logo

Eetbare chrysant

chrysant om te etenNeen, verorber niet zomaar de chrysant die je koopt in de bloemenwinkel. Ik heb het in dit artikel over de gekroonde ganzenbloem (Chrysanthemum coronarium). Een zusje van de sierchrysant die we buiten zetten met allerheiligen. Eetbare chrysant is een leuke groente die thuishoort in de categorie ultra-makkelijk te telen groenten. De teelt vereist logischerwijze daarom niet veel uitleg. Het enige wat je moet doen is zaaien. Éénmalig zaaien is voldoende want als je de plant in bloei laat komen zaait de plant zichzelf uit. Dit echter zonder te gaan woekeren. Het is een soort eetbare automatische bodembedekker zeg maar. 

Zelf zaaien. Buiten kan dat van eind maart tot ergens halfweg augustus. In de serre nog vroeger. Daar kan je in februari al aan de slag. Oogsten kan je al een paar weken na het zaaien als grote kiemplant. Daarom dat ik ieder jaar vroeg op het jaar wat eetbare chrysant samen met melde in de serre zaai. Om wat extra afwisseling in wokgroenten te hebben.

Jonge planten daar oogst je het bovengrondse gedeelte in zijn geheel als grote kiemplant. Zo kan je al dunnend oogsten door in het begin wat grote kiemplanten ervan tussen de oogsten zodat de rest meer plaats krijgt. Bij oudere planten oogst je enkel de toppen van de plant met blad zonder bloemknop.

bloemen en loof van eenbare chrysant

 Foto 's: links: eetbare chrysant in bloei; rechts: de frisse groene scheuten die je oogst voor de bloei van de plant hebben een lekkere geparfumeerde smaak

De toppen gebruiken we meestal om te wokken in een mix met andere bladgroenten omdat eetbare chrysant een wat sterkere karakteristieke smaak heeft. Een smaak die trekt op, tjah eetbare chrysant. Sommige bezoekers die bij ons blijven eten duiden het aan met “dat is toch wel speciaal” die smaak en vissen vervolgens de eetbare chrysant uit de mix en leggen op de rand van hun bord. Anderen zijn er meteen wild van.

Dat de smaak speciaal is dat vinden wij ook maar dan wel in positieve zin. We eten het graag. Het luistert een wokmix op en geeft er een Aziatische toets aan (soyasaus past er goed bij). Wat trouwens niet verwonderlijk is want de groente komt uit Azië.

toppen eetbare chryrant

Foto: blad van eetbare chrysant klaar voor de wok

Enorm veel kilo 's oogsten we op jaarbasis niet van deze groente. Toch is de groente een genot in je groentetuin of vaste plantenborder het hele seizoen door. In onze tuin staat de plant eigenlijk in de borders met meerjarige planten waar het lege ruimtes opvult en kleur geeft. Want een maand of twee na het zaaien komt de plant in bloei. Dan kan je als extra genieten van de gele bloemen.

Eens de bloemen aan de plant opengaan vindt ik de smaak vaak te sterk om de bladeren te wokken. Heb je eetbare chrysant in het voorjaar gezaaid dan zal die zich na de bloei makkelijk uitzaaien. De eerste teelt verwelkt ergens eind juli. Na een paar weken zie je overal terug nieuwe planten uitkomen voor de najaarsoogst. Als je de planten in het najaar oogst door ze te toppen komen ze meestal niet meer in bloei. Top je niet dan kan je nogmaals van de gele bloemen genieten tot diep in het najaar die trouwens ook eetbaar zijn. De lintbloemen (buitenste rij bloemblaadjes) kan je opeten. Eerlijk gezegd ik laat de bloemen liever aan de plant. Daar zijn ze nuttig voor de nuttige insecten die in de buurt van deze plant graag vertoeven. Op warme voorjaars- en zomerdagen is het een gezoem van jewelste rond de eetbare chrysanten.

Zoals je ziet. Dit artikel is kort want eetbare chrysant is een makkelijke teelt die niet veel uitleg vergt. Nog een tip. Vergeet er geen bordje bij te zetten de eerste keer dat je zaait zodat je de plant kan herkennen als hij opkomt.

 

 

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |