• Ideeën en inspiratie
    • 4 op een rij
    • Video 's
    • Leesvoer
    • Nu in de tuin
  • Achter de schermen
    • Wie zijn wij?
    • Waarom haal meer uit je tuin bestaat
    • Partners
    • Onze tuinen
    • Wat brengt een tuin op
  • Planten en zaden
    • zadenactie
    • Samenaankoop fruit 2024
  • kampen 4 kids
  • Ledenzone

Tuin van de toekomst (deel 2): de natuur nabootsen. Over eetbare parken en voedselbossen.

fungi voedselbosVorige keer had ik het in deze rubriek, de tuin van de toekomst, over de micro farm. Zeg maar een moestuin die vernuftig en intensief bewerkt wordt zodat je met een klein lapje grond je familie van vers zelfgekweekt voedsel kan voorzien. Een grote oogst is je deel, tenminste als je de tuin aandacht gegeven hebt. Verzorg je je micro farm een jaartje niet, dan zal de oogst ook meteen een heel stuk lager liggen. Want ja, het overgrote deel van de gewassen in je moestuin moet je ieder jaar opnieuw zaaien en planten.
Dat is niet zo in een voedselbos.

Lees meer...

Start to garden (deel 4): Eindresultaat en tuin winterklaar maken

Na een rijke oogst gaat de tuin stilaan de herfst in. Tijd om resultaten te laten zien van de geteste methodes en de tuin winterklaar te maken.

 

 

In de zomer (juli) hebben we de tuin ook gefilmd. Ook dat filmpje kan je terugvinden op ons you tube kanaal. Start to garden dag (deel 3) Drie maanden later

 

intro macrofarmTuin van de toekomst: Een microboerderij binnen handbereik

Dat we de volgende decennia voor enorme uitdagingen staan, is een op deur intrappen. Neen, we gaan het hier niet over problemen, wel over oplossingen hebben. Alle wereldproblemen kunnen opgelost worden in een tuin, wordt wel eens gezegd. Laten we dat als uitgangspunt nemen. In drie artikels neem ik je mee naar de tuin van de toekomst en bekijken we samen welke belangrijke rol die kan spelen. We beginnen met microboerderijen die de principes van permacultuur toepassen in tuinen waar je door slim ruimtegebruik en diverse aanplantingen een overvloed aan voedsel kan oogsten.

Lees meer...

Online workshop (deel 2): mulchen

Mulchen, het toverwoord dat je steevast tegenkomt in boeken over ecologisch tuinieren. Maar hoe doe je dat? En met welke materialen? We delen enkele tips uit de praktijk in dit tweede deel van de online workshop.

En ja, ook oogsten doen we al volop want de nieuwe tuin is ondertussen al meer dan zes weken aangelegd en zes weken dat is gewoon al wat je nodig hebt om heel wat lekkers op je bord te toveren.

 

Online workshop: hoe transformeer je een gazon/weide tot een eetbare tuin? 

We laten jullie niet in de kou staan. Normaal ging zaterdag "de startdag" door in het provinciedomein Kessel-Lo. Daar was best wat interesse voor want de eerste workshop was in geen tijd volzet. Daarom hebben we de startdag toch laten doorgaan.. op video natuurlijk :-) Nu heeft iedereen de kans om deel te nemen! We hebben de workshop uiteraard wel wat aangepast voor een videoformat. Vandaag deel 1 van vier. Thema: hoe transformeer je een gazon/weide tot een eetbare tuin? Vier methoden om "bye bye gras" te zeggen en "hello lekkere groentjes en fruit van eigen teelt"

 

  • Start
  • Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Volgende
  • Einde