vier

Rode groenten

 

 

 

Rode groenten als blikvanger voor je eetbare sierborder

 

Rode planten hebben een bijzondere aantrekkingskracht. Zet in een groentenwinkel een paar rode groenten neer en ze verkopen alsof het niets is (persoonlijke ervaring van jobs in het verleden bij o.a. The Foodhub!). Ook in borders werkt rood zeer aantrekkelijk. Als blikvanger of "centerpiece" zeg maar. Rode groenten zijn niet alleen prachtig in een moestuin maar maken ook sierborders enorm aantrekkelijk. Zeker in de wintermaanden. Tegelijk weer een goed excuus om wat meer eetbaar groen in je voortuin te poten i.p.v. sierplanten :-)

 

Foto: Draceanabiet. Een oud ras dat door de Gentse tuinbouwleraar Frederic Burvenich in de 19de eeuw gepromoot werd als eetbare sierplant. Mooi intens rood blad. Ooit kregen we zaad van dit ras toegestopt door Guy Dirix. We vermeerderen het gewas sinds 2017 en hopen volgend jaar zaden beschikbaar te hebben.

 

 

red bull spruiten

 

 

Rode spruitkool "Red Bull"

Alleen de naam al spreekt bij veel van onze tuinbezoekers tot de verbeelding. Wees gerust deze Redd Bull is gezond ;-) ...en prachtig!  Te kweken net zoals groene spruitkool. Zaaien kan in het voorjaar (april) en uitplanten in mei. Vanaf de vroege winter kan je dan oogsten. Bij moderne spruiten zijn alle spruiten tegelijk oogstklaar. Dit is een ouder ras dus de oogst is gespreid over verschillende maanden. Je begint de plukken vanaf de onderste spruiten dik genoeg zijn.  Wees voorbereid dat al je tuinbezoekers vragen zullen stellen over deze groente...

Zaadjes vind je in het aanbod van onze zadenactie

 

 

 

 

 

rode meldeRode melde

Prachtig vanaf het vroege voorjaar tot de zomer. Deze statige plant gaat de hoogte in en zorgt niet alleen voor kleurvariatie maar vult ook de verticale ruimte. Melde heb je in verschillende kleuren van groen over geel tot rood. We zijn vooral fan van de rode variant. Niet in het minst omwille van de kleur. Die kleur zorgt ervoor dat de planten makkelijk te herkennen zijn vanaf kieming. Want...in de tuin hebben we ook melganzevoet. Dan kunnen we heel goed het verschil tussen beiden zien en weten we ook hoeveel rode melde we in het voorjaar kunnen snijden om dit zelfuitzaaiende gewas wat in toom te houden.

Melde zaait zich uit maar dat hoeft zeker niet hinderlijk te zijn. We houden de plant vooral in check door zijn sterke punten uit te buiten. De pant is oogstbaar vanaf april als spinazie. Hier lees je er meer over.

Zaadjes vind je in het aanbod van onze zadenactie.

 

 

 

 

 

flanders bore kool

Rode boerenkool

Toen we deze boerenkool zagen wisten we het meteen. Die moeten we hebben. Wauw, zo ongelooflijk mooi. Zeker in de winter. Dat is trouwens ook waarom je heel vaak rode boerenkool in borders in het openbaar groen ziet opduiken, net als gekleurde snijbiet trouwens. Maar goed, we wilden Red Bor in de tuin en dat wringt een beetje met onze principes want we kweken en promoten zaadvaste rassen. Gewassen waar je zelf als tuinier iedere keer opnieuw zaad van kan gaan winnen.

Red Bor is een hybride (F 1). In 2021 gingen we van start met het dehybridiseren van dit gewas. De inspiratie hiervoor kreeg ik aangereikt in een video van Alan Kapuler, de founding father van het Amerikaanse zadenproject Adaptive Seeds.

Hoe gaan we te werk om dit dehybridiseren te realiseren? Heel simpel. We lieten Red Bor bloeien in 2021 en in zaad komen. In 2022 zaaiden we dit zaad uit. Waar F1 hybriden uitblinken in uniformiteit vertoont de tweede generatie (F2) vooral heel veel variatie.  We kregen een heel scala aan kleurtjes en verschillende gradaties van "krulligheid" in het blad. Alle planten met eigenschappen die we niet leuk vonden trokken we begin 2023 uit. In 2023 lieten we dan enkel de planten in bloei komen die we interessant vonden. Dit zaad zaaien we dan weer uit om in 2025 verder te selecteren. We hopen een stabiel gedehybridiseerd ras te bekomen tegen 2030. Veredelen vraagt altijd tijd, maar weet je wat. De jaren passeren toch of je veredelt of niet dus we kunnen het even goed wel doen.

In tussentijd bieden we wel al een andere ontdekking aan die zeker en vast mooi staat als centerpunt van een winterse border. "Flanders Purple Borecole". Groeikrachtig, gezond (weinig witte vlieg) en uiterst lekker!

 

 

perillaPerilla aka "Shiso"

Niet echt een heel bekend gewas. Jammer, want dit is een zeer interessante plant die trouwens in heel wat groentenspeciaalzaken verkrijgbaar is als kiemgroente onder de naam "Shiso". Dit plantje komt uit het Oosten onze tuin binnen waaien. Dit kruid zou frequent gebruikt worden in Korea, Japan, China en Vietnam en gelijk hebben die Aziaten dat ze dit gebruiken.

Heel apart smaakje waar je eerst wat aan moet wennen maar eens je het gewoon bent lijkt het wel wat verslavend. Wij maken er onder andere pesto mee en wat op valt is dat die pesto bijzonder goed houdbaar is. In Azië is geweten dat dit plantje ontstekingen voorkomt dus misschien heeft dat er wel iets mee te maken. Zoals trouwe lezers van deze website wel weten doe ik nooit uitspraken over gezondheidsclaims van planten maar dit was wel iets dat ons op viel... Enfin, terug naar de kern van dit verhaal.

Perilla is er in verschillende kleuren, ook in het rood. Sommige tuiniers vinden dat dit kruid, dat behoort tot de muntfamilie, zich makkelijk uit zaait in de tuin. In onze tuin gebeurde dat jammer genoeg nog niet. Niet verwonderlijk ook, want als je perilla oogst komt de plant niet op tijd in bloei en kan hij niet uit zaaien.... Dit jaar hebben we een aantal planten niet geoogst en verkregen we rijp zaad aan het einde van het seizoen. Laten we duimen dat de plant zich vanaf nu vrij wil uitzaaien in onze tuin. Dan hebben we weer een werkje minder en hoeven we niet meer voor te zaaien. We kweken en oogsten perilla net zoals basilicum.

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |