logo

vier

Tuinbenodigheden die je in eigen tuin kan oogsten

 

 Je eigen tuinbenodigheden oogsten, hoe tof is dat!  4 ideetjes om te gaan winkelen voor materiaal gewoon in je tuin.

 

hazelaartakken

1. Kweek je eigen steunstokken

In de zomer heb je al snel een heel pak steunstokken nodig. Een "plant van hier" die al eeuwen gebruikt wordt om er steunstokken van te maken is hazelaar. Om de paar jaar oogst je takken. Na de oogst sorteren we de takken in twee stapels. De lange stokken gebruiken we voor de erwten en bonen. De korte takjes die we van de koppen afknippen (ca 1 m) dienen om planten te beschermen tegen duiven (zie nummer 4 van dit lijstje).

 

 

 

 

 

 

 

klimop2. Binden met klimop

Klimop is een fantastische plant. Hij is niet alleen wintergroen maar bloeit ook in het winterhalfjaar wat heel dankbaar wordt afgenomen door bijen als ze op een zonnige winterdag voedsel kunnen vinden op deze klimmer. De plant groeit dat het een lieve lust is waardoor je af en toe toch de schaar er moet inzetten zodat hij niet in je fruitbomen of over andere planten heen klimt. De jonge scheuten kan je gebruiken ipv koord om planten aan te binden. We doen er nu de eerste ervaringen mee op dus weten nog niet hoe lang de bindsels stand houden. Heb jij er meer ervaring mee? Laat maar weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

    

groene prikkeldraad

3. Groene prikkeldraad

Dit is geen nieuw idee. Ik pikte het op in een heel oud boek. Vroeger werden jonge bomen omwikkeld met bramen- en rozenscheuten om ze te beschermen tegen schuur- en vraatschade van koeien. De scheuten op de foto zijn afkomstig van een heel stekelachtige klimroos. Die maken mooie lange scheuten die je goed kan vlechten (om ze vast te maken). Benieuwd of ze ook schapen weg kunnen houden van jonge bomen want de snoepers durven de boomkorven wel eens gebruiken als klimrek om de lekkere blaadjes van jonge bomen af te eten. 

 

 

 

 

 

4. Duivenbescherming

bescherming tegen duiven

 

Korte takken (tot ongeveer een meter lang) met veel zijtakken zijn ideaal om jonge planten in het voorjaar te beschermen tegen vraatzuchtige duiven. Op de foto zie je rechts een jonge koolplant die beschermd wordt met kort snoeihout. De foto is uit het artikel duiven op een groentebedje.

 

 

banner waarom klein

 

 

 

 

 

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |