden.
  • Een beetje zout en kruiden naar keuze er op en serveren maar!

Tip: Als je de overschot van je krokante nootjes in een gesloten doos bewaart blijven de noten nog een tijdje goed...en krokant.

borrelnootjes

Foto: Krokante borrelnootjes. Ze zijn in een paar tellen klaar en hebben een verrassende smaak.

 

Noten op honing

Energie te kort in de herfst of winter? Probeer dan eens noten op honing uit. De combinatie van deze twee natuurlijke “superfoods” geeft niet alleen een dosis energie maar het stilt de honger ook bijzonder goed als tussendoortje.

Ingrediënten en bereiding:

  • Neem een halve pot honing en vul deze op met noten. Even omroeren en je bent klaar.

Iedere ochtend 1 lepeltje van dit mengsel opsnoepen verlengt je leven. Dat is toch wat mijn vrouw van haar grootmoeder mee kreeg en die werd best oud door dat zelf toe te passen.

 

noten in honingFoto: Noten op honing. Een stevig onderdeel van het ontbijt.

 

Recept okkernotenmarsepein

Marsepein maken is supermakkelijk en in een handomdraai gebeurt. Eens je je eigen marsepein maakt wil je er geen meer kopen uit de supermarkt! Normaal wordt marsepein bereidt puur met amandelen maar probeer ook eens om een deel van de amandelen door okkernoten te vervangen. Het geeft een lekkere diepe smaak aan je marsepein.

Ingrediënten:

  • 2 eiwitten
  • 100 gram amandelpoeder
  • 200 gram okkernoten
  • 300 gram suiker (best gebruik je fijne poedersuiker om niet te veel een suikerkristal gevoel te hebben bij het eten van je marsepein)
  • 1 eetlepel citroensap en een klein beetje vanille-extract toevoegen of je kan ook een deel van de kristalsuiker vervangen door vanillesuiker (bijvoorbeeld 50 gram vanillesuiker en 250 gram poedersuiker geeft een goed resultaat)

 

Bereiding

  • Weeg de benodigde ingrediënten af en scheidt de eiwitten
  • Mix de okkernoten fijn en voeg daarna de suiker en het amandelpoeder toe
  • Voeg het eiwit en het citroensap toe en kneedt het geheel totdat je een vaste vorm krijgt
  • Leg de vers gemaakte marsepein in de koelkast en na een paar uur kan je hem eten

Opmerking: Marsepein maken enkel en alleen met okkernoten is me nog niet gelukt. Gemalen okkernoten nemen niet makkelijk vocht op waardoor de marsepein slecht bindt en je geen vaste massa krijgt. Daarom voeg ik nog steeds een deel amandelpoeder toe bij de gemalen okkernoten.

okkernotenmarsepein

Foto 's: Bereiding van je eigen marsepein is simpel, bijzonder lekker...en verslavend.

 

Recept rode biet-okkernootsalade

Een lekkere sappige salade waarbij de aardse smaak van rode biet perfect samengaat met de okkernoten. Deze bereiding kan je serveren als voorgerecht of gewoon als hoofdgerecht natuurlijk.

Ingrediënten

  • 2 gekookte rode bieten
  • 100 gram gepelde okkernoten
  • 50 gram rozijnen of gedroogde pruimen
  • 2 eetlepels mayonaise
  • Peper en zout
  • 2 teentjes look

 

Bereiding

  • Rasp de rode bieten
  • Snijdt de okkernoten fijn en voeg bij de bieten
  • Pers de look
  • Als je met pruimen werkt snijdt deze dan ook in fijne stukken, rozijnen hoef je niet te snijden
  • De overige ingrediënten toevoegen en goed roeren

Tip: Best maak je de salade een paar uur voordat je ze serveert zodat de smaken van de ingrediënten zich goed kunnen mengen.

 

salade rode biet met notenFoto 's: links: de ingrediënten voor de salade (de grote witte doos is zelfgemaakte mayonaise); rechts: het eindresultaat klaar om te serveren als voorgerecht.

 

Recept Rohlicky

Dit receptje kreeg ik van een vriendin met roots in het mooie Tsjechië. Rohlicky 's zijn heel lekkere koekjes die absoluut niet mogen ontbreken op een traditioneel Tsjechisch kerstfeest. Wij eten de koekjes niet enkel met kerst maar ook gewoon tijdens het jaar. Want je dan smaken ze ook goed.

Ingrediënten

  • 250 g boter
  • 250 g bloem
  • 120 g bloemsuiker
  • 100 g gepelde okkernoten
  • 1 eierdooier (optioneel?)

 

Bereiding

  • Leg de boter een paar uur op voorhand uit de koelkast zodat ze zacht wordt of stop ze 30 seconden in de microgolf
  • Maal de okkernoten fijn (bijvoorbeeld met een mixer)
  • Voeg de suiker, bloem, boter en de eierdooier bij de gemalen noten en meng dit goed tot je een homogene deeg krijgt
  • Als het deeg klaar is zet je het best 1 uur in de koelkast zodat de boter terug hard wordt
  • Oven op 180 graden instellen, neem een bakplaat voorzien van een vel bakpapier en schep de deeg met een eetlepel 1 eetlepel = 1 koekje.
  • Laat de koekjes ongeveer tien minuten bakken. Let op dat je ze zeker niet te lang in de oven laat zitten. Dan worden ze wat droog.
    Als je ze van de bakplaat schept wees dan voorzichtig. Als de koekjes warm zijn breken ze makkelijk!

Decoreren van je koekjes: Oké ik moet wel volledig zijn. De manier waarop wij Rohlicky bereiden wijkt af van de Tsjechische traditie. Traditioneel worden Rohlicky fijn gerold om maanvormige dunne koekjes te bekomen als eindresultaat. Al dat rollen is ons wat te veel werk. Daarom maken wij de koekjes op een snelle manier. Door met een lepel een beetje deeg op een plaat te scheppen. Tijdens het bakken transformeert het schepje deeg vanzelf tot een plat koekje. Met eindejaar of andere festiviteiten, of als we de koekjes bakken om weg te geven gebruiken we wel eens bakvormpjes zoals je ziet op de foto.

notenkoekjes

Foto: Ons kerstmenu 2014. Links op de foto zie je een pompoenbrood-kerstman, centraal gedecoreerde notenkoekjes (Rohlicky recept) en rechts een frangipanetaart. (Ja inderdaad, we hadden heel wat eetgasten!)

 

VEEL KOOKPLEZIER, deel je resultaat en laat het smaken!

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |