logo

vier

bijzonder bessen 2

 

Exclusieve bessen (deel 2)

Het grote voordeel van een tuin? Je kan gewoon kweken wat je wil. De eetbare diversiteit waar je uit kan kiezen is gigantisch. Er is voor ieder zijn smaak wel wat te vinden.

Tip: Vorig jaar publiceerden we als eens een lijstje van vier rond het thema bijzondere bessen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fuchsia fruitFuchsia (Fuchsia spp.)

Dat de bloemetjes van de bellenplant (Fuchsia) eetbaar zijn weten heel wat mensen. Maar wist je dat je ook de bessen kan opeten? Het goede nieuws is dat ze ook gewoon veel meer smaak hebben dan de bloemen. Ze smaken wat naar kersen, maar dan iets wateriger. Ze rijpen wel af in een hele andere periode dan kersen. Vanaf het najaar tot de winter. Welk ras het lekkerst is? Zo ver zijn we nog niet in onze fuchsia experimenten. We zouden er eens een hele serie rassen moeten kunnen proeven. Daar werken we aan achter de schermen. Vorig jaar was ik te gast bij Fuchsiavereniging "Het Belleke" en de bevlogen liefhebbers gaven me alvast wat bessen mee.

 

 

 

 

 

 

 

golden pearls

Donzige nachtschade (Solanum villosum "Golden pearls")

Interessant plantje. Mooie witte bloemen en lekkere gele bessen. Dat is toch onze ervaring. De productiviteit is fenomenaal. Je kan maanden lang bessen plukken. Zelfs na het invallen van de nachtvorst in het najaar blijven de bessen lekker. Het is een eenjarige (in ons klimaat) maar de plant zaait zich niet hinderlijk uit. Zaaien hoeft dus maar 1 keer. Interesse in andere bessen uit de nachtschadefamilie? We maakten er vorig jaar een video over

 

 

 

 

 

fazantenbes

Fazantenbes (Leycesteria formosa)

De meningen zijn verdeeld als het over deze bes gaat. We lieten al heel wat mensen proeven. Persoonlijk vind ik het heel lekker... als de bessen goed rijp zijn. Dan hebben ze echt een karamelsmaak. Pluk ze niet te snel want dan overheerst er een bittere nasmaak! Hoe weet je dat de bessen rijp zijn? Als ze zwart gekleurd zijn en hun stevigheid verliezen. 

Deze plant staat trouwens al in menig (sier)tuin want hij wordt al jaar en dag aangeplant in onze contreien omwille van zijn mooie bloemen en blad.

 

 

 

 

zilverbesOlijfwilg - zilverbes (Elaeagnus x ebbingei)

Ook een plant die je heel vaak tegenkomt. Olijfwilg is een populaire haagplant. Bessen zal je enkel zien hangen als de haag een jaartje niet geschoren wordt. In de permacultuur zal je planten uit dit geslacht regelmatig tegenkomen in lijstjes. Het zijn robuuste planten die in symbiose leven met bacteriën die stikstof kunnen fixeren. Olijfwilg kan daarom groeien in uiteenlopende situaties. Van de schraalste tot rijkste gronden. Zelfs in de kustlijn want ook zout wordt goed verdragen. We hebben in onze tuin enkele olijfwilgen van verschillende oorsprong aangeplant die gevonden zijn door liefhebbers omwille van de wat hogere productiviteit. Of dit werkelijk zo is zal de tijd ons leren. In dit gewas is nog niet veel veredelingswerk gebeurt. De bessen zijn een mooie bonus want we gebruiken de plant ook als afscheiding en... ook bijen zijn er dol op.

In het eetbaar park hebben we ook een aantal rassen van Elaeagnus multiflora en E. umbellata aangeplant. Meer daarover in een andere editie.

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |