Over het ontwerpen en aanleggen van systemen of gebruik gerust het woord tuinen die mooi zijn om naar te kijken en uitnodigen om er in te vertoeven, bijdragen aan biodiversiteit, avontuurlijk zijn en een overvloed aan voedsel produceren daar gaat het over in deze blogcategorie.
Start to garden: Eén jaar later (deel 5)
Misschien herinner je je de reeks start to garden nog? Wel, dan hebben we goed nieuws voor jou. Eén jaar na het verschijnen van de eerste video hebben we opnieuw beelden gemaakt. Vandaag laten we je zien wat er te oogsten valt in de nieuwe tuin, hoe we de randen beheren en nog veel meer.
De toekomst is al hier (deel 3)
Het nieuwe decennium was de aanleiding voor deze reeks over de tuin van de toekomst. Drie nummers lang in de verf zetten hoe je je tuin op een ecologische manier toekomstproof kan maken is de kern van het betoog. De voorbije twee artikelen gingen over voedsel produceren in je tuin. Ofwel heel actief door je tuin in te richten als microfarm ofwel eerder ontspannend door je tuin te gaan inrichten als een voedselbos. Dit derde deel gaat over alle diensten die een ecotuin kan leveren naast voedselproductie. Die diensten worden onmisbaar in de toekomst.
Tuin van de toekomst (deel 2): de natuur nabootsen. Over eetbare parken en voedselbossen.
Vorige keer had ik het in deze rubriek, de tuin van de toekomst, over de micro farm. Zeg maar een moestuin die vernuftig en intensief bewerkt wordt zodat je met een klein lapje grond je familie van vers zelfgekweekt voedsel kan voorzien. Een grote oogst is je deel, tenminste als je de tuin aandacht gegeven hebt. Verzorg je je micro farm een jaartje niet, dan zal de oogst ook meteen een heel stuk lager liggen. Want ja, het overgrote deel van de gewassen in je moestuin moet je ieder jaar opnieuw zaaien en planten. Dat is niet zo in een voedselbos.
Tuin van de toekomst: Een microboerderij binnen handbereik
Dat we de volgende decennia voor enorme uitdagingen staan, is een op deur intrappen. Neen, we gaan het hier niet over problemen, wel over oplossingen hebben. Alle wereldproblemen kunnen opgelost worden in een tuin, wordt wel eens gezegd. Laten we dat als uitgangspunt nemen. In drie artikels neem ik je mee naar de tuin van de toekomst en bekijken we samen welke belangrijke rol die kan spelen. We beginnen met microboerderijen die de principes van permacultuur toepassen in tuinen waar je door slim ruimtegebruik en diverse aanplantingen een overvloed aan voedsel kan oogsten.
Mulchen, het toverwoord dat je steevast tegenkomt in boeken over ecologisch tuinieren. Maar hoe doe je dat? En met welke materialen? We delen enkele tips uit de praktijk in dit tweede deel van de online workshop.
En ja, ook oogsten doen we al volop want de nieuwe tuin is ondertussen al meer dan zes weken aangelegd en zes weken dat is gewoon al wat je nodig hebt om heel wat lekkers op je bord te toveren.
Online workshop: hoe transformeer je een gazon/weide tot een eetbare tuin?
We laten jullie niet in de kou staan. Normaal ging zaterdag "de startdag" door in het provinciedomein Kessel-Lo. Daar was best wat interesse voor want de eerste workshop was in geen tijd volzet. Daarom hebben we de startdag toch laten doorgaan.. op video natuurlijk :-) Nu heeft iedereen de kans om deel te nemen! We hebben de workshop uiteraard wel wat aangepast voor een videoformat. Vandaag deel 1 van vier. Thema: hoe transformeer je een gazon/weide tot een eetbare tuin? Vier methoden om "bye bye gras" te zeggen en "hello lekkere groentjes en fruit van eigen teelt"
Het is maar een boom
Bomen worden niet altijd behandeld met het respect dat ze verdienen om van start te gaan met een understatement van jewelste. Ze worden beschuldigd van het onderscheppen van zonlicht, blaadjes in de dakgoot, rottende vruchten die naar beneden vallen omdat ze niet geplukt worden, plakkende auto 's in de zomer, enz... Afzagen is vaak de eerste maatregel die in beeld komt. Voor je de boom met bijl of kettingzaag te lijf gaat is het verstandig even stil te staan bij de enorme waarde die bomen in een verstedelijkt gebied bieden. Niet alleen voor vogels en bijen. Maar vooral ook voor ons mensen. Want eens afgezaagd is het te laat natuurlijk.
Eten uit de vijver, leren met vallen en opstaan (Deel 2)
Er gaapt altijd een kloof tussen theorie en realiteit. Dat was met de aanleg van onze eetbare vijver niet anders. Een eetbare vijver aanleggen is een proces van "trial and error". Vallen, opstaan en vooral doorgaan. Zo leer je het meest. De belangrijkste praktische lessen die wij leerden de afgelopen jaren. Eetbare waterplanten uit testen in ons klimaat is een proces van jaren en vis onder controle houden is moeilijker dan het lijkt.
Water in de tuin heeft iets speciaals. Het geluid van stromend water of de aanblik van een prachtige vijver brengt je zo tot rust. Als foodscaping* freak wil je natuurlijk niet zo maar een vijver maar wel eentje die voedsel kan produceren. Informatie bij elkaar rapen was een intensief proces. Eerlijk gezegd nam het handmatig graven van de vijver veel minder uren in beslag dan informatie over natuurlijke voedselvijvers bij elkaar zoeken. Maar wie zoekt die vind!
Mooie en lekkere polyculturen aanleggen? Durf experimenteren
Wie beide lijvige boekdelen van Eric Toensmeyer 's edible forest gardens (in totaal meer dan 1000 bladzijden) verslonden heeft ziet daarin meermaals het zinnetje “overyielding polycultures” terug komen. Klinkt leuk zo 'n overvloedig producerende polycultuur. Maar hoe ontwerp je zo een plantencombinaties die het goed doen in ons klimaat? Want je weet wel, veel van die permacultuur werken zijn geschreven door auteurs die tuinieren in een heel ander klimaat. Geen nood, ook in ons klimaat kan je vlot aan het combineren slaan met wat hier wel goed groeit.
Paddenstoelen hebben iets magisch en beangstigend tegelijkertijd. Dat laatste komt vooral doordat we van kindsbeen af opgroeien met de boodschap: “pas op! Blijf van die paddenstoelen af. Ze zijn giftig”. Die zweem van angst rond het consumeren van paddenstoelen tezamen met de teloorgang van kennis rond het verzamelen van paddenstoelen zorgen ervoor dat deze voedselgroep weinig ingeburgerd is in onze eetcultuur. Dat is jammer. Paddenstoelen zijn niet alleen lekker maar ook prima vleesvervangers door hun rijke inhoud aan eiwitten en vitaminen en bevatten amper vetten. Bovendien kunnen ze energie arm geteeld worden op afvalmateriaal in de achtertuin. Paddenstoelen hebben daarom een groot potentieel om ons voedingspatroon heel wat duurzamer te maken.
Polycultuur: voorbeelden van mooie uitbundige eetbare borders
Polycultuur is een woord dat vlot uit de pen van menig auteur rolt. Er wordt in heel wat publicaties over natuurlijke tuinieren graag uitgelegd hoe belangrijk het wel is om verschillende gewassen samen aan te planten in plaats van er een monocultuur op na te houden. Nu is er maar één struikelblok. Er worden zo weinig voorbeelden gegeven waar je in je eigen tuin mee aan de slag kan. Daar gaan we nu iets aan doen. Direct in de praktijk bruikbare voorbeelden die krijg je in dit artikel.
Leer microklimaatjes herkennen en maak er gebruik van!
Het zit in onze natuur. Op een stralende winterdag net dat zitplaatsje opzoeken waar de wind wegvalt en je kan genieten van de zonnestralen. Ook al geeft de thermometer op dat moment vriestemperaturen weer. Toch voelt de zon zomers warm aan. Op zo 'n ogenblik maak je gebruik van een microklimaat. Je plaatst je net in die zone waar het windstil is en je de zonnewarmte volledig kan voelen. Mensen kunnen zich verplaatsen, planten kunnen dit slechts heel beperkt. Zet je ergens een plant neer dan is het zaak rekening te houden met deze microklimaatjes. Er gebruik van maken kan heel wat opleveren.
Gebruik je verticale tuinoppervlakte, plant eetbare klimmers!
Omdat onze omgeving in snel tempo versteend door menselijke bouwwoede en tuinen alsmaar kleiner worden is er steeds minder grond (horizontaal oppervlak) beschikbaar om te telen. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Door de verstedelijking komen er alsmaar meer muren bij die kunnen ingezet worden om te begroenen. Om die verticale oppervlakten te begroenen zijn er verschillende opties. Denk aan “groene gevels” begroeid met duizenden planten en voorzien van potgrond en een bevloeiingssysteem. Alleen zijn zo 'n systemen vaak nogal gesofisticeerd en bijgevolg prijzig in aanleg en onderhoud. Wie een simpel verticaal teeltsysteem wil dat zijn eigen plan kan trekken denkt best ook eens aan klimplanten.Zet je eetbare klimmers dan kan je groenten, fruit en eetbare bloemen ook verticaal telen.
34 eetbare klimmers om een verticale tuin aan te leggen
Je wil je tuinhuis, gevel of pergola bedekken met eetbare klimplanten en je hebt geen idee wat te planten? Deze lijst met 34 eetbare klimplanten geeft je alvast inspiratie.
Snel een mooie moestuin aanleggen zonder al te veel geld uit te geven
Als je zelf nog geen moestuin hebt maar er wel één wil aanleggen kunnen we je alvast inspireren met wat beelden van de eerste aanlegfase van onze tuin.
kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren
Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden
Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin