logo

Onbekend leifruit, een foto overzicht

pruim cirkelvormLeifruit is een streling voor het oog en kan bijzonder handig zijn om fruit te oogsten van onbenutte verticale oppervlaktes zoals gevels en tuinschuttingen. Peer staat te boek als het leifruitsoort bij uitstek. Er zijn heel wat meer fruitsoorten die je kan leiden. Een overzicht van enkele minder bekende leifruitsoorten. Geen perfecte tekeningen zoals je die in fruitboekjes ziet maar wel echte foto 's van echte bomen.

 

 

 

 

 

 

Opmerking: Let op, niet iedere fruitsoort is even makkelijk te leiden. Dat kan je ook afleiden uit de foto 's die stuk voor stuk genomen zijn in toptuinen en gevormd door professionele tuiniers. Tegelijkertijd kan je ook het verschil zien tussen de perfecte bomen op tekeningen in fruitboeken en de harde realiteit.  

 

Pitfruit

Mispel

mispel midden

Foto: Mispel in waaiervorm. (RHS, Wisley)

 

Steenfruit

Steenfruit in leivorm telen is mogelijk maar niet makkelijk. Jonge bomen zijn vaak mooi. Eens de boom volwassen is het een stuk moeilijker om de boom vitaal te houden. Er ontstaan vaak kale plekken, taksterfte, de productie is ondermaats en bij gebruik van zwakke onderstammen worden bomen niet oud.

Kers

kers leivorm

Foto: Mooie leibomen van kers vind je amper. We hebben er jaren over gedaan om een mooi exemplaar te vinden. Deze zijn echt pareltjes. Beide rassen, "Lapins" en "Early Rivers", waren even mooi bedekt met blad en bloemknoppen. Geleid in waaiervorm. Onderstam onbekend, zaailing Limburgse boskriek?  (West Dean gardens)

 

 lei kers

Foto: Op deze foto is duidelijk te zien dat de kers geleid is in waaiervorm. Er zit te weinig groei in de boom. Hoge producties hoeven niet verwacht te worden want vruchthout is schaars. Let ook op de talrijke kale plekken. Bij een gezonde boom is de waaiervorm bij kers in de zomer niet zichtbaar.

 

Kriek (zure kers)

 gevel noordkriek

Foto: Krieken (zure kers) hebben het voordeel dat ze op minder gunstige standplaatsen zoals een noordelijk gëorienteerde muur toch vrucht dragen. Om de boom als waaier aan te houden dienen nieuwe takken plat tegen de muur aangebonden te worden (Tuinen van Hoegaarden)

 noordkriek leivorm

Foto: Een mooie "kriekenwaaier" in de zomer.

 

Perzik-nectarine

 perzik

Foto: Jonge perzik in waaiervorm (Le potager du roi, Versailles)

 perzik serre

Foto: Leiperzik in waaiervorm (West Dean gardens).

 lei perzik versaille

Foto: Een heel andere vorm. Perzik in "gegolfde u". De bomen zijn in slechte staat. (Le potager du roi, Versailles)

 

Abrikoos

lei abrikoos

Foto: Deze lei-abrikoos is vitaal en mooi aan de groei. Staat aan een vrij lage muur. Let ook op de metalen constructie waarmee de boom kan afgeschermd worden bij bijvoorbeeld nachtvorst. Abrikozen bloeien immers vroeg op het jaar. (RHS, Wisley)

 

Pruim

 pruim leivorm cirkel

Foto: Jonge pruim die in cirkelvorm geleid wordt. (Le potager du roi, Versailles)

 leipruim in Gaasbeek

Foto: Al wat oudere mirabellen kunstig geleid tegen een hek (Museumtuin Gaasbeek)

 

leipruimFoto:  Pruim in waaiervorm. (West Dean gardens)

 

Vijgachtigen

Vijg

lei vijg

Foto: Zeer mooie leivorm van vijg. Op deze winterse foto zie je duidelijk de structuur van de bomen en de niet afgerijpte tweede oogst. (Kruidtuin, Leuven)

 

vijg

 Foto: Vijg in waaiervorm (West Dean gardens)

 

vijg gaasbeek

Foto: Vrij geleide vijg tegen de achtergevel van het kasteel van Gaasbeek. 

 

Moerbei

 lei moerbei

Foto: Een poging om een moerbei te leiden geeft niet het verhoopte resultaat. De plant vormt geen mooie leivorm en de productiviteit is ondermaats. (RHS, Wisley)

 

Druiven

druif palmet

Foto: Druivenpalmet rijkelijk beladen met trossen. De vorm is minder duidelijk te zien op de foto omdat de druiven niet tegen een muur staan. (Museumtuin Gaasbeek) 

 

 leidruif boog

Foto: Druiven in boogvorm over een pad vergeet je vast niet te plukken. (RHS, Wisley)

 

 leidruif wiel

Foto: Druivenwiel (Museumtuin Gaasbeek) 

 

Bessen

Rode bes

 lei rodebes

Foto: Aalbessen in leivorm zie je nauwelijks. Nochtans een plant die vrij makkelijk, snel te leiden is en liefst groeit op niet al te warme plaatsen.

 

braam leivorm

Foto: Braam strak geleid langs een stalen frame. Makkelijk en handig om te plukken. (Jardin des plantes, Parijs)

Tomaat

 lei tomaat

 Foto: voor mensen met weinig geduld: ook tomaten zijn een fruitsoort die je kan leiden :-) (West Dean gardens)

 

Lees ook: Vergeten leisystemen voor de tuin van de 21ste eeuw

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |