logo

vier

 

boek intro4 x 4 fantastische boeken

Voor de 44ste aflevering in de reeks 4 op een rij moesten we iets speciaal doen! Daarom een extra uitgebreid lijstje.

Afgelopen jaren publiceerden we verschillende leeslijstjes op onze facebookpagina. Die delen we graag met jullie. In deze reeks van vier posts geven we leestips om  jezelf te voorzien van “food for thought”. 

Ps: hoe speciaal boeken voor ons zijn, daar kon je lang geleden al over lezen in dit artikel over exceptionele boeken met nog meer leestips. 

  

 

 

2017Leeslijst 2017 

“The fat of the land” Wie dit artikel gelezen heeft weet dat ik een grote fan ben van John Seymour. Zijn boek: “Leven van het land, niets verspillen en gezond blijven” heeft me van kindsbeen af geïnspireerd. In “The fat of the land” vertelt John een realistischer verhaal (toch minder roze wolkjes). Dit boek gaat vooral over hoe hij samen met zijn vrouw Sally naïef vertrok naar het Engelse platteland om een zelfvoorziendend bestaan op te bouwen. Let op, de toon in zijn verhaal is nog steeds positief maar hier geeft hij wel een beeld hoeveel werk dat allemaal is en hoe sterk ze dit onderschat hadden. Denk je zelf dat je project allemaal wat te traagjes vooruit gaat dan geeft zo 'n boek je toch een heel ander referentiekader en kan je je eigen "probleempjes" wellicht wat meer gaan relativeren. Ik heb het boek ondertussen al twee keer gelezen... gewoon omdat ik zijn schrijfstijl zo interessant vind.

“Het weekend van zeven dagen” is een boek dat mijn aandacht trok enkel en alleen omwille van de titel. Ik had misschien toch wel wat beter moeten kijken voor ik de plaatselijke bibliotheek vroeg om het aan te kopen. Het gaat vooral over management. Ricardo Semler is een Braziliaanse ceo die er al jaar en dag om bekend staat zijn personeel heel veel vrijheid te geven om creatief werk af te leveren en zich te ontplooien. Het heeft weinig tot niets met tuinieren te maken al was mijn insteek dat als ik een weekend van 7 dagen heb nog meer zou kunnen tuinieren. :-)

“The third plate, field notes on the future of food” Het beste boek dat ik in tijden gelezen heb. Als je zin hebt in een heel andere kijk op de toekomst van voedselproductie op een menselijk en lokaal niveau dan ga je dit boek gewoon super interessant vinden! Foie gras produceren zonder geforceerd voederen, hoe super zoete wortelen kweken, tarwe met smaak,... Chef kok Dan Barber vertelt op een vlot leesbare manier welke enorm belangrijke rol sterrenchefs hebben als rolmodel voor de duurzame keuken van de toekomst, van vork tot bord. KEN JE EEN KOK vertel hem of haar dan over dit boek! Het is te inspirerend en uniek om het te laten liggen. 

 

 

 

boeken 3Gelezen in 2018 

"Wie de wereld nu echt voedt" van de Indische activiste Vandana Shiva. In dit boek trekt ze van leer trekt tegen de wereldwijde impact van de agro-industrie en houdt een pleidooi voor het belang van kleinschalige landbouw voor voedselzekerheid, milieu en behoud van biodiversiteit. Ze doet geweldig werk maar haar schrijfstijl ligt me minder. Veel herhaling. Desalniettemin heb ik een enorm respect voor wat ze presteert.

"Business for Bohemians" van Tom Hodgkinson waarin hij vertelt over hoe hij met vallen en opstaan zelfstandige werd. Goede schrijver die iedere keer opnieuw op een grappige gevatte manier zijn verhaal doet. Creatief en leest als een trein. Ondertussen heb ik al verschillende van zijn boeken gelezen. Als je van dit genre houdt lees dan ook zeker: “Leve de vrijheid” (het boek op de introfoto boven)

"Groenteteelt in open Lucht". Een lijvig werk uit de jaren stillekes uitgegeven door de boerenbond. In zo 'n literatuur gaan we vooral op zoek naar vergeten tuinderstrucjes.

"Ons Voedsel". Een werk dat beknopt weergeeft in zeer begrijpelijke taal hoe onze voedselketen in elkaar zit en waar de knelpunten zitten. Goed geschreven al vind ik wel dat ze kritischer zijn voor kleinschalige en biologische landbouw dan voor de gangbare landbouw. 

 

 

 

boekenLeestips uit 2020

In de geweldige boekhandel, “Het Paard van Troje” (Gent) vond ik “The Omnivore Dilemma”. Fantastisch boek. Ik ben stiekem al een tijdje grote fan van Michael Pollan, vooral na het lezen van “Botany of Desire”. The omnivore Dilemma is minstens even goed. Gewoon lezen zou ik zeggen 

“Good Husbandry, growing Food, love, and family on Essex farm” gaat over het oprichten van een kleinschalige boerderij. Geen technisch verhaal, wel vertelt ze honderduit over de impact die het heeft op haar persoonlijke leven en relatie met haar man. Niet altijd een weg over rozen. Dit boek van Kirsten Kimball leest als een trein. Het gaat niet enkel over de mooie momenten die ze beleven maar beschrijft ook hoe moeilijk het soms kan zijn en dat je gewoon keihard moet geloven in je ideaal om te blijven doorzetten.

“The good life “ van Helen en Scott Nearing is het enige boek van dit lijstje dat helemaal niet vlot leest, toch zeker het eerste deel niet. Echt saai.... Jaren uitgekeken naar dit boek maar het is echt droge materie. Chapeau wat ze allemaal gedaan hebben en hoeveel mensen ze geïnspireerd hebben maar zowel hun levenswijze als manier van schrijven is heel Spartaans en lijkt allemaal nogal out of date. Stukje per stukje heb ik me erdoor gebeten om het boek af te werken.

Last but not least, “My succesfull farm business” een werk van de übercreatieve lunatic farmer Joel Salatin. Zijn stijl is recht door zee. Maar het zet wel aan tot denken, de boerenwijsheid die hij brengt en de vele oplossingen die ze ontwikkelden om duurzamer en rendabeler te kunnen gaan kweken. Leest echt vlot. Misschien een werk dat niet voor iedere tuinier op deze pagina aangewezen is maar omdat ik weet dat er ook veel CSA boeren en urban farmers meelezen deel ik het hier toch ook even. 

 

boeken 2022Pas gelezen: 2022

"Eating to extinction, the world 's rarest foods and why we need to save them" Dan Saladino vertelt in ieder hoofdstuk het verhaal van een ander gewas, landbouwhuisdier of verwerkt product dat ooit enorm belangrijk was voor het ecosysteem en de gezondheid van boeren in een bepaald werelddeel. Hij maakt het duidelijk dat biodiversiteit niet enkel gaat om het behouden van soorten maar ook al de kennis die er rond hangt. Enfin, ik beschrijf het hier misschien iets te droog. Hij maakt er een heel mooi verhaal van met telkens een portret van boeren die de oude gewassen nieuw leven inblazen vaak met de hulp van een hele gemeenschap. Ontdek het verhaal van Bear root, alpenlinzen, Perry en nog veel meer in dit prachtige boek. Een aanrader!

"Eating on the wild side, the missing link to optimum health" Boeren selecteren al sinds het onstaan van landbouw enkel op uitzicht van groenten en fruit en een populaire zoete smaak, maar niet op de inhoudsstoffen. Jo Robinson wil met dit boek aantonen dat er bijzonder grote verschillen zijn tussen rassen van gewassen als het op voedingswaarde aankomt. Ook geeft ze heel wat tips op welke manier je best groenten en fruit bewaard of bereid om vooral fytonutriënten zoveel mogelijk te behouden. Vlot geschreven. Soms heb ik de indruk dat ze het wel een beetje te makkelijk voorstelt in de trent van: volg dit lijstje en je wordt vast 100 jaar.

"Landrace gardening, food security through biodiversity and promiscuous pollination" Joseph Lofthouse selecteert al jaren allerlei gewassen op een eigenzinnige maar makkelijke manier en behaalt spectaculaire resultaten! Hoe gaat hij te werk? Hij maakt landrassen. Stel nu dat hij een honingmeloen wil kweken dan gaat hij van start met het zaaien van een hele hoop honingmeloenrassen naast elkaar. Hij laat vervolgens alle rassen kruisen en kijkt welke planten vruchten vormen. Van de planten die het haalden neemt hij zaad en selecteert hij de daarop volgende seizoenen verder op smaak en robuustheid. Op deze manier bekwam hij al tal van gewassen die sterk genoeg zijn om zonder hulp in zijn korte droge teeltseizoen volop oogst te produceren. Zijn rassen zijn o.a. in de USA zeer gegeerd bij ecologische en permacultuurtuinders.

"Retrosuburbia, the downshifters guide to a resilient future" Bij het lezen van dit boek was ik zeer aangenaam verrast. Eerder las ik al het boek, "Permaculture principles and pathways" van dezelfde auteur (David Holmgren) en dat was zeer theoretisch en saai. Retrosuburbia is helemaal anders. Vol voorbeelden (case studies) en tekeningen. Vlot geschreven. Je doet er vast en zeker inspiratie in op. Ook al spelen zowat alle voorbeelden zich af in een ander klimaat toch is het interessant. Check zeker de website van dit boek waar je het ook online kan aanschaffen aan een prijs die past bij jouw budget. Helemaal permacultuur! 

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |