logo

Zakjes voor je zelfgeteelde zaden maken 

zelfgemaakte zakjes

 Je hebt zelf geteelde zaden in overvloed en wil ze uitdelen, ruilen of verkopen maar je hebt geen zakjes om de zaden in te stoppen? Geen probleem. Zakjes kan je snel zelf maken van simpele materialen die je thuis wellicht liggen hebt.

 

 

 

 

 

 

 

Zakjes van blocnote papier

Een blocnote (of ander soort papier) en een klein stukje plakband om je zakjes af te sluiten is alles wat je nodig hebt om zelf zadenzakjes te maken. Hoe je door wat vouwerk een zakje krijgt zie je in het foto schema hier onder. De foto 's zijn genomen tijdens een treinrit op weg naar een zadenruilbeurs. We hadden nog wat nine star perennial zaadjes die we wilden ruilen maar niet genoeg zakjes. Op een kwartiertje maakten we niet alleen een fotoreportage maar vulden we samen 20 zakjes. 

tip: Wil je een sierlijk zakje gebruik dan gewoon gekleurd blocnote- of krantenpapier.

zaadzakjes 

Foto 's: (start linksboven) 1. niet gevouwen blocnote papier  2. overhoeks vouwen; 3.  hoekje terugplooien links, hetzelfde doe je aan de rechterkant; 4. beide hoekjes zijn teruggeplooid; 5,6. lipje terugplooien zodat je een zakje krijgt; 7. zakje klaar om te vullen met zaden; 8. een kwartiertje later; 9. een afgewerkt zakje toegekleefd met plakband en voorzien van een naam.

 

Zakjes van koffiefilters

We wilden op onze zaadzakjes etiketten plakken met wat informatie over de plant in kwestie en natuurlijk ook het adres van onze site. Blocnote zaaizakjes waren te klein voor het formaat van etiketten dat we liggen hadden dus moesten we op zoek naar een andere oplossing. In de keukenkast vonden we een paar dozen koffiefilters waarmee we snel zaaizakjes maakten waar we de etiketten op konden kleven. 

Voor de duidelijkheid. De zakjes zijn niet toe gekleefd maar wel geniet. Eerst kleven we een etiket op de zakjes om de breedte te bepalen. Dan vullen we de zakjes. De volgende stap is om links en rechts een stuk van de koffiefilter terug te plooien. Je plooit niet verder dan je etiket breed is. Tenslotte worden de zakjes bovenaan toegeniet met twee nietjes. 

 

biozaadzakjes

Foto: zaadzakjes maken van koffiefilters. op de foto zie je van links naar rechts het hele proces dat ik zonet beschreef. 

 

Hou je van kleurige zakjes of zoek je nog een manier om je zaaizakjes te personaliseren? Laat je inspireren door een foto die we maakten op de jaarmarkt van Leuven waar kindjes tijdens een workshop zaaizakjes maken enthousiast hun zakje versierden.

 

zaadzakjes versieren

 Foto: kindjes in uiterste concentratie bezig om hun zaadzakjes te personaliseren

 Word jij ook lid?

enkele ledenvoordelen:

  • kortingen: maar liefst 20 % korting op aankoop van struiken en bomen, 20 % op zaden en 10 % op deelnameprijs van cursussen en workshops die we organiseren 
  • Deelname aan leerrijke evenementen: bijvoorbeeld proeverijen van fruit
  • Toegang tot exclusieve rassen en plantensoorten uit onze collectie. Niet alleen als opgekweekt plantgoed. Binnenkort komen er ook stekken en enten beschikbaar voor leden

 lidmaatschap 2024

Lid worden kan hier

Doorzoek de site

 

pcNieuwsbrief

Schrijf je in en blijf op de hoogte van al onze acties.

 

Kies alle manieren waarop u wilt horen van Haal meer uit je tuin vzw:

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Voor informatie over ons privacybeleid, bezoek onze website.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

 

 

 

Vzw Haal meer uit je tuin
Regentwijk 17
3890 Gingelom

Ondernemingsnummer BE 0670.733.818
Rekeningnummer IBAN: BE67 9731 7244 2287
e-mail: haalmeeruitjetuin@gmail.com

Op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je in op de nieuwsbrief (bovenaan de pagina) of volg de instagram- of facebookpagina van haal meer uit je tuin

 | Algemene voorwaarden | | GDPR en privacybeleid |