Vorstgevoelige groenten die je kan stekken
Om groenten te kweken ga je meestal van start met een pakje zaad. Soms kan het handig zijn om te stekken in plaats van zaaien: bijvoorbeeld als je te weinig zaden hebt of ze slecht uit komen. Een selectie van enkele vorstgevoelige groenten die makkelijk te stekken zijn.
Chayote
Een komkommerachtige met geweldig lekkere scheuten en goed bewaarbare vruchten. De vruchten bewaren kan tot januari bij kamertemperatuur. Dan beginnen ze te kiemen. Om van start te gaan met deze teelt plaats je in januari een hele vrucht waar een scheutje op verschijnt op een pot. Na een paar weken is het zaad geworteld en slaat de plant aan het groeien. Eens je voldoende scheuten hebt kan je gaan stekken.
De gewortelde stek zie je links op de foto. Rechts een gezaaide plant (als je goed kijkt zie je de vrucht, de gele prikkelbol, liggen).
We testen dit jaar uit of de opbrengst van de gestekte planten hoger of lager ligt dan deze van gezaaide planten.
Ananaskers
Deze stekken zijn genomen voor de winter. Om te stekken sneden we toppen van scheuten in november. Al de stekjes werden afzonderlijk ingepot. Ze wortelen heel makkelijk. Zo hoef je geen ananaskers te zaaien en ben je sneller aan de oogst dan met gezaaide planten!
Ook andere leden van deze plantenfamilie, de nachtschadigen, kan je stekken. Denk bijv. aan tomaten. Als je tomaten dieft kan je de dieven stekken om meer planten te bekomen. Je neemt bijna alle blad weg, stopt de dieven in een pot en zet de pot op zijn beurt in de halfschaduw in de serre. Je kan de pot gedurende een viertal dagen in een plastic zak stoppen zodat de stekken, die nog geen wortels hebben, niet kunnen uitdrogen.
Zoete aardappel (en andere ipomoea 's)
De uitzondering in dit rijtje. Enkel om nieuwe rassen te bekomen wordt zoete aardappel gezaaid. Over het algemeen wordt er gestekt.
Om de knollen op het einde van de winter tot leven te wekken en plantgoed voor een nieuw seizoen op te kweken kan je ze in water plaatsen of inpotten in potgrond. Gaat allebei maar wat de knol vooral nodig heeft om uit zijn winterslaap gewekt te worden is warmte. Een graad of 25 is ideaal om ze te laten uitlopen. Daarom doen we dit op de broeihoop. Je kan zowel gewortelde als ongewortelde stekjes oogsten van de knollen. Bij ongewortelde stekjes kan je de werkwijze zoals bij tomatenstekken volgen (hierboven). Gewortelde stekjes* worden in aparte potjes opgepot en in de serre gehouden tot het buiten warm genoeg is om ze uit te planten.
Ook bij andere broertjes en zusjes uit deze plantenfamilie kan je planten gaan vermeerderen door stekken. Denk bijvoorbeeld aan waterspinazie.
*(er volgt later nog een filmpje over het hele proces van stek tot oogst)
Nieuw Zeelandse spinazie
Misschien zaait Nieuw Zeelandse spinazie zich spontaan in je tuin uit. Dan hoef je uiteraard niet te stekken. Is dat niet het geval dan kan je in het najaar een plant in een grote pot planten en vorstvrij bewaren tijdens de winter. In het voorjaar kan je dan stekken maken en op korte tijd een pak nieuwe planten bekomen.