logo

De planten in de serre groeien niet zo goed. Hoe zit het met de kwaliteit van je gietwater? 

Als je onder een glazen of plastieken dak teelt kan je als tuinier heel wat invloed uitoefenen op het klimaat waarin je planten opgroeien. Dat is nu éénmaal het interessante aan het concept serre. Dat je de planten onder dak kan beschutten van koude, wind, hagel en andere gure weerbeelden.
Er is een keerzijde aan de verregaande controle die je hebt over het klimaat in je serre. De regen, onmisbaar voor een rijke oogst, wordt door het serredak geweerd en kan de bodem niet bevochtigen of de planten van water voorzien. Daar zal jij als tuinier dus voor moeten zorgen. Om het heel jaar rond voldoende water ter beschikking van een goede kwaliteit om te gaan gieten in je serre en je bodem te vertroetelen. Onderschat het niet. Heel wat groeiproblemen in serres hebben te maken met de watergift. Te weinig water geven maar ook langdurig water van een ongeschikte kwaliteit gebruiken zijn meestal de oorzaak. Het is toch jammer om je oogst te laten begrenzen door een gebrekkige watergift?

 

Gebruik zo weinig mogelijk leiding- en putwater!

 

Er is niet altijd veel oog voor de soort water die gebruikt wordt om te gieten in de serre. Water is water, niet? Dat wordt wel eens gedacht. Toch zijn er enorme verschillen tussen de soorten water. Gebruik je aanhoudend het verkeerde type water dan krijg je op termijn geheid problemen.

Regenwater is het water bij uitstek om te gieten in je serre.
Leiding- en putwater in de serre gebruiken is absoluut af te raden omdat je op een langzame manier je bodem verziekt. Leiding- en putwater kunnen afhankelijk van de streek waar je woont wat ongewenste zaken bevatten zoals Natrium of calcium. Natrium zal er voor zorgen dat de planten steeds moeilijker water kunnen gaan opnemen doordat de concentratie aan zouten in de bodem stijgt (de ec van de bodem verhoogd stilaan). Ga je doorspoelen om dit probleem op te lossen en gebruik je opnieuw hetzelfde type water dan verhoog je nog verder het natrium gehalte waardoor de problemen alleen maar verergeren.

Het gebruik van (grond)water met veel calcium heeft een ander effect. Bij frequent gebruik verhoogd stilletjes aan de zuurtegraad (pH) van de bodem. Krijg je te hoge pH waarden dan komen je planten en het bodemleven in de moeilijkheden. Door chemische processen kunnen de planten bepaalde mineralen niet meer opnemen en komen anderen in overmaat voor wat leidt planten met rare kleuren en een gebrekkige groei.

De pH terug verlagen is een traag proces. Je toevlucht zoeken in chemische oplossingen zoals zuurwerkende kunstmeststoffen en het toedienen van zwavel is ook al niet aan te raden om de pH van je bodem te verlagen. Het werkt slecht en het helpt je globale bodemkwaliteit, inclusief bodemleven, niet vooruit.

Heb je een te hoge pH in je serre dan is het enige wat er vaak op zit is ofwel je serre verplaatsen ofwel de grond in de serre uitscheppen en nieuwe grond invoeren. Niet bepaald kleine werkjes dus.

Daarom is het beter om al deze problemen te voorkomen door zo veel mogelijk regenwater te gebruiken en zo weinig mogelijk leiding- of putwater. Niet alleen voor de preventie van mogelijke problemen met je planten maar ook vanuit milieu-oogpunt. De productie van drinkwater kost veel energie en grondwater is een schaars goed dat beter in de grond blijft. Verder is er ook natuurlijk nog de kostprijs als we het over bijvoorbeeld het verbruik van duur leidingwater of het boren van een grondwaterput en het aankopen van een bijhorende pomp hebben.

Ook al valt regenwater gratis uit de hemel. Het is goud waard. Planten en bodem zijn verlekkerd op zacht regenwater dat zo goed als geen zouten bevat en een ideale pH heeft. De oplossing is dus heel simpel. Gebruik regenwater. Er zit maar één addertje onder het gras. De seizoenen en de pieken in de vraag naar water door de planten.

 

Pieken in de vraag naar water

 

Over de hoeveelheid neerslag in onze contreien. Daar hebben we geen reden tot klagen toe. Op jaarbasis is het een mooi cijfer. Zo'n 750 tot 850 liter per vierkante meter. Die hoeveelheid water valt vrij mooi verdeelt over het jaar uit de lucht.

De toevoer aan water is misschien wel vrij gelijkmatig. De vraag naar water niet. In het zomerhalfjaar heb je een pak meer water nodig dan in de wintermaanden om alles goed te kunnen begieten. Wil je genoeg regenwater voorhanden hebben in het zomerhalfjaar dan zal je overschotten uit het winterhalfjaar moeten gaan opslaan. Dat kan door water op te slaan in vaten, putten, maar ook in de bodem van je serre.

 

Serre zetten = direct wateropslag voorzien

 

Doe je zelf een groot plezier, vermijd problemen en hoge kosten voor milieu en je eigen portemonnee. Als je een serre plaatst denk dan ook meteen aan wateropslag.

Als je nog geen opslag van water hebt kan ik je alleen maar aanraden om er zo snel mogelijk een opslagmogelijkheid voor regenwater te voorzien. Hoe groot is de wateropslag best en hoe sla je water op in je bodem? Dat lees je in het artikel dat speciaal aan dit thema gewijd is.

Nog een laatste tip. Is je serre nog niet voorzien van goten, kijk dan na of het niet mogelijk is om goten te plaatsen. Op die manier kan je tenminste al wateropslag dicht bij je serre voorzien. Moet je je serre nog aankopen ga dan voor een model waar goten voorzien zijn of je ze nog kan plaatsen. Goten zijn een belangrijk serre-onderdeel waar wel eens naast gekeken wordt bij de aankoop van de serre.

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |