logo

vier

 

4 verbena

 

 

Verbena, we zijn er dol op.

Verbena 's zijn verleiders. Ze lokken ons met hun lekkere geuren en fijne smaken. Onze interesse voor verbena startte na de aankoop van een plantje citroenverbena, jaren geleden. Letterlijk iedereen die we een kopje thee (infuus eigenlijk) met dit kruid aanbieden is er dol op. Dus voila, bij deze een kleine ode aan verbena 's*. Ze hebben het verdiend. Om jullie tot planten te verleiden dit lijstje.

*Het is te zeggen, planten die we in het Nederlands Verbena 's noemen want wetenschappelijk is dit niet helemaal correct. Drie van de vier verbena 's in dit artikel hebben een andere wetenschappelijke voornaam. In de volksmond blijven we ze koppig Verbena noemen. Dit hebben we dan ook aangehouden in dit rijtje van 4

 

 

 

 

   

 

 

citroenverbena nijpenCitroenverbena (Aloysia citriodora)

Absoluut onze topfavoriet. Zalige geur, intense smaak. Citroenverbena verdwijnt vooral in de theepot. Onze oudste plant is ondertussen vijf geworden (zie ronde introfoto boven). Een imposante kuipplant die in de zomer ons terras siert en in de winter vorstvrij bewaard wordt in de veranda. We nemen geen risico met ons favoriet kruid. De afgelopen jaren waren er steeds meer tuiniers die me vertelden dat ze citroenverbena gewoon buiten lieten staan. We hebben inderdaad enkele zachte winters gehad. Maar toen was er februari 2021. Het kwik dook richting min 10 en je kan het al raden. De meeste citroenverbena 's in volle grond legden het loodje.

Om zo 'n mooie bolvorm te bekomen dien je enkel veel en regelmatig te oogsten. Iedere keer je takjes af nijpt zal de verbena gaan vertakken. Zo bekom je niet alleen een mooie vorm maar ook een uiterst productieve plant. Doe je dit niet dan krijg je enkele lange sprieten waar witte bloemen op verschijnen waarna de bladproductie stil valt.

 

 

anijsverbena

Anijs- of muntverbena (Lippia alba)

Een beetje een onstuimige plant.

Deze lijkt iets beter tegen lage temperaturen te kunnen dan citroenverbena. De moederplant staat in de serre. Maar ondertussen hebben we ook stekken in de vollegrond uitgeplant en die hebben afgelopen winter (2020-21) overleefd zonder al teveel kleerscheuren.

Ook een plantje dat in de theepot verdwijnt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

  

zoete honingverbena

Honingverbena (Lippia dulcis)

Een heel zachte zoete smaak. Kan gebruikt worden om thee (infuus eigenlijk) of gerechten aan te zoeten. Gebruik dit kruid gerust in een mix met andere kruiden. Enkele blaadjes geven al een lekkere zoete toets.


Honingverbena is een kruipplant die graag met volle teugen van de zon geniet. Aangezien het een kruipertje is kan hij moeilijk opboksen tegen sterk groeiende buren. Af en toe in de gaten houden dat hij niet overwoekerd dus.

Citroen- en anijsverbena krijgen we vlot door de winter. Honingverbena is een heel stuk moeilijker. We hebben hem al enkele keren verloren en opnieuw moeten planten....

 

 

 

  

 

ijzerhard Verbena officinalis

IJzerhard (Verbena officinalis)

De enige echte verbena in dit rijtje. Dat wil zeggen de enige plant die wetenschappelijk correct Verbena heet en bovendien ook de enige uit dit rijtje die tot onze inheemse flora behoort. Daarom mag hij niet ontbreken in de tuin. Het voordeel tegenover de andere drie verbena 's in dit lijstje is dat je er geen omkijken naar hebt. Hij trekt zijn plan in de winter.

Prachtig plantje. In de keuken hebben we er eerlijk gezegd nog niet veel mee aangevangen. Maar het draagt de naam Verbena dus we moesten het gewoon planten :-)

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan door 24 € over te maken op de rekening van Haal meer uit je tuin vzw met vermelding van je naam en e-mailadres BE67 9731 7244 2287

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |