Voel je rijk, oogst kaviaar uit eigen tuin
Kaviaar uit eigen tuin. Klinkt chique, toch? Tel daarbij dat tuiniers altijd op zoek zijn naar nieuwigheden en we begrijpen heel goed dat je graag op deze titel klikte :-) We laten je niet op je honger zitten. Hier onder vier types "kaviaar" die je in je tuin kan kweken en oogsten. Nog straffer is dat 3 van de 4 "plantbased" zijn....
1. Limoenkaviaar (vingerlimoen, finger lime)
Hoog instagramgehalte en het presenteert mooi op een bord. Aangezien we steeds meer met onze ogen eten hoeft het dan ook niet te verwonderen dat deze vrucht op dit moment een hype is. De prijzen swingen de pan uit. Er wordt al snel meer dan 100 €/kg neergeteld om dit bijzondere vruchtje aan te kopen. Ook al is het op dit moment hip onder sterrenchefs met Michelin sterren, wij vinden dit niet zo heel smakelijk. Eigenlijk is dit de enige uit dit rijtje die we zelf niet in de tuin hebben.
Los van de smaak is dit toch een heel interessante plant. Niet alleen de vruchten van deze citrus zien er heel anders uit, ook de manier waarop hij groeit is anders dan andere citrus. Meer een struik dan een boom en met ferme stekels om zich te weren tegen begrazing. Heel straf eigenlijk dat dit gewas pas recent commercieel ontdekt werd als "gourmet bush food". Inderdaad, deze citrus komt uit Australië.
2. Groene kaviaar
Verfoeid door vijverliefhebbers die helder water ambiëren, met open armen verwelkomd als circulair landbouwgewas. Er is een ontzettend grote interesse om eendekroos in te gaan zetten in onze voedselketen. Het plantje groeit verschrikkelijk snel, kan groeien op restwarmte en gerecycleerde nutriënten en het bevat bovendien een pak eiwit. Klinkt als muziek in de oren toch? Echt nieuw is dit gewas nu ook weer niet. Er is nog een andere populaire naam voor dit gewas in omloop. Waterlinzen. Nieuwe wijn in oude vaten? Zoiets ja, want deze naam is al een paar eeuwen oud. Toch hoop ik dat het deze keer wel lukt om dit gewas te introduceren!
Interesse in drijfplanten en hun gebruik? Lees dan zeker ook dit artikel over Azolla
3. "White caviar" (Perle d' escargot)
Een weetje dat het altijd goed doet tijdens lessen en voordrachten: Wist je dat er slakken gekweekt worden enkel en alleen om kaviaar te produceren? Yep, er zijn kwekers die slakken in "legkooien" kweken om hun eitjes te oogsten en te verkopen als kaviaar. De slakkeneitjes gaan van de hand voor prijzen in de grootteorde van 1400 €/kg en worden gebruikt om bijvoorbeeld een toastje of glasje cava of champagne te versieren. In plaats van je slakken te verwensen kan je nu beter eitjes gaan zoeken...:-) Bijkomstig effect: volgend jaar zal je dan ook minder slakken hebben uiteraard! Hoe zeggen ze dat: "if you can 't beat them, eat them...." :-)
4. Auberginekaviaar
Last but not least. Uit Rusland komt niet alleen de befaamde zwarte beluga (steur)kaviaar maar ook auberginekaviaar. Die laatste is makkelijk te bekomen uit eigen tuin. Bovendien veggie, vegan en superlekker.
Hier is het recept:
Wat heb je nodig?:
|
Hoe maak je het klaar?:
Smakelijk! |
Ps: ook van andere groenten kan je "kaviaar" maken, zoek gerust in je zoekmachine eens naar bietenkaviaar