logo

Categorie: De serre, ons overdekt paleis

Tuinieren zonder serre. Ik zou het me amper nog kunnen voorstellen. Jaarrond oogsten, lekker voluit in de zon in de winter,... Het is maar een greep uit de mogelijkheden om te genieten van je glazen of plastieken paleis. In dit onderdeel richt ik je aandacht op technieken en tips specifiek gericht op telen in de serre zodat ook jij ook volop kan genieten van de hoorn des overvloeds die kortweg serre heet.

verticaal in de serre

Verticaal in de serre: 20 ideeën

Een doordenkertje. Kleine serres hebben meer oppervlakte aan wanden dan grondoppervlakte. Reken het maar eens na voor je eigen serre. Wil je een productievere serre, dan loont het zeker om verticaal te gaan. We geven je meteen heel wat ideeën mee. 

De meeste planten in dit artikel kunnen met heel weinig steunmateriaal toe. klimmers zijn slechts één laag, vergeet de bodembekkers niet, de constructie zelf,....  Enkele planten zijn geen klimmers dat staat duidelijk aangegeven. Al de klimmers in dit artikel hebben we staan of uitgetest gehad in de serre. Heel soms gebruiken we een duidelijke foto van elders.

Lees meer...

serre zaailijst 1#Blijf in uw kot - serre special

In deze "quarantaine" tijden steken we nog een tandje bij om je goesting te doen krijgen in het aanleggen van een eetbare tuin. Daarom de serre special. Een videohandleiding, een zaailijst. Met andere woorden, alles om je serre in een mum van tijd om te toveren tot een salad bar. Als je nu zaait heb je binnen een maand eetbaar groen in overvloed.

 

 

Lees meer...

Een serre aanschaffen: ga voor kwaliteit, niet voor de laagste prijs

constructie tekening tunnelserreEen serre bouwen, dat kan je op allerlei manieren met een uitgebreid scala aan materialen. Dat merk je vast en zeker wel als je een kijkje neemt in catalogi van (hobby-)serres. Een glazen of folieserre, vierkant of gebogen, groot of klein. Het kan allemaal. Hoe kies je uit die overvloed aan keuzemogelijkheden een serre die bij jou en je tuin past? En hoe krijg je meer waar voor je geld? Die vragen staan centraal in dit artikel. Je zal me niet horen zeggen dat mijn tips 100 % objectief zijn. Natuurlijk zijn ze dat niet. Ze zijn gekleurd door mijn omgang met vele soorten serres als glastuinbouwer en serreliefhebber. Maar wie zijn tips zijn wel helemaal objectief? Die van de verkoper niet in het minst. Als je reclamefolders moet geloven is ieder model je van het. Toch zijn er enorme verschillen in kwaliteit.

Lees meer...

Serre bouwen: op welke plaats zet je ze best in je tuin?

bouw serreWil je een serre bouwen dan is een goede voorbereiding geen overbodige luxe. Zeker als je een glazen serre plaatst. Eéns de serre er staat is het niet altijd zo simpel om dingen aan te passen, zoals ze draaien naar de zon bijvoorbeeld. De belangrijkste aandachtspunten die je kunnen helpen bij het kiezen van een serre en de plaats van een serre in je tuin komen aan bod in deze artikelenreeks boordevol tips om een goede start te maken met je serre avontuur. Dit eerste deel gaat alvast over het kiezen van een plaats voor je serre in de tuin. 

 

Lees meer...

Jaarlijks je serre onderhouden en kuisen zorgt voor meer oogst

serre wassenJe serre heeft van tijd tot tijd ook eens een klein beetje extra aandacht nodig om overvloedig te kunnen blijven produceren. Enkele uren per jaar voor onderhoud uit trekken zorgt er voor dat je serre in topconditie blijft. Jaar na jaar opnieuw. Moeilijk is dat niet en onplezierig hoeft het ook al niet te zijn als je een zonnige dag in het winterhalfjaar uitkiest om je serre extra in de watten te leggen. Er is tegenwoordig een themadag voor zowat alles wat je kan gaan bedenken, van internationale pizzadag, dag van de yoga en noem maar op. Hoog tijd dus om de “familiale serrewasdag” op de kalender te zetten. Wat houdt zo 'n dag nu zoal in?

Lees meer...

Wil je eens iets anders telen in de serre? 21 ideetjes

 21 ideetjesJe wil eens iets anders planten in de serre en je bent op zoek naar inspiratie? Dan is dit artikel iets voor jou. 21 teelten die je niet vaak aantreft in serres maar er wel graag groeien. De 21 ideetjes zijn gelijk verdeeld over drie plantperiodes lente, zomer, herfst zodat je het hele jaar door planten en oogsten kan in je overdekt paleis.

   

 

  

 

 

Lees meer...

Hete zomerdagen: schermen in de serre of niet?

schermen serreHete zomerdagen. Buiten flirt het kwik met de dertig graden. Wat te doen met de plantjes in je serre? Afschermen van de brandende zon of niet? Wij schermen zo goed als nooit. Slechts een paar dagen per jaar vinden we het nodig om een stukje van ons glazen paleis af te dekken.
Hoe je makkelijk kan schermen en preventiemaatregelen om schermen te vermijden daar gaat dit artikel over zodat je plantjes niet gestoofd worden in de warme zomerzon en jij minder werk hebt om heel je serre in te pakken.

   

Lees meer...

Benut je serre helemaal, teel verticaal!

verticaal telen in de serreMeer uit je serre halen. Dat kan natuurlijk ook door ze goed in te richten. Want een serre bestaat niet alleen uit horizontaal grondoppervlak. Neen, een serre daar heb je ook heel wat zijwanden aan. Creatief omspringen met de inrichting van je serre zorgt ervoor dat je meer gebruik kan gaan maken van die verticale oppervlakte zonder dat het al te veel schaduw oplevert voor de gewassen die onder in geplant staan.

 

 

 

Lees meer...

Teel intensief en haal een paar honderd kilogram voedsel uit je serre

GROENTEN OOGST

 Een serre kan enorm productief zijn. Een paar honderd kilogram voedsel uit je serre halen is geen utopie. Tenminste als je het als tuinier goed aanpakt. Kan jij meer oogst uit je serre gebruiken? Dan is dit artikel geknipt leesvoer. 

 

 

 

 

 

  

Lees meer...

Hoe sla je genoeg regenwater op om je serre jaarrond te begieten?

wateropslag

 Regenwater is het water bij uitstek om te gebruiken in de serre. In de zomer heb je meer water nodig dan in de winter. Hoe sla je het benodigde regenwater nu makkelijk en niet al te duur op zodat je het hele zomerseizoen toe komt met je regenwater om je planten te begieten?

 

 

 

 

 

Lees meer...

De planten in de serre groeien niet zo goed. Hoe zit het met de kwaliteit van je gietwater? 

Als je onder een glazen of plastieken dak teelt kan je als tuinier heel wat invloed uitoefenen op het klimaat waarin je planten opgroeien. Dat is nu éénmaal het interessante aan het concept serre. Dat je de planten onder dak kan beschutten van koude, wind, hagel en andere gure weerbeelden.
Er is een keerzijde aan de verregaande controle die je hebt over het klimaat in je serre. De regen, onmisbaar voor een rijke oogst, wordt door het serredak geweerd en kan de bodem niet bevochtigen of de planten van water voorzien. Daar zal jij als tuinier dus voor moeten zorgen. Om het heel jaar rond voldoende water ter beschikking van een goede kwaliteit om te gaan gieten in je serre en je bodem te vertroetelen. Onderschat het niet. Heel wat groeiproblemen in serres hebben te maken met de watergift. Te weinig water geven maar ook langdurig water van een ongeschikte kwaliteit gebruiken zijn meestal de oorzaak. Het is toch jammer om je oogst te laten begrenzen door een gebrekkige watergift?

Lees meer...

Laat (lente)nachtvorst je serre oogst niet vernielen!

bevroren slaHet vroege voorjaar. Overdag kan het kwik boven de twintig graden Celsius uitstijgen. S' nachts dalen tot een paar graden onder nul. Als het koud wordt, hoe bescherm je je (serre)plantjes dan op een eenvoudige, effectieve en goedkope manier? Niet om ze te beschermen voor vorst tot -10 graden Celsius of meer maar wel die prikken in april in mei wanneer het overdag warm genoeg is maar s' nachts het kwik nog wel eens 2 à 3 graden onder het vriespunt durft duiken. Een paar trucjes zorgen ervoor dat lentenachtvorst geen ravage aanricht in je serre.

 

Lees meer...

Een serre is zijn prijs dubbel en dik waard

serre is zijn prijs waardDe aanschafprijs van een serre zou je nooit kunnen terug verdienen. Dat wordt links en rechts wel eens beweerd. Wel, heel simpel. Ik ontken dat met klem. Je kan je serre makkelijk binnen een paar jaar terugverdiend hebben en nog vele jaren gratis genieten van al het moois dat ze te bieden heeft. Een paar argumenten om mijn stelling te staven geef ik hier graag mee.

 

 

 

 

Lees meer...

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |