logo

Stokoud en gigantisch: 4 spectaculaire fruit- en notenbomen

oude appelboom

 

 

 

Uit liefde en ontzag voor bomen maakten we dit stukje over 4 eeuwenoude fruitbomen met     een heel groot verhaal. Ongelooflijk hoe oud en reusachtig deze kanjers worden. Zo zie je maar, een simpele daad, een boompje planten kan eeuwen later nog effect hebben. 

 

 

 

 

 

 

  

 

   

Castagno dei cento cavalli Sicilië

  

Gewoon onvoorstelbaar. Deze tamme kastanje is ongeveer 2000 jaar oud. Zo oud als onze tijdrekening! Deze reus staat in Sicilië en kreeg enkele eeuwen geleden de naam Castagno dei Centi Cavalli (kastanjeboom van de honderd paarden) omdat de koninging van Aragon in 1308 met haar gevolg van 100 paarden in deze boom geschuild zou hebben. Het schilderij dat hier ziet is van de hand van Jean-Pierre Houël. Hij schilderde dit in 1787. Toen had de boom een stamomtrek van ongeveer 58 meter. Ondertussen is daar nog tien meter bijgekomen. Het is de grootste en oudste tamme kastanje ter wereld.

(bron afbeelding: Wikipedia.org

 

 

   

 

 

 

hoogstamkers

   

(Hoogstam)Kersen zijn een beetje de vreemde eend in dit rijtje. Ze worden lang zo oud niet. Wel kunnen ze op korte tijd enorm uitgroeien en spectaculaire oogsten voortbrengen. In oude boeken vind je daar meermaals documentatie van terug. Neem nu bijvoorbeeld dit nieuwtje gepubliceerd in het tijdschrift over boomteeltkunde, bloementeelt en moeshovenierderij uit 1887:

Een wonderkersboom . — In de Santa Clara Valley , in Californie, groeit een kers van het geslacht der knapkersen, 18 jaar oud , en van eene hoogte van 60 voeten , hebbende 6 voeten min 4 duimen in omtrek . Verleden jaar gaf hij 2 ,225 kilogr. vruchten waarvan de verkoop 1,250 franks opbracht, dit jaar was de opbrengst minstens 600 pond grooter . De gelukkige bezitter van dezen boom , zoo vruchtbaar als wonderlijk , en die beschreven werd in « The horticultural Times,» heet M . John CAPUR... 

De foto hiernaast is genomen van een infopaneel tijdens de "Dag van de kers", georganiseerd door de nationale boomgaardenstichting.

Bijschrift foto: reuzenkersenboom in de weide van de heer Goessens van Sint-Truiden die in 1930 een oogst gaf van 620 kg kersen.

 

 

oude sinaasappel

 

 

 

 

 

Ook bomen in pot kunnen soms tot een reuzenformaat uitgroeien en eeuwen oud worden. Op de tekening de sinaasappel "le grand bourbon". Het verhaal wil dat deze boom gezaaid werd in 1421 door de prinses van Navarra. Al is dat onzeker. Wat we wel weten is dat de boom opgekocht werd door het hof van Versailles om te pronken in de pas gebouwde orangerie in 1687. De boom is op dat moment naar alle waarschijnlijkheid 266 jaar oud. Poiteau schrijft in zijn Histoire naturelle dat in 1818 een immense hoeveelheid bloemen uit de boom was weg geplukt en de boom het jaar daarop met meer dan 1000 vruchten beladen was. Om je een idee te geven. De boom was 7m20 hoog en meer dan 16 m in omtrek. Vergeet het niet. Het gaat hier om een potplant!

De boom haalde het einde van de negentiende eeuw. Na 1894 is er niet meer over terug te vinden. Toch een gezegende leeftijd voor een sinaasappel in pot. Een slordige 470 jaar.

Bron tekening en uitleg france-pittoresque.com

  

 

 

 

 

 

 

bramley s seedling moederboom

 Deze boom is een jonkie. Slechts 200 jaar oud. De impact van deze appel zaailing is niet gering. Hij transformeerde de hele Engelse fruitteelt. Het duurde enkele decennia vooraleer de vruchten van deze zaailing naar waarde werden geschat. De pitjes werden gezaaid ergens tussen 1809 en 1815 door de jonge juffrouw Mary Ann Brailsford. In 1846 werd het huis verkocht aan Mathew Bramley. Hij zorgde via boomkweker Henry Merryweather voor de verspreiding van deze "culinary apple" zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Bramley 's seedling is een krachtige groeier, een triploïd, waarvan de enorme vruchten (tot 500 g/stuk) vooral geschikt zijn om te verwerken in gerechten. De moederboom staat 200 jaar later nog steeds in dezelfde tuin. Maar eigenlijk heeft de boom zich na een storm omstreeks het jaar 1900 helemaal vernieuwd. De originele boom waaide om maar uit de wortels verscheen opslag waaruit een nieuwe boom ontstond.

 

Foto 's genomen door Jean Pierre Billen tijdens een door hem georganiseerde reis voor de leden van de nationale boomgaarden stichting. Het bezoek van de groep aan de moederboom van de Bramley 's Seedling werd gefilmd door BBC 2 tijdens het zingen van een hymne aan deze boom. Een heel verslag er van valt te lezen op de blog van Daniël Willaeys, een bevlogen fruit enthousiasteling waar we vorig jaar jammer genoeg afscheid van moesten nemen.NBS 204 1024x768

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

olijfboom van Moruda

In december 2023 waren we op vakantie in Valencia. Meer bepaald in de provincie Castellon. In die streek worden heel wat olijven geteeld. Sommige bomen zijn tientallen jaren oud, andere duizenden.... Op de foto de olijfboom van Moruda. Die zou meer dan 2000 jaar oud zijn. Ongelooflijk. Toen de Romeinen door onze streken marcheerden stond die boom er al! Ieder jaar levert de boom nog vruchten. Fantastisch toch. Hoeveel generaties heeft van deze boom olijven gegeten? Een vraag die spontaan bij me opkwam terwijl we de boom knuffelden.

 

 

 

 

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Fan van bomen? Dan interesseren deze artikelen je vast ook

 

Het is maar een boom Het is maar een boom
kers Onbekend leifruit
Needle n thread Dromen realiseren kan: 4 onbekende tuinbouwers in beeld

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |