logo

Water opslaan voor droge tijden: snel, goedkoop en duurzaam

gietersIn voorjaar en zomer kan het wel eens droog zijn. Zo droog dat je interventies moet uitvoeren met de gieter. Uiteraard vragen op zo 'n warme dagen ook de serre, bloembakken en dieren hun portie gietwater van goede kwaliteit. Kraantjeswater is het laatste redmiddel en gebruiken we zowel vanuit ecologisch als financieel opzicht zo weinig mogelijk. Regenwater kunnen opslaan is bijzonder nuttig. Maar wat als je geen grote regenwatertank hebt of als je nog snel wat extra capaciteit wil om het water van het nakende onweer voor toekomstige droge hete dagen op te slaan?

 

Tijdelijke opslag

Op een creatieve manier kan je al snel honderden liters water tijdelijk opvangen door opslagmogelijkheden in te schakelen die je wellicht al beschikbaar hebt. Reken even mee:

 

  • Kruiwagen(s): een gewone kruiwagen daar kan je al snel 80 l in opslaan. Kunststof tuinkruiwagens hebben vaak een inhoud van 100 tot 200 liter.
  • Emmers en gieters: met 10 stuks van 10 liter heb je zo 100 liter opslag. Extra emmers kan je vaak gratis verkrijgen bij bakkers, frituren, etc....
  • Onze GFT container heeft een inhoud van 180 l. In een natuurlijke tuin heb je een gft container toch niet nodig. Je kan hem even goed vullen met water.
  • Kinder(zwem)badje 120 cm diameter, 20 cm hoog = 240 liter
  • Allerhande vaten zoals metserskuipen die al snel 40 liter inhoud hebben

 kruiwagen

Sla je regenwater op in emmers, kruiwagens en vaten dan kan je de daaropvolgende warme dagen de interventies gewoon weer uitvoeren met regenwater. Het beste water dat er is en honderd procent eco. Misschien heb je wel meer tijdelijke opslagcapaciteit nodig dan een paar honderd liter. Ook een grotere opslag kan je snel in elkaar knutselen met hetgeen je thuis beschikbaar hebt. 

 

Extra tijdelijke opslagmogelijkheden in elkaar knutselen

Wie graag knutselt kan ook heel snel extra wateropslagcapaciteit creëren om een groter volume water weg te stoppen voor drogere tijden.
Een plastic zeil en een omkadering. Meer is er niet nodig om een grote hoeveelheid water op te slaan. Professionele tuinbouwers slaan water op het veld ook dikwijls zo op. De omkadering bestaat dan uit strobalen waar een plastiek folie wordt in gelegd.

Gooi dus niet te snel materiaal weg. Met een gerecycleerde plastiek folie (zonder gaten) kan je al veel doen, evenals big bags en andere toestanden. Grotere vaten en kuipen die water kunnen houden worden altijd gerecycleerd. Zelfs als er een gat in de kuip is gebruik ik ze nog wel ergens om bamboe, lisdodde, riet of andere planten in te zetten die een iets vochtiger milieu verlangen of gewoon te enthousiast groeien zonder wortelinperking.

 

 aanhangwagen

Foto: Een aanhangwagen waarin je een plastiek folie legt is een andere snelle wateropslagoptie. Ikzelf heb geen auto en ook geen aanhangwagen maar toen ik dit exemplaar zag staan na een regenbui kon ik niet weerstaan er een foto van te nemen.

 

Wil je nog meer water opslaan?

Idealiter kan je water tijdens de wintermaanden gaan opslaan voor gebruik in het groeiseizoen. Een grote regenwatertank plaatsen is niet altijd mogelijk of te duur en neen je hoeft geen (design) regenton van honderden euro 's kopen. Ga op onderzoek en je zal versteld staan van hoeveel wateropslagcapaciteit je kan bereiken op een eenvoudige en betaalbare manier.

Mogelijkheden om goedkoop extra water op te slaan:

  • industriële opslagcontainers zoals IBC's: je kent ze wel die draadstalen containers met een kunststof opslagvat voor vloeistoffen. Een ibc om 1000 liter op te slaan kost je enkele tientallen euro 's. Wat kost een voorgevormde tank die bovendien niet uit recyclagemateriaal bestaat? Juist ja, duizenden euro 's. Kijk wel altijd wat er in de ibc 's in kwestie in gezeten heeft. Liefst gebruik je de IBC 's uit de voedingsindustrie
  • leen (lease) de waterput van je buren?: heel wat oude waterputten worden te weinig gebruikt. Misschien kan je de buurman zijn put gewoon leeg pompen als je water nodig hebt. In ruil voor wat groenten en fruit lijkt me dat best te regelen.
  • Vragen staat vrij: Ooit vonden we op een afbraak vier vaten van 700 liter die we, na vragen wat er met die vaten ging gebeuren, gratis mee naar huis mochten nemen. Momenteel staan er twee in serie achter het tuinhuis. De andere twee op andere plaatsen. Zo kan je zonder al te veel werk heel wat water opslaan. 2800 liter in ons geval om precies te zijn.

 

Eerst water als de rest komt later

Natuurlijk is gewoon water uitgieten in een karig begroeide tuinwoestijn geen duurzame oplossing. Dan zal je nooit genoeg water kunnen opslaan om je planten middels een gietinfuus in leven te houden.
Blijven investeren in je bodemkwaliteit door genoeg organisch materiaal te gebruiken, zorgen dat je bodem begroeid is, meerjarige planten inschakelen zijn enorm belangrijk om de waterbehoefte van je tuin op droge dagen terug te dringen. Je zal niet alleen minder water moeten opslaan maar ook een pak minder werk en zorgen hebben.

Sommige systemen zoals een serre, een pas verplant plantje, zullen altijd extra water nodig hebben bij omslag van weer. Meerjarige planten kunnen zelfs één tot twee jaar na planten extra water bij droogte nodig hebben die nog niet genoeg wortel gevormd hebben om aan diepere waterreserves te raken moet gaan begieten.
Ieder opslagvat dat water kan vasthouden is zijn gewicht in goud waard op droge dagen. Want planten in waterstress die zullen weinig oogst produceren. Op die momenten geld voor de plant immers eerst water, al de rest dat komt later.

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |