14/08
Halfoogst
Neen, geen halve oogst dit jaar. Het is half augustus! Traditioneel noemen we dat halfoogst omdat de oogst van de akkerbouwgewassen half weg is. Graan zijn we ook (op kleine schaal) aan het oogsten. Maar ik heb het liever over andere oogst. Tomaten, courgetten, suikermaïs en nog veel meer vullen de oogstmand. In de fruitafdeling zijn bramen, frambozen, appelen, peren, pruimen, kornoeljes en druiven aan zet.
Ik weet het, om de twee weken bloggen is te weinig. Er veranderd zoveel in de tuin, dag na dag. Vanaf de nieuwe website online gaat ga ik terug wekelijks bloggen. Beloofd! Nu gaat al de extra tijd op aan bouwen. Binnenkort licht ik wel eens een tipje van de sluier. Op dit moment ben ik bezig met het opnieuw lezen van alle oude artikelen. Waar nodig wordt de inhoud aangepast of aangevuld en oude links aangepast. We zijn bijna 10 jaar online. Het is wel een beetje nostalgisch om die allereerste schrijfsels nog eens na te lezen. De eerste artikels die we publiceerden waren zelfs zonder foto! Ook dat passen we aan want mooie beelden zijn toch wel een beetje ons stokpaardje geworden :-)
Huitlacoche oftewel builenbrand in het Nederlands. Een gegeerde plantenziekte in Mexico. Wij kunnen de aangetaste kolven ook wel appeciëren. Als je de zoekfunctie op deze sitegebruikt kan je nog meer over deze lekkere zwam te weten komen.
Typische zomeractiviteit. Pesto verwerken. Deze week was een goede oogstweek. Door het droge weer zijn de smaken supergeconcentreerd. Dit is onze wintervoorraad. Sinds een paar jaar maken we twee soorten basilicumpesto. Pesto met citroenbasilicum en Genovese. Citroenbasilicum is echt een aanrader! Gebruik gerust de zoekfunctie om ons recept te ontdekken.
De zonnedroger heeft deze week ook weer dienst gedaan. De vroege tomaat Chibis is ideaal om te verwerken tot zongedroogde tomaten. Het vruchtvlees van deze stevige tomaat is makkelijk te verwijderen waardoor de tomaat snel droogt. Eén dag in de zonnedroger is voldoende.
Ja, dit zijn drie bessen van de tafeldruif Krasotka...en mijn vuile vingers :-) We eten al sinds een week of twee terug druiven. De eerste rassen aan zet dit jaar zijn "Bianca", "Siegerrebe" en "Krasotka". Alle drie uit de serre. De traditionele vroege druiven zijn wat later in 2024 vanwege nachtvorst in april.
Terug naar de tomaten. Dit zijn de planten van de doorgeselecteerde variëteit "Luc Fichoise". We selecteren op een wat hogere plant met grote trossen. 80 tomaten per tros is geen uitzondering!