logo

 

Categorie: Kneepjes, truucjes en technieken

Vernuftige tuiniers ontwikkelen al eeuwenlang truucjes om meer oogst uit hun tuin te halen. Truucjes om je oogst te vergroten en die passen bij de filosofie van het natuurlijk kringlooptuinieren die vindt je terug in de artikelen in deze sectie.

Vroege tomaten pluk je in juni

introEind januari. Tuiniers hebben het gehad met de winter en staan te popelen om aan de slag te gaan. Tomatenzaad wordt bovengehaald zodat ze binnen kort lekker vroeg kunnen gaan oogsten. Tenminsten, dat is toch het idee. Maar...na 6 weken heb je planten die klaar zijn om naar buiten te gaan, alleen kan je er nergens mee naar toe. Het is nog veel te koud in de tuin.
Vergeet knoeien met ledlichtjes, of uitgemergelde lange planten op de vensterbank. Dat is allemaal niet nodig om vroeg te plukken. Er zijn andere trucjes. Oude tuinderskneepjes waarvoor je geen stopcontact nodig hebt en die mooiere planten opleveren. 

Lees meer...

Duiven in op een groentenbedje

duif Duiven zijn echte “tuinopportunisten”. Ze verschijnen gewoonlijk in de tuin rond het moment dat de erwten gezaaid worden (meestal begin maart). In die periode zijn ze druk bezig met het bouwen van hun nest en vinden ze heel wat nuttig materiaal in de natuurlijke moestuin. Takjes, strooisel, ze kunnen het allemaal gebruiken en vinden vlot hun gading in de bedden waar nog wat wintermulch ligt. Van al dat werk krijgen ze honger. En ja, ook voedsel vinden ze in de tuin. Dat een vogel of een ander organisme mee-eet in onze tuin vinden we geen enkel punt. Tuinieren is immers samenwerken met de natuur en dus ook delen. Het is de normaalste zaak dat iedereen in het tuin- ecosysteem zijn portie krijgt. Ik zeg wel delen. 

Lees meer...

Verticaal uien telen: veel oogst, weinig plaats nodig

verticaal uien telen oogstJe wil uien telen maar hebt geen tuin of die staat helemaal vol? Dan kan je er eens aan denken om verticaal uien te telen. Zo kan je heel wat produceren zonder dat je er veel ruimte voor nodig hebt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer...

Groenten die zichzelf uit zaaien, een succesverhaal

bloeiende pastinaakNiks zo frustrerend voor een tuinier als groenten zaaien zonder dat je nadien plantjes ziet verschijnen. Breek je hoofd niet langer over welke reden dan ook het zaad niet op komt. Laat je planten zichzelf uitzaaien. Het heeft best wat voordelen. Je kan niet meer vergeten zaaien, moeilijke gevallen zoals pastinaak worden de makkelijkste groenten in je tuin en je hebt altijd planten en oogst in overvloed. Hoe doe je het? Gewoon een paar planten laten staan en het gaat vanzelf...

 

 

Lees meer...

Kraak eens een okkernootje: over noten rapen, pellen en verwerken

kraak eens een nootjeIeder jaar verzamelen wij tientallen kilo 's okkernoten. Ze bewaren niet alleen makkelijk ze zijn ook uiterst lekker en voedzaam. Ongeveer alle dagen eten we een handje noten. In slaatjes, muesli, op taart, in koekjes of zelfgemaakte marsepein. Aan al die gerechten geven okkernoten een lekkere toets. Noten verzamelen en pellen is leuk en ja ook een werkje dat bijzonder goed betaald. Een kilo gepelde noten kost al gauw een euro of 18 in de winkel... Onze trucjes om noten te verzamelen, te pellen en te verwerken deel ik graag met jullie in dit artikel.

Lees meer...

Hoe komen je potplanten de vakantie door? Tips en trics

potten en vakantiePlanten in pot telen is super handig om tal van redenen: je kan vorstgevoelige zuiderse gewassen in de zomer buiten plaatsen en tijdens koude periodes binnen zetten en versteende tuingebieden, balkons en vensterbanken omtoveren tot groene oases. Er is één groot nadeel aan het gebruik van potten. Planten nemen geen vakantie, tuiniers wel. Hoe komen je planten in pot zonder kleerscheuren de zomervakantie door tijdens je afwezigheid?

  

   

Lees meer...

Water opslaan voor droge tijden: snel, goedkoop en duurzaam

gietersIn voorjaar en zomer kan het wel eens droog zijn. Zo droog dat je interventies moet uitvoeren met de gieter. Uiteraard vragen op zo 'n warme dagen ook de serre, bloembakken en dieren hun portie gietwater van goede kwaliteit. Kraantjeswater is het laatste redmiddel en gebruiken we zowel vanuit ecologisch als financieel opzicht zo weinig mogelijk. Regenwater kunnen opslaan is bijzonder nuttig. Maar wat als je geen grote regenwatertank hebt of als je nog snel wat extra capaciteit wil om het water van het nakende onweer voor toekomstige droge hete dagen op te slaan?

Lees meer...

Tomatenziekte: hoe red je je oogst?

aardappelziekte op tomaatJe hebt er alles aan gedaan om een aantasting met de tomatenziekte (Phythophthora infestans) te voorkomen. Aanhoudend zomers regenweer gooit roet in het eten. Uiteindelijk verschijnen er bruine stippen op de blaadjes en vruchten van je tomatenplanten. Wat nu? Ik kan je gerust stellen. Je hoeft je planten niet meteen uit te trekken. Je kan ze genezen van de tomatenziekte zonder gebruik te maken van chemie. Als je er snel genoeg bij bent kan de plant vlot de groei hernemen en de rest van de zomer lustig verder produceren.

 

Lees meer...

Tomaten buiten telen gaat perfect, ook in België

soorten tomaatIk steek gelijk van wal met een grote misvatting die leeft onder tuinierend België. “Tomaten buiten telen dat gaat niet. Onze zomers zijn te nat en de planten worden altijd ziek.” Die stelling wordt wel eens verkondigd. Nochtans kan je op een makkelijke manier buiten tomaten telen. Neen, je hoeft er helemaal geen afdak voor te bouwen. Ieder jaar telen wij mooie tomaten. Niet alleen in onze serre maar gewoon buiten onder de blote hemel.

 

Lees meer...

Pestokampioen in één, twee, drie: basilicum naar hartelust telen is makkelijk met deze kneepjes

net voor eerste grote oogstbeurt

 

De eerste keer dat ik pesto at was ik een jaar of veertien. Het was een smaak die me niet meer losliet en het begin van een tot op heden voortdurend pesto avontuur. Nu, twintig jaar en menig pesto potje later ben ik nog steeds verslingerd op dit groene spul. Het hoeft geen uitleg dat ik jaarlijks nog steeds heel wat basilicum teel en in de loop der jaren al heel wat geëxperimenteerd heb met het telen en verwerken van dit zomerkruid. Ik deel mijn ervaringen zodat je zelf ook aan de slag kan om het zomerse gevoel dat basilicum te weeg brengt te vangen in een potje pesto.

Lees meer...

De truc met het gootje: planten vervroegen zonder je te bukken

blauweschokker

 Een aantal jaren geleden raakte ik in de zaad- en plantgoedafdeling van een tuincentrum aan de praat met een andere tuinier. De man had rugproblemen. Tuinieren had hij helemaal niet opgegeven door tegenslag met zijn gezondheid. Neen, hij paste zijn zaai- en plantmethode aan zodat hij ondanks zijn beperking gewoon verder van zijn tuin kon genieten. In het voorjaar zaaide hij in zijn veranda tal van gewassen voor in regengoten. Hij hoefde zich niet meer te bukken en als kers op de taart kon hij ieder jaar vroeg oogsten. Hoe gaat dat nu in zijn werk?

Lees meer...

Cryptocropping: span onkruiden voor je kar en eet ze op

kaasjeskruid in bloeiCryptocropping, was is dat voor een beest? Niets anders dan de Engelstalige term om onkruiden in je tuin toe te laten of bewust te bevorderen. Omdat de term zo mysterieus klinkt gebruik ik hem graag als titel om je aandacht te vestigen op de wereld van mogelijkheden die verschuilt in het verwelkomen van onkruiden in de tuin. Waarom zou je dat doen vraag je je misschien af? Wel, vooral voor het gemak van telen. Zeg nu zelf. Voedselplanten die probleemloos groeien en op de koop toe lekker zijn. Wat wil je nog meer? Doe er je voordeel mee zou ik zeggen en ga er zelf ook mee aan de slag. Laat je vooral niet begrenzen door het etiket "onkruid" dat deze groep spontaan verschijnende wilde planten op gekleefd kreeg. Wees blij met de spontaniteit van wilde planten, ze zijn niet allemaal invasief.

Lees meer...

Tuin te klein: intensiever telen is de oplossing (deel 2)

klik hier voor deel 1 van dit artikel

fruit in elke tuin

Creatieve opportuniteiten

Je hoeft niet met de meest ingewikkelde dingen eerst te beginnen om meer voedsel te gaan produceren in je tuin. Vaak zijn er voor de hand liggende mogelijkheden te over die weinig werk vragen maar waar veel oogst tegenover staat. Eén van die zaken is een oog ontwikkelen om extra teeltruimte te vinden en te ontginnen in je eigen tuin.

 

 

Lees meer...

Kiemplanten leren herkennen

kiemplant amarant

Een vaardigheid die mij al bijzonder veel oogst- en tuinierplezier opgeleverd heeft is het herkennen van kiemplanten. Zowel kiemplanten van vermeende “onkruiden” maar ook van door mij gezaaide en zich zelf uitzaaiende groenten en kruiden. Waarom is dit zo handig? Wel heel simpel: omdat het je een pak werk bespaard, dikwijls leuke verrassingen oplevert en het mogelijk maakt te tuinieren op een losse manier.

 

 

 

Lees meer...

Tuin te klein? intensiever telen is de oplossing (deel 1)

tuin planIk hoor wel eens iemand opperen: mijn tuin is te klein om zelf groenten of fruit te verbouwen, … We lijken wel genetisch geprogrammeerd om te denken dat we niet over genoeg grond beschikken om groenten en fruit te verbouwen. Lees het kortverhaal “hoeveel grond heeft een mens nodig” maar eens. Ook al schreef Tolstoy het verhaal in de negentiende eeuw, dit beperkend denken is van alle tijden. In mijn eigen denken heb ik het ook gemerkt. Tien jaar geleden dacht ik ook nog in hectaren, een paar jaar later begon ik in aren te denken en tegenwoordig denk ik eerder in een grootte orde van vierkante meters. Meer grond verwerven is vaak een niet zo simpele en vaak dure aangelegenheid. Maar er is goed nieuws. De grootte van de tuin hoeft absoluut geen belemmering te zijn om zelf voedsel te produceren. Er zijn heel wat mogelijkheden. Maar dat is het juist. Denken in de mogelijkheden die we wel hebben in plaats van in belemmeringen van wat niet mogelijk is. Daarom wil ik het vooral over hebben over oplossingen om voedsel te produceren in een kleine tuin in dit tweedelige artikel.

Lees meer...

Onuitputtelijke kolen: hoe kan je meer oogst uit je kolen halen?

tsoitsim in bloei

 Bij het telen van kolen wordt dikwijls maar een fractie van het oogstpotentieel benut. De kool wordt één keer gesneden en puur uit gewoonte wordt de stronk uitgetrokken. Een koolplant levert makkelijk meer dan één oogst op. Het loont wel eens om de plant te laten staan. Door een paar simpele technieken toe te passen bespaar je niet alleen werk maar kan je ook eens iets exclusief op je bord toveren.

 

 

 

 

Lees meer...

Te veel sla of koolplantjes: wat doe je er mee?

Red Russian boerenkoolNiemand eet graag alle dagen hetzelfde. Daarom doen we er als tuiniers alles aan om de oogst zoveel mogelijk te spreiden. We gebruiken vroege en late rassen en zaaien op verschillende tijdstippen allemaal om geleidelijk aan over een lange periode onze favoriete groenten te kunnen oogsten. Maar het gebeurt iedere tuinier wel eens. Je zaait wat te veel of een zaaisel komt extreem goed uit of wat me ook al wel eens gebeurd is, het pakje zaad valt uit je handen en een  paar weken later zit je met een overschot aan planten. Kennissen, buren en vrienden hebben al genoeg sla planten gekregen en je hebt echt geen zin om 30 kroppen in rauwkost en soep te verwerken.

Wat zijn dan de opties? Er zijn er wel een paar om de oogst te spreiden zonder al te veel kunst en vliegwerk.

Lees meer...

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |