Exclusieve bessen (deel 2)
Het grote voordeel van een tuin? Je kan gewoon kweken wat je wil. De eetbare diversiteit waar je uit kan kiezen is gigantisch. Er is voor ieder zijn smaak wel wat te vinden.
Tip: Vorig jaar publiceerden we als eens een lijstje van vier rond het thema bijzondere bessen.
Fuchsia (Fuchsia spp.)
Dat de bloemetjes van de bellenplant (Fuchsia) eetbaar zijn weten heel wat mensen. Maar wist je dat je ook de bessen kan opeten? Het goede nieuws is dat ze ook gewoon veel meer smaak hebben dan de bloemen. Ze smaken wat naar kersen, maar dan iets wateriger. Ze rijpen wel af in een hele andere periode dan kersen. Vanaf het najaar tot de winter. Welk ras het lekkerst is? Zo ver zijn we nog niet in onze fuchsia experimenten. We zouden er eens een hele serie rassen moeten kunnen proeven. Daar werken we aan achter de schermen. Vorig jaar was ik te gast bij Fuchsiavereniging "Het Belleke" en de bevlogen liefhebbers gaven me alvast wat bessen mee.
Donzige nachtschade (Solanum villosum "Golden pearls")
Interessant plantje. Mooie witte bloemen en lekkere gele bessen. Dat is toch onze ervaring. De productiviteit is fenomenaal. Je kan maanden lang bessen plukken. Zelfs na het invallen van de nachtvorst in het najaar blijven de bessen lekker. Het is een eenjarige (in ons klimaat) maar de plant zaait zich niet hinderlijk uit. Zaaien hoeft dus maar 1 keer. Interesse in andere bessen uit de nachtschadefamilie? We maakten er vorig jaar een video over
Fazantenbes (Leycesteria formosa)
De meningen zijn verdeeld als het over deze bes gaat. We lieten al heel wat mensen proeven. Persoonlijk vind ik het heel lekker... als de bessen goed rijp zijn. Dan hebben ze echt een karamelsmaak. Pluk ze niet te snel want dan overheerst er een bittere nasmaak! Hoe weet je dat de bessen rijp zijn? Als ze zwart gekleurd zijn en hun stevigheid verliezen.
Deze plant staat trouwens al in menig (sier)tuin want hij wordt al jaar en dag aangeplant in onze contreien omwille van zijn mooie bloemen en blad.
Olijfwilg - zilverbes (Elaeagnus x ebbingei)
Ook een plant die je heel vaak tegenkomt. Olijfwilg is een populaire haagplant. Bessen zal je enkel zien hangen als de haag een jaartje niet geschoren wordt. In de permacultuur zal je planten uit dit geslacht regelmatig tegenkomen in lijstjes. Het zijn robuuste planten die in symbiose leven met bacteriën die stikstof kunnen fixeren. Olijfwilg kan daarom groeien in uiteenlopende situaties. Van de schraalste tot rijkste gronden. Zelfs in de kustlijn want ook zout wordt goed verdragen. We hebben in onze tuin enkele olijfwilgen van verschillende oorsprong aangeplant die gevonden zijn door liefhebbers omwille van de wat hogere productiviteit. Of dit werkelijk zo is zal de tijd ons leren. In dit gewas is nog niet veel veredelingswerk gebeurt. De bessen zijn een mooie bonus want we gebruiken de plant ook als afscheiding en... ook bijen zijn er dol op.
In het eetbaar park hebben we ook een aantal rassen van Elaeagnus multiflora en E. umbellata aangeplant. Meer daarover in een andere editie.