logo

Categorie: Voed je bodem!

Je bodem voeden en verrijken. Dat is de grond van de zaak als je meer uit je tuin wil halen. Als jij als tuinier zorg draagt voor je bodem draagt je bodem zorg voor jou. Zo simpel is het. Daarover hebben we het in deze categorie van het blog. Simpele maatregelen die je kan nemen om zorg te dragen voor de oh zo belangrijke productiefactor die de bodem is.

regeneratief bemesten

Kan het allemaal wel blijven duren? 


Doen we het juiste? Een vraag die de laatste jaren meer dan ooit door mijn hoofd spookt.
Begrijp me niet verkeerd. Ik ben er vast van overtuigd dat zelf voedsel kweken in je tuin de beste optie is voor je gezondheid en die van de planeet. Maar waar we steeds minder van overtuigd zijn is de manier waarop we dat doen. Als je pas een tuin begint dan oogst je zoveel dat je het niet op krijgt. Na een paar jaar telen kan die situatie wel eens keren en de oogst sterk afnemen. Niet om je bang te maken of te gaan doemdenken. Wel om je wakker te schudden en mee te gaan helpen om koolstof (de C in co2) in de grond te gaan stoppen. Want die oplossing wordt heel belangrijk om het klimaat te gaan redden en zelf te kunnen blijven eten en oogsten! 

Lees meer...

Gigantische broeihopen maken perfecte compost

broeihoop najaarGoede compost , we hebben er altijd te weinig van. Bijkopen is vaak geen optie. Het spul dat je aankoopt is wel zwart en heet compost maar heeft niet dezelfde kwaliteiten. Onze kippen produceren een paar kubieke meter compost per jaar maar hoe hard ze ook hun best doen. Daar komen we niet mee toe. Eén van mijn belangrijke tuingeheimen – en meerdere generaties (kasteel)tuiniers voor mij- is het gebruik van broeihopen zowel buiten als in de serre. De grond word rijker én warmteminnende gewassen krijgen een fikse voorsprong.

 

Lees meer...

Kweek meststoffen in eigen tuin met Azolla

azolla oogstenKroosvarens zijn fantastische planten. Ze groeien bijzonder snel, oogsten is uiterst makkelijk en je kan ze voor van alles en nog wat gebruiken. Mulch, veevoer, zelf opeten,.. het zijn allemaal opties. Ik kweek de plant vooral om zelfvoorzienend te zijn in stikstofmeststoffen en dat is best handig. Ik hoef geen bloedmeel, kunstmest of andere bewerkte stikstofbronnen aan te schaffen. Wij doen een beroep op kroosvarens en oogsten zo stikstof uit de lucht. Duurzaam en bovendien gratis en voor niks.

Lees meer...

Snoeihout composteren, een makkie met houtsnipperpaden, takkenrillen, brandhoutstapels,...

hout in de tuinIk hou van semi-automatische composterings systemen. Systemen waarbij het composteren zelf niet veel werk en planning van mijn kant vereist maar alles gewoon zijn gangetje gaat ongeacht ik wel of niet in de buurt ben, aandacht geef aan het composteren of niet. In het artikel kippencompostering hadden we het al uitgebreid over één zo 'n semi- automatisch systeem. Er zijn nog wel een paar composteringsmethoden die we in onze tuin gebruiken. Want niet alle materialen zijn bruikbaar om op één en dezelfde manier gecomposteerd te worden. Makkelijk verterende materialen gaan naar de kippen. De ietwat moeilijkere zoals snoeihout vragen een andere aanpak.

Lees meer...

Kippencompostering; composteren voor luie, euhm slimme tuiniers

kippen composteringComposteren is een serieus onderwerp waar al heel wat inkt over gevloeid is. Duiken we de compostliteratuur in dan vinden we “hopen” informatie over onder andere de ideale verhouding tussen groen en bruin materiaal in de hoop, de beste afmetingen en vormen van composthopen, hoeveel keer je de hoop moet omzetten, enz…. Om die boekjeskennis om te zetten in compost lijkt het vaak dat beschikken over een heel arsenaal aan hulpmiddelen noodzakelijk is om überhaupt te kunnen composteren. Denk maar aan compostbakken, zeven, starter, hakselaar om grof materiaal te verkleinen en noem maar op.

Het kan allemaal veel makkelijker dan dat en bovenal met een pak minder werk.

Lees meer...

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |