logo

Categorie: Fruit

Vers fruit uit de tuin heeft iets magisch. Je kan de hele cyclus van bloem tot eetbare bes of vrucht van dichtbij volgen en als "kers" op de taart vooral genieten van overheerlijk, sappig en smakelijk fruit. Al wat je nodig hebt is wat geduld en misschien ook wat inspiratie om nieuwe soorten te leren kennen en trucjes om het deze meerjarige planten naar hun zin te maken in je tuin. Dat vind je allemaal terug in deze categorie.

lekkere kruisbessen

Kroezels en knoezels: lekkere kruisbessen kweken

Kroesels, knoezels, stekelbees, kruisbessen,... een bes met veel namen maar weinig populair. Jammer genoeg is dit stilaan een vergeten fruitsoort. Ongelooflijk hoeveel jonge mensen we ontmoeten die dit fruit nog nooit geproefd hebben! Kruisbessen moeten hun oubollig imago dringend op poetsen. We helpen een handje en ontkrachten enkele hardnekkige misverstanden: stekelbessen hoeven zeker niet zuur te zijn als je ze rijp laat worden, ze hebben ook niet altijd stekels en.... ze zijn niet altijd groen.

Lees meer...

Perziken zonder krulziekte

introfoto

 

Perziken uit eigen tuin zijn hemels. Zo ’n sappig en zoet fruit kan je in de winkel niet kopen. Zelf kweken is de boodschap. Maar… er is een grote maar. De boosdoener krulziekte gooit heel vaak roet in het eten. Hoe kan je die ziekte nu omzeilen en elk jaar lekkere perziken uit eigen tuin eten? We delen wat we weten zodat jij binnenkort ook perziken uit eigen tuin kan eten.

 

Lees meer...

Over braambezen en braambozen

introfoto tayberry zwarte framboos en herfstframboos

 

Een overrijpe braam heeft een aroma om nooit meer te vergeten. Wilde bramen kent iedereen. Bijzonder kleine vruchten die niet altijd even zoet zijn. Plukken gaat tergend traag en bovendien zijn de planten rijkelijk voorzien van stekels wat het plukken nog uitdagender maakt. Wild plukken van bramen laten we achterwege. We planten liever lekkere rassen met reuzenvruchten in eigen tuin.

 

 

Lees meer...

Onbekend leifruit, een foto overzicht

pruim cirkelvormLeifruit is een streling voor het oog en kan bijzonder handig zijn om fruit te oogsten van onbenutte verticale oppervlaktes zoals gevels en tuinschuttingen. Peer staat te boek als het leifruitsoort bij uitstek. Er zijn heel wat meer fruitsoorten die je kan leiden. Een overzicht van enkele minder bekende leifruitsoorten. Geen perfecte tekeningen zoals je die in fruitboekjes ziet maar wel echte foto 's van echte bomen.

 

 

 

 

Lees meer...

Vergeten leisystemen geschikt voor de tuin van de 21ste eeuw

Tiense haagHet leiden van fruitbomen is een knap staaltje van hovenierskunst en heeft iets aristocratisch. Kandelabers, palmetten en andere strakke leivormen sieren de tuinen van menig kasteel en historische buitenplaats en spelen tegenwoordig de hoofdrol in tuinboekjes als het over het leiden van fruitbomen gaat. Toch vergeten dergelijke boekjes vaak een groot stuk van het verhaal. 

 

 

 

 

Lees meer...

Succesvol druiven kweken: van planten tot plukken

druiven telenLees ook deel 1 van dit artikel:Succesvol druiven telen is niet moeilijk als je durft kiezen. Deel één gaat over de belangrijkste beslissing van allemaal: de keuze van een lekker en resistent ras geschikt voor het doel waar je de druif voor gebruiken wil. Dit tweede artikel gaat over een goed plaatstje voor je druif zoeken en we verklappen ook een paar kneepjes om goed van start te gaan met je druivenavontuur. Sta je voor de aanplant van een druif. Lees dan zeker en vast beide artikelen zodat je kiest voor een druif die bij jou en je tuin past!

Lees meer...

Succesvol druiven telen is niet moeilijk als je durft kiezen

lekkere druif

 Weinig vruchten hebben zo 'n aantrekkingskracht op mensen als druiven. Wie wil ze niet in de tuin? Een instant zuiders gevoel en nog lekker op de koop toe. Ja, ook in België kan je vlot druiven kweken voor tafel en wijn. Als je maar het juiste ras weet te kiezen en van start gaat met goed plantmateriaal is dit helemaal niet moeilijk. We helpen je op weg met een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten oftewel een stappenplan om een druivelaar te kiezen waar je tientallen jaren plezier aan beleefd.

 

 

Lees meer...

Aardbeien van zomer tot najaar van één en dezelfde plant, dat kan met doordragers

ostara en look

Ben je verzot op aardbeien maar vind je het jammer dat je ze alleen in de vroege zomer in je tuin kan plukken? Plant dan eens wat doordragers. Je kan ze plukken vanaf het midden van de zomer tot eind oktober. Vijf maanden lang plukken van één plant? Is dat niet wat overdreven? Neen, niet als je weet hoe je met doordragers makkelijk kan omgaan.

 

 

 

Lees meer...

Aardbeien uit eigen tuin, 7 maanden lang (deel 1 junidragers)

aardbeien en frambozenIs het aardbeienseizoen ieder jaar te kort voor je? Dan heb ik goed nieuws! Wist je dat je 7 maanden lang aardbeien uit eigen tuin kan plukken zonder al te veel kunst- en vliegwerk? In dit tweedelige artikel doe ik graag wat eenvoudige teelttechnieken uit de doeken zodat jij ook aardbeien “à volonté” kan gaan consumeren het hele zomerhalfjaar lang.

 

 

 

Lees meer...

Snoei je frambozen anders en pluk vijf maanden per jaar

fruit op de overwinterde scheuten eind mei 2014 kleinAls je gek bent van frambozen wat doe je dan? Dan ga je ze kweken natuurlijk! Vier keer per week een portie frambozen uit eigen tuin vijf maanden per jaar. Daar hoef je niet van te dromen. Dat is wat je kan verwachten als je je eigen frambozen teelt en...gebruik maakt van een heel speciaal snoei- trucje. 

 

 

 

 

 

Lees meer...

Vlier in de tuin: ga je voor spontaan of aangeplant?

vlierbessenWie kent de vlier nu niet? Inderdaad, vlier (Sambucus nigra) is een cultuuronkruid dat her en der spontaan in tuinen en bermen opduikt. Omdat een plant spontaan groeit wil het niet zeggen dat hij onbruikbaar is.De veelzijdigheid van de vlier is ronduit verbluffend. Limonade, siroop, lekkere wijn, hoestsiroop, confituur, fluitjes voor flierefluiters of Judasoor plukken. Deze bijzondere plant maakt het mogelijk. Reserveer alvast een plaatsje in je tuin voor deze plant want na het lezen van dit artikel sla je vast aan het planten.

 

 

 

Lees meer...

Plant een moerbeiboom en pluk lekkere bessen heel de zomer lang

zwarte moerbeiOngelooflijk hoe onbekend de moerbei is. Tijd om iets aan die onbekendheid te doen en de plant op een voetstuk te zetten dacht ik. Daarom een ode aan één van mijn favoriete fruitbomen, de moerbei. Noem deze plant gerust een snoepjesboom. Hij levert bijzonder lekkere vruchten en dit gedurende een halve zomer lang! Een boom die daarom niet mag ontbreken in je tuin. Want iedereen is er dol op, jong of oud.

 

 

 

Lees meer...

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |