01/12/19
Kurkuma en andere knollen
De eerste kurkuma ooit geoogst! Wow, zo blij dat dit gelukt is :-) Experimenten met knollen en wortels zijn altijd extra spannend. Het hele jaar door zie je alleen wat er boven de grond gebeurd. Welke schatten er onder de grond te vinden zijn dat weet je pas bij de oogst, het moment van de waarheid.
(Natuurlijk waren we geen hele week bezig met die Kurkuma oogsten dus nog enkele herfstige oogstfoto 's bijgevoegd...)
Deze kurkuma komt uit de koude serre. Vorige week kreeg de plant een tikje door de vorst. Alleen het bovengrondse deel werd geraakt. Veel geleerd, ik denk dat de oogst volgend jaar nog een stuk uitbundiger wordt. (wordt vervolgd)
Deze monsterknol is niet eetbaar! Kan je geloven dat de heggerank (Bryonia dioica) in onze tuin zo 'n gigantische knollen maakt? De knol was eigenlijk nog groter want een deel bleef zitten bij het rooien.
Waarom hebben we heggerank in de tuin als die niet eetbaar is? Het antwoordt is simpel. De uitbundige klimmer is een fantastische bijenplant.
Eens winter wordt het pas duidelijk hoeveel radicchio er in de tuin staat. Ook radicchio is één van die spontane groenten waar we niet naar hoeven om te kijken. Prachtige groente! In de zomer mooie blauwe bloemen, in de winter prachtige rode kroppen.
Deze is eindelijk op! 20 dagen van gesnoept (en de helft weg gegeven). 6.7 kg woog deze jongen. Van dit ras gaan we zeker en vast zaden kweken in de toekomst. Lekkere koolrabi met zeer hoge opbrengst. Het grootste deel hebben we gewoon rauw opgegeten.
De laatste knollen en wortels gaan de kelder in. Rechts op de foto: winterse stamspinazie, aka kaasjeskruid. Kan je gewoon wokken of bereiden als spinazie. In de tray links op de foto hebben we netelwortels ingepot. Die gaan ook de kelder in. Binnenkort hebben we dan gebleekte neteltopjes! (we mikken op kerstmis :-) )